Phitsanulok

Ivit în istorie prin secolul 10 ca fort militar sub dominația Khmer, Phitsanulok a jucat apoi un important rol de „tampon” între capitala Ayutthaya și regatul din nord. Este la 376 km nord de Bangkok și nu este foarte cunoscut turiștilor internaționali, motiv pentru care își păstrează farmecul unui oraș tipic de provincie desfășurat de-a lungul malurilor râului Nan, unde mai există câteva case plutitoare ce erau odinioară simbolul localității (azi, restaurante și cafenele). Câteva repere de pus pe listă:

Wat Phra Sri Rattana Mahathat (Wat Yai) este cel mai important templu din Phitsanulok, cu decorațiuni interioare de un rafinament extrem în auriu și negru, cu tavan roșu; adăpostește una dintre cele mai venerate statui ale lui Buddha din Thailanda: Phra Buddha Chinnarat, iar în fiecare ianuarie găzduiește un amplu târg popular.

Wat Ratburana, templu localizat la sud de Podul Naresuan, este celebru pentru un foarte vechi și înalt chedi (turn). Legenda spune că a fost construit în secolul 15 pentru a găzdui urnele celor doi frați ai regelui din Sukhothai; are în incintă un muzeu și o barcă folosită de Regele Chulalongkorn.  

Altarul Regelui Naresuan – închinat monarhului ce a eliberat Regatul Ayutthaya de sub dominația Burmei, în secolul 16. Excavații din anul 2012 au scos la iveală ruine ale palatului regal Wang Chan.

Lak Mueang (City Pillar Shrine) reprezintă centrul spiritual al orașului și provinciei Phitsanulok. Este un stâlp auriu, plasat într-o construcție impresionată al cărui design în stil khmer a fost realizat de Thai Fine Arts Department.

Ce mai puteți vedea: „Fabrica de Buddha” – inițial un mic atelier în aer liber, unde se poate urmări procesul de fabricare a statuetelor din bronz; alături, „Parcul păsărilor” unde peste 100 de specii locale își cântă partitura specifică (papagalii „vorbesc” și engleza!); Muzeul folcloric Seargeant Major Thawee – o foarte reușită și emoționantă colecție de obiecte și artefacte rurale ce reflectă cultura locală și viața socială.

Inapoi la Nord