Sugestii de regiuni

Câteva sugestii de regiuni potrivite voiajului cu copii

Apele puțin adânci sunt sigure pentru micii înotători, iar fluxul și refluxul au amplitudini foarte reduse, plajele nu sunt inundabile. Copiii mai mari vor fi încântați de junglă, de interacțiunea cu elefanții și de plimbările cu caiacul printre mangrove.

  • Nordul Golfului Siam

În zona orașului Hua Hin, linia de coastă este foarte întinsă, ideală pentru mini-maratoane și plimbări la templele de pe dealuri pentru a vedea maimuțele jucăușe. Iar templele-peșteri din Phetchaburi sunt locuite de lilieci.

Copiii măricei vor dori să facă snorkeling pe Ko Tao de dimineața până seara; plajele nordice de pe Ko Samui sunt ideale pentru preșcolari și prunci în cărucioare, în timp ce Hat Chaweng, mai comercial și cu viață socială mai colorată, va fi preferatul adolescenților.

  • Phuket și coasta Mării Andaman

Phuket are distracții pe săturate (dacă ar fi să recomandăm doar școlile de surf), dar stați totuși departe de zona petrecerilor din Patong. Sunt cel puțin o duzină de insule de-a lungul coastei unde familiile cu copii pot să facă alte zburdălnicii, bucurându-se totodată de liniște și tihnă

Vin hoarde întregi de europeni cu copii în vacanță, pentru a le face cunoștință cu aspectele culturale inedite, pentru întâlnirea cu elefanți, tururi cu bicicleta prin orașe, plimbări prin munți sau pur și simplu pentru odihnă.

MUZEE

BANGKOK

Siam Museum

Sunt 17 încăperi pline de istorie, unde vizitatorii află despre poporul thailandez de la origini, parcurgînd traseul evoluției culturale. Zona cu tehnici interactive, unde ei află cum s-a formulat și mențiunut identitatea națională în mii de ani este foarte apreciată de copii.

Rattanakosin Exhibition Hall

„Valoarea timpului unei singure zile” este motto-ul muzeului, considerat unul dintre cele mai complete și moderne din Thailanda. Istorie, artă și cultură din epoca Rattanakosin, „moșteniri” expuse prin displayuri, modele, scenografii și exponate cu care copiii pot interacționa.

Muzeul păpușilor

Fondat în 1957 de un meșteșugar din Tokio, în muzeu sunt expuse păpuși integral manufacturate, provenite din colecții regale și private din întreaga lume, iar curioșii vizitatori pot afla despre istoria, originea și caracteristicile fiecăruia dintre exponate.

Madame Tussauds

Celebrul „brand” al figurilor de ceară are mare căutare printre copii, căci se pot juca de-a paparazzi, se pot plimba pe covorul roșu printre vedete, pot afla despre viețile unor personaje legendare: Dalai Lama, Mahatma Gandhi, Regina Elisabeta a II-a etc.

CHIANG RAI

Playable Museum

Este un tărâm „interactiv”, unde copiilor nu doar că nu li se interzice, dar sunt încurajați să atingă și să folosească fiecare exponat – material didactic excelent pentru ilustrarea vieții tradiționale thailandeze.

CHIANG MAI

Muzeul folcloric Lanna

Sunt 13 săli unde copiii pot parcurge file de istorie, religie, cultură, stil de viață și… de modă tradițională. Vizitatorii află despre influențele buddhiste în arhitectura Lanna, sculptură, stiluri decorative și ornamentele regale de pe relicve.

KALASIN

Muzeul Sirindhorn

Copiii fascinați de dinozauri vor descoperi aici lumea preistorică a făpturilor gigantice, o colecție impresionantă de schelete și reconstituiri. Piesa-vedetă este un dinozaur în mărime reală, „bătrân” de peste 100 milioane de ani!

LUMEA SUBACVATICĂ

Acvarii

Siam Ocean World, situat în inima Bangkokului, este cel mai mare acvariu din Asia de Sud-Est, întins cam cât două stadioane de fotbal. Este un univers fascinant al vietăților marine și peisajelor subacvatice, pe care copiii le pot admira din tunelul transparent ce oferă o panoramă 360.

Underwater World Pattaya (Chon Buri) nu doar că descrie ecostistemul de coastă și oferă acces la priveliști din tunelul subacvatic de 100 m, dar are o componentă extrem de agreată de copii; aceștia pot atinge, hrăni și înota lângă vietățile marine.

Bung Chawak Aquarium (Suphan Buri) sau Centrul de biologie marină (Phuket) sunt printre nenumăratele destinații amenajate pentru turiști curioși de a vedea viața din adâncurile oceanului.

Parcuri marine naționale

Au parte de zeci de mii de vizitatori mari și mici, ce descoperă această lume perfectă a adâncurilor, printre insule, recife de corali, peșteri, plutoane întregi de pești multicolori.

Ang Thong include 42 de insule nelocuite, cu relief accidentat și jucăuș, cu peșteri și lacuri marine interioare.

Mu Ko Surin este un teritoriu cvasi virgin, cu cinci insule renumite pentru jungla cu bolți uriașe de verdeață și pentru locurile propice scufundărilor de suprafață – aici, în sezonul secetos (noiembrie-aprilie) vizibilitatea subacvatică ajunge la 20 m adâncime.

Mu Ko Similan, un parc tematic natural unde uriașe blocuri de granit sunt îmbrățișate de ape, unde canioane, peșteri și tuneluri fac un decor unic și maiestuos, unde copiii se vor simți precum personajele din povești cu exploratori.

Ko Tarutao, superbul arhipelag împodobit cu păduri seculare de mangrove, este imaginea perfectă a paradisului tropical, virgin și dominat de o liniște ca la început de lume…

Scufundări și explorări subacvatice

Phi Phi are în „recuzită” una dintre cele mai frumoase și celebre plaje din lume (notorietate sporită de filmul The Beach cu Leonardo Di Caprio), o faună marină uluitoare, vegetație luxuriantă, munți, peșteri și plaje, dar mai ales o abundență de recife de corali ce fac deliciul micilor și mai marilor scufundători.

Samui, unde pitorescul terestru – străduțe înguste, localnici zâmbitori, plaje fermecător de autentice – face concurență lumii acvatice pe care o descoperiți în National Marine Park. Odată ajunși aici, programați și trekking cu elefanți, ferma de crocodili, cascadele, templul Khunaram, promontoriul plajei Chaweng.

Kao Lak este o zonă de coastă întinsă pe 30 km, ideală pentru un prim contact cu zonele de diving și snorkeling ce vor face deliciul copiilor de toate vârstele.

PARCURI DE DISTRACȚIE

Siam Park City (Bangkok) este validat de Guiness Book of Records drept cel mai mare parc de distracții din întreaga Asie; are o piscină imensă cu valuri, tobogane nenumărate, dar și grădină botanică, Safari World, Muzeul dinozaurilor, Zoo și multe alte atracții pentru toate vârstele.

Cartoon Network Amazone (Chon Buri), la 20 minute de Pattaya, este primul parc tematic deschis de rețeaua TV, unde apar „în carne și oase” personaje celebre din desene animate, și cel mai mare loc de joacă acvatică din Thailanda, cu peste 150 de instalații interactive pentru copii și adulți.

Funarium (Bangkok), sală de jocuri de 2000 mp, divizată în patru zone distincte, corespondente vârstei și intereselor copiilor; loc ideal pentru zilele când plouă în metropolă.

Alte astfel de „temple” ale jocului și amuzamentului ce împânzesc regatul ar fi și:

Khaoyai Fantasy Water Park (Nakhon Ratchsrima), Playport Udon Thani, Dream World (Pathum Thani), Pattaya Dolphins World (Chon Buri), Oasis World (Chanthaburi), Nong Nooch Tropical Botanical Garden (Chon Buri), Santorini Water Fantasy Park (Phetchaburi), Black Mountain Water Park (Prachuab Khiri Khan), Splash Jungle Water Park (Phuket)…

GRĂDINI ZOOLOGICE

Păsări exotice, fluturi enormi, girafe simpatice, elefanți calmi, maimuțe obrăznicuțe… O întreagă carte de zoologie poate fi frunzărită pe viu în toate regiunile turistice consacrate.

Fie în Phuket, la Bird Paradise, fie în Chiang Mai – la Zoo sau la Night Safari –, Safari World din Bangkok sau grădinile zoologice din Nakhon Ratchasima, Khoen Kaen sau Chon Buri, ba chiar și la Alpaca Hill din Ratchaburi (prima și singura fermă de alpaca din Thailanda)…

Așa-i că nu vă mai frământă dilema: oare se vor plictisi cei mici în Thailanda?