Sfaturi practice

Sănătate și siguranță

În general, părinții ce-și plimbă copiii în Thailanda nu trebuie să fie mai îngrijorați decât orice părinte, oricând, în orice colț de planetă. Spălatul pe mâini frecvent este regula generală.

Copiii thailandezilor sunt spălați sau îmbăiați de cel puțin două ori pe zi, cei mici sunt apoi pudrați cu talc, pentru a preveni posibilele iritațiile cauzate de climatul cald; străinilor li se recomandă un duș pe zi, cel puțin. Copii sunt sfătuiți și avertizați să nu se joace cu animale – sunt zone rurale unde poate fi pericol de rabie și anumite animale de companie (ca să nu vorbim de maimuțele sălbatice) pot fi agresive.

Maladia Dengue, un subiect ce preocupă intens guvernul thailandez, a atins cifre crescute în ultimii ani. Părinții trebuie să prevină ciupiturile de țânțari – sarcină destul de dificilă când e vorba de copii în permanentă joacă pe afară. Produsele cu efect repelent ce conțin 12% DEET sunt eficiente, mai ales cremele, și sunt disponibile la orice magazin 7- Eleven și alte mini marketuri, dar e prudent să aveți în bagaj încă de acasă, înainte de călătorie. Dacă observați ciupituri pe pielea copilului, aplicați balsamuri locale, sunt disponibile în mare varietate și reduc roșeața și mâncărimile.

În rest, se aplică toate precauțiile medicale uzuale.

Mențiune: copii familiarizați cu mediile urbane nu vor avea nicio problemă în orașele din Thailanda, unde traficul este uneori haotic și trotuarele congestionate. Orașele sunt însă zgomotoase, iar pentru copiii mici poate fi un stres acustic abuziv.

Asigurați-vă că le-ați explicat mult – și bine! – micilor călători regulile de siguranță stradală și mai ales că, odată pricepute, le și aplică; altminteri, va fi dificil să se concentreze la instrucțiunilor părintești oferite în mijlocul gălăgios al străzii.

Mâncarea

Preocuparea pentru alimentație, prezentă permanent pe agenda parentală, capătă proporții considerabile în vacanța asiatică, unde toate poftele și mofturile sunt și mai complicat de manipulat într-un univers gastronomic renumit pentru picanteriile sale. Din fericire, inclusiv localnicii își protejează copiii de jarul din farfurie și nu sunt înțărcați cu ardei iute, așa cum poate credeți.

Sunt nenumărate opțiuni culinare pentru copii pe care le poate recomanda orice negustor, bucătar sau ospătar.

Din pricina căldurii uneori excesive, preocuparea principală este de a îl hidrata din belșug pe cel mic, fie cu apă, fie cu marea varietate de sucuri din fructe inclusiv de cocos sau de lime – în mod suprinzător, foarte apreciat de copii.

Câteva mâncăruri uzuale recomandate copiilor:

  • kài jee·o (omletă) – e ceva mai grasă decât cea europeană, dar este o opțiune sigură, atât la restaurant, cât și la tarabele stradale.
  • gài yâhng/tôrt (pui prăjit sau la grătar) – se găsește peste tot.
  • kôw nĕe·o (orez lipicios) – doldora de carbohidrați, dar irezistibil; este garnitura cea mai frecventă oferită lângă carnea de pui.
  • gài pàt mét má·môo·ang (pui păjit la ceaun cu alune caju) – fără a fi excesiv de rumenit, se poate comanda la majoritatea restaurantelor.
  • kôw man gài (orez cu pui Hainanese) – un fel popular, provenit din China, se mănâncă dimineața sau la amiază.

Țineți minte trei cuvinte: Mai Ow Pet, adică „Nu vreau picant”.