Ko Lipe

“Am debarcat in jurul orei 13, amiaza topindu-ne sub un soare ucigator. Ne-am recuperat pasapoartele de la un chiosc simpatic ce servea drept vama, situat vis-a-vis de un salon de masaj. Toate acestea erau locate direct pe plaja. Cand am spus salon, nu va inchipuiti altceva decat un foisor din lemn, in care maseuzele prestau temeinic turisti avizi de asa ceva. Plaja e fantastica, nu foarte plina, insa cu un sirag de constructii din lemn ce ascund baruri sau restaurante.

Cu toate astea, plaja ascunde multe. Pe de o parte, bucuriile turistului, pe alta tragediile localnicilor. S-au trezit muncind pentru chinezi. Sunt o gramada de “patroni” instalati aici, care au minat oamenii spre pacte diavolesti. Ii angajeaza, dar ii platesc putin. Lucreaza mult si zilnic. Pe pamantul lor cu barca lor. Sunt slugi la stapani.

Ko Lipe e o insula mititica de 3-4 km patrati. E una dintre cele 70 din Parcul National Tarutao – Adaman Sea. Sunt 3 plaje pe aceasta insula, botezate astfel: Pattaya, Sunrise si Sunset. Local se vorbeste Chao Ley, un dialect folosit de “tiganii insulari”. E locatie preferata de back-packersi, calatori veniti fara un booking in avans sau programari ca la dentist. Vii, dai o tura pe plaja si intrebi din poarta in poarta.Cazarea se face excelent la bungalowuri pe numai 5-600 de BHT (50-60 de lei). Ai apa curenta, ventilator si o oaza de verdeata. Bungalowurile insa sunt ascunse dupa barurile propietarilor si nu ai vedere la ocean. Se bea ieftin iar atmosfera duce spre Vama Veche de pe vremea cand era 2 Mai la moda 😉 E o super zona pentru snorkeling, diving si chefuit.

“The thai-people”, cum de altfel isi spun deseori in orice conversatie, sunt oameni respectuosi si pasnici. Sunt de un calm incredibil, iar fiecare dintre ei te trateaza din prima secunda cu un zambet si o inclinare. Sunt respectuosi cu tine, cu ei insisi, dar mai ales cu mediul inconjurator. O fac zilnic prin ofrandele aduse Spiritului Pamantului. Sunt superstitiosi pana in maduva oaselor si aproape ca te conving si pe tine de asta.

Ne-am intalnit cu Bradut

A venit direct cu o invitatie de a inchiria un long-tale boat, pentru a face un tur de insula si am vizitat un vraci local plus un loc mai special. Vraciul n-a vrut sa faca poze, insa cel de-al doilea punct de interes pe lista de prioritati a fost fenomenal. Dupa un drum de 40 de minute am ajuns pe Ko Hin Ngam, o insulita cu o limba de pamant tare interesanta. Mii de pietre vulcanice formeaza un ansamblu circular unde troneaza o multime de formatiuni alcatuite de mana omului. Localnicii vin sa ii aduca ofranda spiritului insulei, Tarutao, si ii ridica acestuia turnuri formate din pietrele respective. Arata ciudat, iar blestemul afisat clar si raspicat te face sa ti se zbarleasca pielea pe tine. Am construit si eu 2 turnuri. Unul pentru Tarutao si unul pentru Boc (sa il ajute Taruto sa termine autostrada aia de la Cluj)

Blestemul spune ca, daca pleci cu o piatra de pe insula, fie ea cat de mica, ai parte de multe neplaceri, asa ca nu am vrut sa risc a ma pune rau cu spiritele. Neplacerile vin in numar de 5 si sunt dupa cum urmeaza:

1. Accident fatal,
2. Retrogradare;
3. Probleme de familie;
4. Pierderea averii;
5. Moarte!

Dupa cateva zeci de poze si o baie scurta, ne-am intors in taxiul acvatic si ne-am indreptat spre Ko Lipe. Deja aveam parte de un apus poetic si de o foame de lup.

Costul tripului cu barca inchiriata 650 de Bahti. Amintirea: nepretuita!

Bradut imprumutase unor rusoaice camera lui subacvatica. Le-am intalnit dupa masa, pe plaja. Natasa 1 si Natasa 2 erau in bransa turismului, printre altele afland ca Rusia e extrem de interesata de Thailanda. Daca si aici se umple de rusi, nu prea va fi frumos. Nici linistit.

sursa