Street Food

Emblema bucătăriei thailandeze

Nu există colț de stradă în orașe mari sau prin sătucuri pierdute pe hartă unde să nu existe ceva de mâncare, gătit pe loc la muchia drumului. E imposibil ca cineva să flămânzească în Thailanda, atât este de ieftină și abundentă mâncarea proaspătă, gătită pe loc sub ochii tăi. Feluri precum pad thai, tom yum goong, tom kha gai, som tum, khao pad sau massaman curry au intrat deja în vocabularul internațional.

Thailandezii se salută adesea cu „ai mâncat?”; e un fel de „ce mai faci” și denotă respectul pentru gătit și importanța socială pe care o are mâncarea în cultura locală. Să ai grijă, ca turist, să lași mereu loc pentru deliciile irezistibile proaspete sau fripte, fierte, prăjite sau coapte sub ochii tăi.

Bucătăria thailandeză tipică constă din orez, tăiței și infinite variații de legume și carne (porc, vită, pui, rață, pește, creveți). Supele și salatele picante sunt printre cele mai cunoscute și accesibile feluri de mâncare, la care se adaugă ingredientele proaspete și condimentele. Gustul final al mâncării este întotdeauna o interacțiune armonioasă a mai multor arome – picant, acru, dulce, sărat și amar. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la cât de suportabil picantă este mâncarea; puteți oriunde alege o variantă mai puțin sau deloc condimentată.

Iată formula clasică a unei mese, ideal simplificată: cereți un Tom Yum Kung – o supă picantă dulce-acrișoară cu creveți. Urmează Pad Thai – tăiței de orez prăjiți în multe feluri, apoi unele dintre numeroasele tipuri de curry (verde, roșu, galben, curry Massaman sau Panang) și ca desert orez dulce cu mango.. Toată povestea va costa vreo 2 euro.

Desigur, veți putea încerca la fel de celebrele pad thai (fidea), roti (ca niște clătite crocante), frigărui de porc sau pui (moo ping sau pui satay), kanom jeeb (găluște la abur), khao pad (orez prăjit), som tam (salată de papaya), iar ca desert fructe proaspete feliate sau piure, nucă de cocos bine răcită.

Thailandezilor le place să ia masa împreună și să împartă mâncarea – de obicei comandă câteva feluri, se pun toate în mijlocul mesei – nu există o ordine prestabilită a succesiunii – și fiecare își ia ce îi place și când dorește.

Există 4 bucătării regionale thailandeze principale în Thailanda

1. Thailanda centrală – există multe locuri faimoase în Bangkok, precum Chinatown-ul din Bangkok (Yaowarat) și zona din apropiere (Talat Noi, Wat Traimit și Chaloem Buri)

2. Nordul Thailandei – Chiang Mai sau Chiang Rai (încercați Bazarul de noapte)

3. Nord-estul Thailandei – Khon Kaen, Udon Thani, Ubon Ratchathani.

4. Thailanda de Sud – Phuket, Krabi (piața de noapte Chao Fah, strada Krabi Walking, Maharaj Soi 10)

7 adrese unde merită să mergi pe burta goală

Se estimează că în Bangkok sunt vreo 500.000 de bucătari-vânzători stradali, cărora li se adaugă micile cârciumioare de 3-4 mese. Majoritarea oferă mâncare gătită după rețete vechi de generații, perfecționate în timp și specializate pe un singur produs – de aceea sunt foarte, foarte bune. Iată câteva locuri din capitală unde poți să îți potolești foamea:

Guay Tiew Mu Rung Rueang Tung pentru o porție de fiertură densă de porc.
Știi că un fel de mâncare a ajuns la perfecțiune atunci când este singurul lucru preparat și servit acolo. Motiv pentru care din 2018 a primit în fiecare an premiul Michelin Bib Gourmand. Se poate personaliza după gust, alegând dimensiunea, condimentele, opțiunea (mai uscat, mai zemos, mai limpede); pentru textură și aromă suplimentară se adaugă niște crutoane de pește bouncy și piele de pește crocantă.
Unde îi găsești: 10/3 Soi Sukhumvit 26, Bangkok, 10110, Thailand

Sae Phun pentru tocană de pui
Nu vă lăsați păcăliți de exteriorul recent și modern renovat; Sae Phun se află în acest loc de pe Mahannop Road de 80 de ani. Rețetele au fost transmise în familie, din generație în generați de bucătari care au perfecționat arta tocanei de pui pe orez sau tăiței. Puiul este fraged, orezul pufos și sosul catifelat; nu este de mirare că Sae Phun a câștigat premiul Michelin Bib Gourmand.
Unde îi găsești: 112 Thanon Mahannop, Sao Chingcha, Phra Nakhon, Bangkok 10200, Thailanda

Guay Jab Mr Joe pentru burtă de porc și șorici crocant
Bucurați-vă de un prânz în această destinație (pe Thanon Chan) premiată de Bib Gourmand; este deschis de dimineață până după-amiaza târziu. Guay Jab Mr Joe’s este renumit pentru burta de porc incredibil de gustoasă și crocantă, care poate fi savurată ca aperitiv sau cu guay jub (o supă de tăiței de orez piperată). Această specialitate este atât de bună încât restaurantul îi poartă numele.
Unde îi găsești:  313 7 Thanon Chan, Bang Kho Laem, Bangkok 10120, Thailanda

Charoen Saeng Silom pentru ciolan de porc
Datorită calității cărnii de porc fiartă mult și bine, acest local de pe Silom Road a avut succes încă din 1959. Numai gândul la carnea fragedă caramelizată în sos gustos cu ierburi chinezești îți lasă gura apă. Clienții pot încerca combinații și adăuga oțet de casă, sosuri picante și murături la acest fel de mâncare premiat cu Michelin Bib Gourmand și la un preț foarte accesibil.
Unde îi găsești: 492/6 Soi Charoen Krung 49, Suriya Wong, Bang Rak, Bangkok 10500, Thailanda

Wattanapanit pentru tocana de vită
Locul se află pe Ekkamai Road, în paradisul hipster din Bangkok. Procedura e simplă: așezați-vă pe scaun, comandați bunătate de fiertură densă, plină de carne și tăiței, savurați cu ochii închiși, repetați. Fierbând ore în șir într-un wok uriaș, carnea de vită premiată cu Michelin Plate se topește în gură.
Unde îi găsești: 336 338 Ekkamai Rd, Khlong Tan Nuea, Watthana, Bangkok 10110, Thailanda

Jok Khlong San pentru terciul de porc cu orez
După o zi explorare a metropolei, este felul de mâncare ideal – ca un fel de leac pentru mahmureală, dar servit seara târziu, pe KanChanaPhisek Road. Specialitățile sale sunt mhoo deng (perișoare din porc) și congee în stil thailandez (terci de orez) cu carne de porc. Această mâncare „consolatoare” vine cu garnitură din diferite tipuri de ouă plus o mână bună de verdeață aruncată deasupra.
Unde îi găsești: Soi Kanchanaphisek 5/1, Kanchanaphisek Road, Bangkok, 10160, Thailand

Guay Tiew Kua Gai pentru tăițeii cu pui
Mergeți pe Luang Road la această destinație culinară menționată de Michelin cu Bib Gourmand. Veți găsi tăiței prefect prăjiți în wok (cu exterior crocant și interior moale), împreună cu o gamă de ouă prăjite sau moi și bucăți de pui; usturoiul și ceapa verde se presară deasupra și desăvârșesc experiența asta aparent simplă, dar diferită de oricare alta.
Unde îi găsești: 427 Luang Rd, Wat Thepsirin, Pom Prap Sattru Phai, Bangkok 10100, Thailanda