Sukhothai

Sukhothai este pentru Thailanda ceea ce este Giza pentru Egipt sau Angkor pentru Cambodgia: un simbol național inestimabil.

Inițial garnizoană khmeră strategic amplasată, Sukhothai avea să devină în 1238 prima capitală a primei națiuni adevărat thailandeze, Regatul Siamului – cea mai puternică din Asia de sud-est. Marchează epoca de aur a istoriei țării și se laudă cu 193 de temple și zeci de alte obiective turistice, parțial restaurate.

Obiectivul esențial al zonei și prioritatea pentru vizitatori este Parcul Istoric imens (70 km2), înscris în UNESCO World Heritage Site; o incursiune revelatoare în cultura Sukhothai a secolelor 12-14 și o colecție a celor mai frumoase și mai stranii ruine din regat, de o splendoare inegalabilă. Acordați o zi întreagă acestui univers arheologic; o puteți face cu bicicleta, căci distanțele între ruine sunt considerabile.

Wat Mahathat este un complex uriaș ce împlinea rolul de templu de stat și cel mai important așezământ buddhist din Asia de Sud-Est. Deși în mare parte ruinat ca urmare a distrugerilor războiului și acțiunii elementelor naturale, Wat Mahathat își păstrează forța sugestivă și amprenta epocii de glorie, când Regele Ramkamhaeng (1278-1318) faimos pentru viziunile sale iluministe și umaniste a cultivat remarcabile libertăți de tip politic, cultural și religios.

Palatul regal, construit din lemn, nu a rezistat timpului – au rămas doar elementele arhitecturale din piatră; însă aici a descoperit în 1833 Regele Mongkut celebrul tron Manangasila: o piesă venerată, căreia i se atribuie puteri magice, aflat azi în Muzeul Național din Bangkok.

Wat Si Sawai este un inedit sanctuar în stil khmer, încojurat de apă; dar cu siguranță cea mai grațioasă constucție este Wat Traphang Ngoen („mănăstirea din lacul de argint”) ridicată pe mica insulă din mijlocul lacului artificial. Aici se desfășoară celebrul Festival Loi Krathong, în luna noiembrie.

Pe teritoriul parcului istoric există încă multe temple și urme ale așezării glorioase ce a fost Sukhothai; puteți afla detalii despre istorie, artă și artizanat din Muzeul Național Ramkamhaeng, clădire modernă și spațioasă de la intrarea în parc.

Pentru o experiență completă, cautați să veniți aici dimineața devreme sau seara la apus, când spectacolul istoriei vegheat de temple și statuile lui Buddha capătă valențe memorabile…

De pus pe agendă: Vizitarea parcului istoric poate fi solicitantă, dar la finalul zilei puteți schimba registrul activităților rămânând tot în vechiul sat Sukhothai și descoperind un atelier de ceramică tradițională deținut de doi artiști plastici renumiți: Hathaiarat Prompech și soțul ei vă vor primi în casa-grădina-magazinul-atelierul lor unde organizează și cursuri de ceramică.