Destinații și atracții inedite

Regatul Siamului are de oferit și „ispite secundare”: minunății pe cărări mai puțin bătute de turiști, majoritatea ascunse prin provincii, în orășele sau sate pitite pe la periferia hărților turistice, pe plaje aproape sălbatice, prin jungle primordiale sau prin nesfârșitele parcuri naționale. În magnifica Thailanda, multe destinații discrete s-au dovedit a fi deținătoarele unui uimitor potențial cultural, artistic, gastronomic, botanic sau folcloric.

Descoperiți încântătoarele trasee tainice spre locuri ispititoare și explorați Thailanda profundă!

Centrul de îngrijire a elefanților, Lampang

Elefantul este, de secole, un ajutor esențial al economiei siameze, prin forța și adaptabilitatea lui. Este nevoie de câțiva ani pentru a învăța un elefant să facă munca unui utilaj motorizat: să apuce bușteni, să ridice baloți sau containere, să transporte încărcături de sute de kilograme, ba chiar să tracteze camioane. Formarea lor este îndelungată, însă eforul se amortizează în timp, căci devin cei mai buni și rezistenți muncitori. Acum, importanța economică a elefanților este dublată de grija pentru conservarea speciei – proiecte de îngrijire a elefanților au fost implementate în multe centre din țară. Aproape de Lampang este unul dintre cele mai mari și renumite centre de îngrijire, unde vizitatorii pot vedea și participa la ritualurile de hrănire și îmbăiere zilnică a pachidermelor.

Grădina Tao a maestrului Mantak Chia

Exotică, umbroasă, înmiresmată, grădina a fost concepută după planurile maestrului creator al sistemului Tao Universal. În Tao Garden Health Spa Resort sunt două zone de meditaţie, două pavilioane pentru Chi Kung, piscină, bibliotecă, clinica Pakua şi bucătăria celor 5 elemente unde, în dreptul fiecărui aliment, sunt notate beneficiile şi indicaţiile terapeutice. Noilor veniţi li se fac teste, inclusiv analiza aurei, li se prescriu terapiile necesare – acupunctură, masaj thailandez, Tai Chi, Chi Kung, Yoga, saună. Se insistă pe alimentaţia raw şi pe detoxifiere: foarte puţină carne, în special peşte, cafea decofeinizată, sucuri naturale (în combinaţii inedite: pepene şi ghimbir, ananas şi varză, ceapă şi miere), infuzii medicinale. Experiența din „grădina Raiului” include două masaje-tratament unice: Chi Nei Tsang şi Karsai Nei Tsang.

Circuitul Templelor din Chiang Mai

Iată nouă „vedete” ale arhitecturii și sculpturii și trăsăturile lor celebre:

Wat Duang Dee: stucatura rafinată și decoraţiunile specifice artei Lanna, colecţia de texte budiste scrise pe frunze de palmier. Monumentul celor trei regi: ridicat în 1924 pentru Mengrai, fondatorul Chiang Mai, şi aliaţii lui, Ram Khamhaeng din Sukhotai şi Ngam Muang din Phayao. Wat Sadeu Muang: construit în secolul 13, marchează centrul oraşului. Khum Chao Buriratana: combină stilul colonialist cu cel tradiţional. Wat Pan Tao, construit integral din lemn. Wat Chedi Luang: adăposteşte cel mai mare monument religios: marele chedi din cărămidă. Wat Phara Singh: statuia din bronz a lui Buddha Sihing. Wat Prasart: pereţi din ipsos şi picturi aurite lai kham care ilustrează viaţă lui Buddha. Wat Chiang Mun: ridicat în 1297 de regele Mengrai pentru… elefanţii săi.

Arta gustului delicios: sculpturi vegetale

Sukhothai

Sculptura în fructe și legume a depășit nivelul unui simplu exercițiu de minuțiozitate și ajuns la rang de artă decorativă, dovedind o măiestrie cu totul specială – chiar dacă opera, aromată, gustoasă, colorată, este perisabilă. Animale, păsări, flori și plante ies de sub mâinile și lamele cioplitorilor. Această artă tradițională thailandeză datează de acum 700 ani – în timpul străvechiului Regat Sukhothai. Practicată de secole, pe la mijlocul secolului al XX-lea arta sculpturii în fructe și legume începuse să pierdă din popularitate; acum, este predată în școli și universități. Această plăcere, deși efemeră, este un decor surprinzător și elegant pentru decorarea meselor festive. În lume, restaurante și hoteluri cu multe stele folosesc fructe sculptate pentru a-și încânta clienții.

Pestera Tham Lot

Mae Hong Son

Nu există relaționare simbolică mai firească decât conexiunea dintre „sicriu” și „peșteră”. Dar, când asta se întâmplă literalmente, concret, subiectul devine bizar și înfiorător… Ei bine, nu e cazul să vă alarmați, mai ales că e vorba despre Peștera Lot și sicriele de lemn de tec găsite în galeriile subterane. Peștera, aflată în apropiere de Mae Hong Son, este cea mai remarcabilă atracție naturală, datorită descoperirii sicrielor depuse acolo de mii de ani. Dovadă a faptului că străvechii locuitori ai zonei au fost nu numai practici, ci și înzestrați cu simț estetic deosebit. Formațiunea carstică este interesantă, traversată de un râu subteran și populată de mari colonii de lilieci și lăstuni.

Piața plutitoare

Damnoen Saduak

Este o activitate caracteristică satelor mici riverane și de coastă din Thailanda. Comerțul pe apă se desfășoară într-o extraordinar de pitorească etalare a tarabelor-bărci, deopotrivă pentru vânzători și cumpărători – ambele categorii, marinari adhoc, ce manevrează abil vasele cu fund plat și îngust înguste pe căile navigabile. Piețele plutitoare sunt o atracție turistică pe cât de matinală, pe atât de exotică. Ambarcațiuni doldora de fructe și legume proaspete se intersectează dis de dimineață, thailandezii vând și cumpără, iar turiștii se aleg cu cea mai vie și colorată amintire. Vă sugerăm să nu ratați o astfel de piață, cum ar fi Damnoen Saduak din apropierea metropolei Bangkok.

Mătasea, mândria Thailandei

Muzeul Jim Thompson

Legendarul american al Thailandei s-a stabilit în Asia imediat după Al Doilea Război Mondial, ca șef al biroului din Bangkok al Office of Strategic Services (precursor al CIA). Fostul ofiţer în US Military Intelligence studiase arhitectura, lucrase ca designer și decorator. A colecţionat mii de obiecte tradiţionale asiatice și și-a construit propria casă din fragmentele altor șase case thailandeze vechi, impecabil conservate. Azi muzeu privat, e un obiectiv obligatoriu de vizitat în Bangkok – mai cu seamă că ghidul va specula inexplicabila dispariţie a proprietarului, în aprilie 1967, mister încă neelucidat. Jim Thompson a pus pe picioare producţia de mătase a Thailandei, intuind imensul potenţial economic al acestei industrii, şi a fondat Thai Silk Company. A inventariat fondul estetic tradiţional și a reinventat nuanţele precum pietrele preţioase și combinaţiile dramatice de culori, asociate azi cu noţiunea de mătase thailandeză.

Dincolo de nori: Doi Intanon

Poate nu știați că țara celebră grație plajelor incredibile și insulelor romantice are și alte recorduri de relief: cel mai înalt vârf muntos din Thailanda, Doi Intanon, are 2565 de metri! Geografia generoasă a creat aici un adevărat rai al drumețiilor montane, făcând din Țara Surâsului o destinație turistică potrivită pentru toate tipurile de iubitori de natură. Doi Intanon este situat în parcul național bogat în cascade, păduri de arbori caracteristici climatului temperat și atât de multe specii de plante și animale, încât, fiind aproape imposibil să le vedeți pe toate, veți dori să vă întoarceți din nou.

SPA – Starea de bine din trecut

Koh Chang

Thailanda pare a fi concepută pentru a accepta și a dezvolta cultura modernă de SPA. Tradițiile Thai în acest domeniu sunt vechi, profunde și eficiente – masajul, practicile și tehnicile curative pentru a menține spiritul și trupul, și în principal utilizarea apei în scop terapeutic. Astfel, Thailanda a devenit o Mecca pentru iubitorii acestor proceduri utile și plăcute. Fiecare hotel dispune de un centru SPA, unde vă puteți relaxa. Dar pe care să-l alegeți, unde să mergeți ? Insula Koh Chang poate fi o bună opțiune căci natura și stațiunile sale sunt ideale pentru un concediu contemplativ, relaxant și mai ales benefic.

Cascada Krung Ching

Parcul Național „Khao Luang”

Perdele de apă curgând pe nouă terase de stâncă, într-un șuvoi desprins din cartea de istorie a naturii… Acesta este cascada Krung Ching. Nu e ușor de ajuns acolo, se merge destul pe jos, dar tot efortul e răsplătit din plin, deoarece poteca vă va purta prin feericul peisaj al Parcului Național „Khao Luang”.

Cursuri de masaj thailandez la Şcoala de Medicină Tradiţională Wat Po

Ziua începe cu o rugăciune şi continuă cu meditaţie. Apoi, fiecare cursant merge la salteaua lui şi repetă paşii de masaj învăţaţi în ziua precedentă. Sala este plină de saltele. La fiecare lucrează doi cursanţi: unul face masaj şi unul primeşte. Pe parcursul unei zile rolurile se inversează de mai multe ori. Totul se face sub supravegherea atentă a profesorilor, îmbrăcaţi în halate albe, care corectează când este cazul şi dau indicaţii.

Nu e uşor să înveţi un masaj thailandez corect: sunt cinci paşi, însumând peste 120 de mişcări care urmează o ordine precisă şi care se repetă pentru partea stânga şi pentru dreapta corpului. Lucrezi cu degetul mare şi cu cel arătător, cu care foloseşti mai multe tehnici de presopunctură, cu palmele pentru presări şi picioarele şi antebraţele pentru stretching. În fiecare zi fac vreo 10 masaje şi mi se fac vreo trei. Niciun moment nu este vorba de relaxare, ci de învăţare: memorarea paşilor, a ordinii acestora, învăţarea liniilor sen şi a punctelor care trebuie presate. Din fericire lumea e relaxată, râde şi vorbeşte – lumea vine aici pentru a învăţa o meserie din care-şi va câștiga pâinea.

Triunghiul de aur

Nordul Thailandei

Plantațiile de opium, ascunse în junglele tropicale – acesta e decorul unde s-a conturat sinistra glorie a Triunghiul de Aur, misteriosul colț de lume unde se intersectează nu doar Thailanda cu Myanmar şi Laos, ci şi poveşti vechi, în care personajul principal era opiumul, cu traficanţi periculoşi şi cu trădători ce sfârşeau pe fundul Mekongului. În respectivele zone de frontieră, autoritățile se confruntau uneori cu formațiuni paramilitare. Azi, deși abordarea problemei economice și sociale este dificilă, se constată un real succes al programelor guvernamentale care încurajează oamenii să planteze alte culturi, schimbând fața regiunii. Triunghiul de Aur este acum un mediu din ce în ce mai relaxat, prietenos și interesant pentru turiștii ce pot admira simultan – din punctul unde Râul Ruak se varsă în Mekong – granițele celor trei țări vecine și oarecum prietene.

Inima Thailandei

Wat Phra Kaewo

Sunt multe locuri pe care istoria și cultura thailandeză le consideră definitorii – vechile capitale ale Regatului, mii de temple, jungle, insule și plaje întregesc imaginea turistică modernă a țării. Dar există un loc pe care fiecare pelerin trebuie să-l cunoască îndeaproape. Acesta este Wat Phra Kaewo – Templul lui Buddha de Smarald. Face parte din vastul complex-templu situat în centrul orașului Bangkok, aproape de Marele Palat. Unicitatea celui mai important templu thailandez este datorată statuii de 66 cm a lui Buddha, simbolizând puterea și divinitatea. Micuța statuie este sculptată dintr-o singură bucată de jad, iar Regele este singura persoană care are dreptul să o atingă. Ritualul are loc de trei ori pe an, în cadrul unei ceremonii speciale în timpul căruia se schimbă, în funcție de sezon, elementele textile ce simbolizează hainele lui Buddha. Legenda spune că statuia a fost descoperită în secolul al XV-lea în Chiang Rai, nordul Thailandei, dar până la sfârșitul secolului al XVIII-lea, a petrecut mai bine de 200 ani în Laos. Se crede că aceasta aduce prosperitate în țara în care „trăiește”, de aceea thailandezii o venerează atât de mult.

Hrănindu-l pe Buddha

Chiang Rai

Trebuie să vă treziți dis-de dimineață. Să pregătiți mâncare – orez sau fructe. Să ieșiți înainte să se lumineze și să mergeți pe strada unde trec călugării. La un moment dat apar și ei – o procesiune tăcută de robe de culoarea șofranului, desculți, bătând încet în praf. Băieții tineri cu capetele rase țin fiecare câte un bol de lemn și adună alimentele pe care laicii le oferă. Îngenunchiind pe rogojini, localnicii întind mâinile, iar alte mâini le cuprind într-o atingere directă între divinitate și uman. Călugării primesc în tăcere cadouri, retrăgându-se apoi spre mânăstire. Acest ritual budist atât de important se repetă de secole. Asigurați-vă că veți lua parte la ea, dacă doriți o experiență plină de profunzime spirituală. Și poate într-o viață viitoare veți avea un destin mai bun, datorită rugăciunilor călugărilor hrăniți de dumneavoastră.

Aventură pe Mekong

Nordul Thailandei

4350 km despart izvoarele Fluviului Mekong, din Tibetul îndepărtat, de delta aflată în Vietnamul de Sud. Dar Mekong nu este doar cel mai lung fluviu al regiunii, situându-se pe locul al doisprezecelea în lume. Pentru Indochina înseamnă mult mai mult. Trecând prin șase țări – China, Myanmar, Thailanda, Laos, Cambodgia și Vietnam, Mekong a creat civilizații de-a lungul coastelor sale, asigurând transportul și hrana. Deși acum și-a mai pierdut din importanța economică, fluviul este una din marile atracții turistice. Călătoria cu barca prin pădurile tropicale are ceva din spiritul unic al unei adevărate aventuri.

137 Pillars House

Subliminal, sugerează o aristocratică reşedinţă rural-urbană, cochet furișată la doi pași de Wat Gate Khar Rham. Arhitecţii, cu abilitate lăudabilă și meticulozitate de artizani asiatici, au re-creat un univers fabulos de autentic, păstrând atât volumetria clădirilor ridicate în 1889 și patina finisajelor, cât și structura de rezistență – de unde și numele rezidenței.

Recepţia e în penumbră; muzica, în surdină, parola e discreţia, calmul e ţinuta obligatorie, în atmosferă e evidentă influenţa britanică, de rafinament colonial. Camera e mare, dar nu ostentativă, ci doar foarte boierească. Fără opulenţă, stridenţă, trucuri decorative. Poate doar peretele de sute de metri pătrați, tapetat cu iederă viguroasă ce se prelinge până în piscină. Poate salonul-muzeu – very british! – unde mirosul de trabuc concurează pe cel a cărților și atlaselor geografice legate în piele.

Pare că întregul ansamblu 137 Pillars House își așteaptă vechii proprietari – directorii British Borneo Company, antrepriza exploatării de cauciuc, și pe domnul Louis Leonowens, fiul celebrei Anna Leonowens, a cărei presupusă idilă cu Regele Mongkut a făcut furori în secolul XIX și a devenit subiectul filmului Anna and The King.

Koh Bulone: strict, necesar, nepretențios

Bulone este împărţită în trei: plajă cu preţuri piperate, de unde nu ai nevoie decât de zece minute ca să ajungi în inima insulei: urci un deal până în satul miniatural şi de acolo ai acces la alte plaje. La alte cinci minute de aici, pe lângă plantaţia de arbori de cauciuc, este Mango Bay, aşezarea pescarilor, împânzită de colibe, resturi de peşte, crabi, plase întinse peste tot.

Aici nu există electricitate, internet, apă caldă, şosele sau maşini. Fiecare gospodărie îşi produce curent cu un generator, pornit pe înserat și ținut până la miezul nopţii. Poate că serviciile nu sunt ireproşabile – toate locurile sunt afaceri nepretenţioase de familie – dar mâncarea este excelentă, iar oamenii prietenoşi.

Arta Naturii

Golful Phang Nga

Uneori frumusețea, nu are nevoie de tinerețe – ba dimpotrivă. Paradoxul este cel mai bine ilustrat de turnurile carstice din Golful Phang Nga, parte integrală din Parcului Național Marin Ao Phang Nga. Acum 130 de milioane de ani, plăcile continentale s-au deplasat, iar pe suprafața oceanului s-a ridicat un recif stâncos imens. Apoi eroziunea a început încet să înfrumusețeze acest peisaj – conturând turnuri, arcade, bolți și creând o lume uluitoare. Dar peșterile sunt cele mai uimitoare, în special cele ale căror plafoane s-au surpat, iar razele de lumină se strecoară zenital, dând naștere unei scenografii fantastice. Accesul este posibil doar pe apă, astfel încât se poate închiria un caiac pentru a descoperi o lume de poveste. Mai mult, în aceste peșteri de o frumusețe rară, trăiesc colonii mari de lăstuni, fiind o delicatesă scumpă în multe restaurante din Asia.

Drumul spre nirvana

Wat Suan Mok

Sunt câteva lucruri pe care fiecare vizitator în Thailanda ar trebui să le încerce, iar meditația ar trebui să fie pe primele locuri. În caz contrar, nu veți avea parte de o experiență completă, pur autentică. Ce ar fi un budist din Thailanda fără arta și filozofia meditației?! Un nonsens, de vreme ce practicile budiste sunt parte esențială a culturii din Thailanda. Meditația este predată și practicată de către călugării din temple, dar de când cultura occidentală și-a îndreptat interesul către filozofiile și religiile Estului, mulți turiști sunt dornici să încerce aceste experiențe unice. Locul potrivit pentru înfrumusețarea spiritului este templul Wat Suan Mok. Chiliile sale sunt situate într-o zonă împădurită, oferind liniște și intimitate. Turiștii străini pot sta acolo dedicându-se acestor activități spirituale. Începătorii se pot baza, desigur, pe ajutorul oferit de instructorii de specialitate.

Patrimoniul Khmer

Prasat Panom Rung

Timp de multe secole, Thailanda a avut doi rivali puternici: la vest, birmanezii, la est, khmerii. În diferite perioade, câte una dintre aceste trei forțe a dominat peninsula și a pus amprenta nu numai asupra istoriei politice, dar a schimbat și cultura regiunii în funcție de tradițiile și conceptele lor estetice. Acest lucru este valabil în cazul strămoșilor cambodgienilor de astăzi, sau anticii khmeri. Civilizația lor a amprentat în măsură covârșitoare tot ce numim Indochina. Iar acest lucru se observă cel mai bine în Parcul Arheologic „Prasat Phanom Rung”. Restaurat timp de 17 ani, complexul dezvăluie strălucirea arhitecturii khmere. Templele au fost construite în secolul XI și XII, timpuri când conducătorii khmeri practicau hinduismul.

Cea mai bună natură tropicală

Parcul National “Khao Sok”

Căldura, umiditatea și vegetația abundentă fac aproape de nestrăbătut zona tropicală. O fi un clișeu, dar cât se poate de adevărat. Parcul National „Khao Sok” este locul ce oferă tot ce-i mai bun, etalând frumusețea peisajului tropical la superlativ: păduri dese, cascade ascunse, peșteri mirifice, varietate foarte mare de animale – elefanți, urși, maimuțe, vaci sălbatice și multe alte specii interesante. Parcul este în extindere și pe teritoriul său găsim una dintre cele mai rare plante de pe pământ – lotusul sălbatic, a cărei inflorescență atinge 80 cm în diametru. Dar cea mai mare atracție o reprezintă Lacul Choew Lan. A fost creat artificial în 1982, iar pe suprafața sa răsar zeci de roci, ale căror baze au rămas sub apă – un peisaj minunat, rezervat pentru turiștii ispitiți de frumusețile peisajului montan.

Nuntă în Koh Lipe

Poţi să primeşti o binecuvântare budistă, să te căsătoreşti creştineşte ori să ai o ceremonie discretă pe malul marii. Pe lângă asta, majoritatea resorturilor de la Marea Andaman oferă un pachet special de honeymoon : cine romantice în doi, flori, sticle de vin şi şampanie, plimbări pe insule secrete. Idyllic Concept Resort din Koh Lipe este unul dintre aceste resorturi-boutique cu decor modern şi inovativ, minimalist, dar elegant şi sofisticat.

Aflat la doar cinci minute şi totuşi ferit de agitaţia de pe Pattaya Beach, este un colţ exclusivist, cu preţuri pe măsură, dar romantic şi cu o clientelă selectă. Poţi să leneveşti cât pofteşti în şezlongurile din care admiri marea în timp ce savurezi un cocktail, să înoţi în piscină, să mergi la masaj şi apoi să-ți treci în jurnal momentele memorabile petrecute alături de jumătatea ta.

Sălbăticie și priveliște

Umpang

Jungla tropicală se dezvăluie cu parcimonie: uneori, își ascunde comorile incredibile – peșteri ciudate, izvoare termale, cascade luxuriante. Dar sub presiunea civilizației, secretele sale sunt din ce în ce mai devoalate și mai accesibile. Există însă un loc în Thailanda unde rar mai calcă piciorul vreunui turist – aceștia fiind munții de-a lungul frontierei cu Myanmar. Dacă sunteți un călător adevărat și vă plac provocările, îndreptați-vă către Umpang. În acestă regiune inaccesibilă, totul este intact și „verdele” este la el acasă în cel mai autentic mod – așa cum a fost timp de milenii. O atracție remarcabilă este cascada Lo Su You; descoperită abia acum 30 de ani, este considerată cea mai mare din Thailanda.