Thailanda, dragoste la prima vitrină

E confirmat de statistici: în majoritatea cazurilor, femeile sunt cele ce decid nu doar destinația unei vacanțe, ci și activitățile și cheltuielile la fața locului. Apoi, femeile au instinctul de a depista locurile unde „Style meets Desire”, așa că Thailada se dovedește destinația perfectă!

Am primit și publicat mai demult testimonialele unor câteva călătoare în Țara Surâsului – femei ce și-au propus să-i descopere comorile naturale și culturale, ospitalitatea autentică, diversitatea etnică și bogăția spirituală, dar și cele cele mai irezistibile moduri de a-și cheltui banii pe bucurii materiale. Am selectat de data aceasta spusele Dianei Cosmin, jurnalist, owner FineSociety.ro:

La prima vizită am cumpărat vrute și nevrute, dar la a doua – la 10 ani distanță – mi-am propus să fiu super-eficientă, să cumpăr doar ceea ce îmi va atrage cu adevărat atenția sau îmi va fi foarte util. Cred că maturitatea și-a spus cuvântul, nu mai alergam după suveniruri, ci după „piese” pe care să le pot folosi și integra în viața mea. În 2006 mi-am luat portofele brodate, magneți, brelocuri, pashmine, clopoței de vânt, bijuterii tradiționale colorate, pareo-uri, bluze de bumbac. Sincer, nu mai țin minte cât am dat pe ele. În 2017 am cumpărat o sacoșă colorată, lucrată de una dintre acele cooperative locale, un bol tradițional sculptat, câteva produse de albire a feței (fiindcă mi s-au părut interesante), niște creme de protecție solară făcute de firme locale, fiindcă eu țin mult la SPF și ei se protejează foarte mult pe partea asta, și niște măști inedite, tot ca să le testez. Pe toate împreună cred că am dat echivalentul a 100 de euro.

Suveniruri pentru alții? Prima dată, din toate câte îmi luasem și pentru mine. Acum, la a doua călătorie: niște săpunuri naturale, 2-3 sacoșe colorate facute de cooperativele locale, 1-2 magneți, ceva produse de supermarket inedite (cu extracte de insecte, cu niște cutii haioase) pentru prietenii care se amuză de așa ceva, niște elefănței tradiționali colorați și un șal. Oricum, doar obiecte locale, nimic ce aș fi găsit și în Europa. De fiecare dată am fost destul de grăbită, așa că am cheltuit în plus doar pe mâncare (mi-am comandat niște preparate speciale la hotel, din meniul lor tradițional), nu am avut răgaz de SPA și de altele.

Toate achizițiile sunt foarte frumoase și de bună calitate, printre puținele produse tip suvenir local care nu arată făcute pe grabă într-o fabrică undeva la o periferie de oraș. În plus, dintre toate țările în care am fost, Thailanda e la categoria celor mai degrabă accesibile, chiar ieftine. Nu toate, dar foarte multe lucruri de calitate se găsesc la prețuri vizibil mai mici decât media. Am găsit foarte multe chilipiruri.

***

Vă lăsăm aici, aleatoriu, câteva imagini sugestive pentru ce puteți și voi cumpăra din Thailanda: