Chifteluțe de pește

Chifteluțele de pește thailandeze (sau tod mun pla) sunt aromate și absolut fabuloase. O mâncare stradală clasic thailandeză și aperitivul preferat al majorității oaspeților restaurantelor thailandeze. În plus, acest fel de mâncare este surprinzător de ușor de făcut acasă – tot ce ai nevoie este la îndemnă: pește, pastă de curry roșu, ou, făină de orez și sos de pește. Ba poți adăuga și fasole verde, frunze de busuioc și frunze de kaffir lime sau coriandru – acestea din urmă îi dau preparatului aroma cu adevărat thailandeză.

Rețeta tod mun pla. Ingrediente:

* 500g file de pește alb (dezosat și fără piele)

* 3 linguri pastă de curry roșu

* 1 lingură frunze de coriandru (sau frunze de kaffir lime)

* 1 lingură sos de pește

* 1 lingură suc de lime

* 1 ou

* 1/4 cană (40g) făină de orez (sau amidon de porumb / făină de porumb)

* 6 bucăți fasole verde, feliată fin (opțional)

* 4 – 6 linguri ulei (vegetal, rapiță, floarea soarelui)

Pentru servire:

* Sos sweet chilli

* Frunze de coriandru

* Bucăți de lime

Cum alegi peștele potrivit:
Cel mai potrivit pentru aceste chifteluțe este file de pește alb, dar ele sunt grozave și cu somon sau păstrăv.
Așadar, alege: tilapia, biban, barramundi, Silver Dory, John Dory, pangasius. Evita: pestele foarte slab (peste spada, ton), pește mic întreg (sardinele, hamsiile sau macroul)

Mod de preparare tod mun pla:

Puneți bucățile de pește, pasta de curry roșu, coriandrul, sosul de pește, sucul de lime și oul într-un robot de bucătărie. Amestecați până când peștele este tocat bine, iar amestecul arata ca o pastă.

Transferați într-un castron și incorporați făina de orez și fasolea verde.

Din amestecul astfel obținut formați chifteluțe groase de 1 cm.

Încingeți suficient ulei într-o tigaie la foc mediu pentru a putea prăji chifteluțele. Acestea trebuie prăjite aprox. 2 minute pe fiecare parte până când se rumenesc intens. Transferați chifteluțele pe o farfurie tapetată cu hârtie de bucătărie (aceasta va absorbi excesul de ulei).

Repetați cu amestecul rămas, adăugând mai mult ulei în tigaie, dacă este necesar.

Ornați farfuria cu frunze de coriandru și felii de lime și serviți chifteluțele cu sos sweet chilli.

Ca garnitură puteți să adăugați orez prăjit thailandez sau orez fiert simplu.