“Ghidul nostru, Mahomed, ne-a confirmat ce stiam deja de la doamna din Kuala Lumpur (si ce am vazut si noi cu ochii nostri): asiaticii mananca mult. Dar iubitori de mancare precum tailandezii mai rar. Mohamed zice ca ei, mai ales aici in Trang, se trezesc de dimineata si isi incep ziua cu porc prajit si cafea. Sanatos? Nu. Delicios. La amiaza sunt din nou la mese pentru curry-uri mustind de ardei iuti iar seara tot la mese ii prinde cu aceleasi combinatii de carne, mirodenii, orez si, din nou, mult chilli. Despre piata pe care am vizitat-o in prima seara la Trang ne-a spus ca e pentru cei ce au restaurante si tarabe cu mancare. Asta pentru ca tot omul din Trang merge “in oras” sa manance si rare sunt familiile din zona la care sa le fiarba oalele in vatra. Mancarea e ieftina in oras, mult mai ieftina decat daca ai cumpara toate ingredientele si ai face-o acasa. Si inca ceva: cei din Trang prefera restaurantele mici, gen doua mese si resoul afara. Asta pentru ca vad mancarea facadu-se sub ochii lor, pot schimba o vorba cu bucatarul si, mai ales, pentru ca tailandezilor le place sa fie inconjurati de cat mai multi prieteni atunci cand mananca. Sunt “social eaters”. Asa ca se inghesuie, socializeaza si mananca mancare proaspat facuta. Am trecut si pe langa un restaurant cu multe mese care era gol. De aici ne-a povestit Mohamed ce-i cu spatiile mari si lumea putina. La un local cu trei mese am mancat si noi primul tom ka din Taianda. Si o salata picanta cu vita, ceapa, telina verde, rosii si mult ardei iute. Suntem in Tailanda cea uimitoare. Aici vom ramane pana la sfarsitul expeditiei.”
sursa Razvan Marc