Shopping

Călătorului îi stă bine cu bagajul gol la venire, plin la plecare.

Să vă lăsați loc pentru cumpărături, știindu-vă fiecare stilul de shopping: câteva amintiri simbolice, decorative sau lucruri de purtat; poate zeci de mici daruri pentru cei de acasă sau poate doar unul sau două obiecte prețioase, cu valoare de investiție.
În majoritatea destinațiilor turistice majore veți găsi variantele preferate – mici prăvălii sau piețe de noapte și piețe de weekend, târguri sezoniere dar și mall-uri cu produse de lux ale unor branduri renumite.
O idee bună este să aveți mereu în bagaj sau la îndemână o geantă suplimentară ușoară și pliabilă – din Thailanda nu se pleacă spre casă cu sacoșa goală.


Iată lista scurtă a lucrurilor cvasi-utile pe care le puteți cumpăra din Thailanda – fie din centrele comerciale din Bangkok, fie din pieţe sau atelierele de artizanat din Chiang Mai, Ko Samui sau Phuket: antichităţi (reproduceri, fireşte), sculpturi în lemn sau piatră, ceramică, mic mobilier, argintărie, pietre preţioase (atenţie la speculanţi!), punguţe cu ceai, condimente şi orice produse meşteşugăreşti ale comunităţilor tribale. Desigur, puteți lua obiecte din gama magneţi de frigider, albume, brelocuri, statuete, căni, tricouri inscripţionate. Industria de suveniruri n-o să moară vreodată. Dar parcă e mai etic să cumpărăm ceva tipic, cu amprenta meșteșugarului, nu a unui produs industrial.

Dacă sunteți abili, în magazinele mici şi în pieţe vă tocmiți: oferiți jumătate din preţ şi puteți obţine o reducere de 25-30%; cu noroc, 50%. Totuşi, nu oferiți mai puţin, căci e ofensator; comerţul în Thailanda nu e genul belicos de tip „care pe care”. Aici este o relaţionare atât de cordială, că nu are rost să ţinem prosteşte la un euro sau doi, mai ales când cumpărăm de la taraba unui artizan autentic.

Aşadar, dați bani pe lucruri îmbibate cu exotism – lăsați-vă luați de val, shoppingul poate fi terapeutic. Dar nu cumva să plecați din ţara asta fără un obiect din mătase. E produsul naţional suprem. Iar dacă e semnat Jim Thompson, n-ați făcut drumul degeaba.