Puiul cu caju este unul dintre preparatele clasice în Asia, iar versiunea thailandeză este una dintre cele mai bune! Spre deosebire de puiul chinezesc cu caju care are sos din belșug, varianta thailandeză este un preparat mai uscat, în care aroma sosului este mult mai intensă.
Nucile de caju crocante și cremoase sunt vedeta în acestă rețetă pe care vă ivităm să o încercați acasă!
Rețeta Pui cu caju. Ingrediente:
* 2 linguri ulei de arahide (sau orice tip de ulei vegetal)
* 1/2 cană nuci de caju crude, nesărate
* 1 cățel de usturoi, tocat fin
* 1/2 ceapă (galbenă sau albă), tăiată în felii subțiri
* 200g pulpe de pui, fără piele și dezosate, tăiate în fâșii subțiri de cca. 1 cm
* 2 cepe verzi, tăiate în lungimi de 2,5 cm, partea albă separată de partea verde
* 1/2 ardei cayenne roșu, fără semințe și tăiat fin pe diagonală (omiteți sau reduceți dacă nu vă înțelegeți cu ardeiul iute)
Pentru sos:
* 15 ml sos de stridii
* 5 ml sos de soia închis (pentru o culoare mai intensă a preparatului final)
* 10 ml sos de pește
* 1 linguriță zahăr alb
* 45 ml apă
Pentru servire:
* Ardei iute roșu, feliat fin (garnitură opțională)
* Orez iasomie, pentru servire (sau alt orez la alegere)
Mod de preparare pui cu caju:
Pentru a prepara sosul, amestecați toate ingredientele într-un castron mic și puneți de-o parte.
Separat, încălziți ulei la foc mediu într-un wok sau o tigaie mare. Adăugați nucile crude de caju și gătiți timp de 5 minute până devin crocante și capătă o culoare aurie închisă (da, s-ar putea să trebuiască să mâncați una pentru a verifica!). Scoateți din tigaie cu o spumieră sau o lingură de paste.
În tigaia în care ați prăjit nucile, adăugați usturoiul și ceapa. Gătiti timp de 30 de secunde la foc mare. Adăugați bucățile de pui. Gătiți 1 minut până când carnea devine albă. Adăugați partea albă a ceapei verzi și ardeiul iute. Gătiți timp de 1 minut până când puiul este gătit complet.
Adăugați sosul și gătiți timp de 1 minut până când sosul se îngoașă, devenind siropos. Adăugați apoi partea verde a ceapei verzi și nucile caju. Amestecați bine timp de 30 de secunde.
Transferați în vasul de servire. Serviți cu orez iasomie, sau alt orez la alegere, ornat cu ardei iute roșu suplimentar (dacă puteți face față iuțelii!).