Turism cu amprentă blândă în Ko Mak

Poate veți ajunge obosiți, neavând ochi pentru plantaţia de cocotieri traversată de un drum cu pământ roşu sau pentru tufele de flori galbene-foc. Domnul Ann, proprietarul Lazy Day, vă va întâmpina cu distincţie rară – dar explicabilă… În bungalow veți găsi câteva pagini de istorie, despre familia cu rădăcini chinezești ce a stăpânit insula, cu tot cu sclavi, din timpul regelui Rama V. Urmașii lui Luang Prompakdii sunt azi amfitrioni desăvârșiți; cei cinci frați dețin peste 80% dintre resorturile şi restaurantele de pe insulă, se întrunesc anual pentru a stabili strategii. În timpul sezonului ploios, când nu (prea) sunt turişti, se întâlnesc pentru a lua masa împreună și pentru a cultiva, discret și relaxat, educația aristocratică rafinată de-a lungul timpului ce curge altfel pe Ko Mak…

În mica și pitorească insulă din largul coastei provinciei Trat resursele naturale sunt încă intacte și modul de viață local este încă un etalon de conservare socială. Iar de câțiva ani încoace, în Ko Mak  se fac progrese constante și lăudabile pentru a deveni prima „Destinație cu emisii reduse de carbon” din Thailanda.

Asta pentru că insula este – inevitabil – descoperită treptat de tot mai mulți turiști, iar modul de viață etalat – și conservat cu respect! – de cei precum Dl. Ann nu trebuie sacrificat de dragul profitului turistic imediat. Așadar, sectoarele public și privat, împreună cu populația locală a insulei, au luat în calcul consecințele și chiar își dedică timp și interes promovării turismului durabil și prietenos. Un număr impresionant de inițiative și activități au fost implementate în ultimul deceniu pentru a crea în Ko Mak un model turistic cu impact minim asupra mediului natural și asupra populație și care, în plus, asigură distribuția veniturilor în comunitate.

„Este minunat să vezi un astfel de efort autentic menit să păstreze atracțiile naturale și culturale care fac insula atât de fermecătoare”, spune Dl Yuthasak Supasorn, guvernator al Autorității de Turism din Thailanda (TAT), „mai cu seamă în contextul modelului de turism durabil și responsabil numit Bio-Circular-Green.”

Adevărul este că paradisul acesta conține toate trăsăurile ce fac din Thailanda o destinație atât de dezirabilă; cum să nu mai ai apa precum turcoazul lichid? Cum să nu mai fie nisipul înduioșător de tandru la atingerea valurilor? Cum să nu mai fie pădurea precum un smarald catifelat? Și cum să fie toate acestea amenințate de deșeurile ce vin la pachet cu efectul de seră, cu particulele de  praf PM2,5 și cu schimbările climatice?!

În 2022, TAT a lansat inițiativa „Laughing Island Conqueror vs Low-carbon Footprint Traveller”; preț de trei luni, turiștii din provincia Trat au fost încurajați să participe la activități ce le-au redus amprenta de carbon, adică să utilizeze eficient energia și apa, să gestioneze deșeurile, să conserve modul de viață comunitar. În plus, pe traseul sugerat Ko Mak – Ko Kradat (Insula Safari) și Ko Kai-Hua-Ro (Insula Râsului), turiștii pot folosi o aplicație smart pentru a înregistra modelul de călătorie, distanța, activitățile turistice și consumul zilnic de alimente.

Fiind conștienți de amprenta lor de carbon, turiștii ar putea să urmeze un traseu unic care acoperă destinația cu emisii scăzute de carbon, iar pe parcurs să folosească un CF. Aplicație de calculator pentru a Procedând astfel, turiștii participanți au putut să joace un rol în obiectivul Ko Mak de a deveni prima „Destinație cu emisii scăzute de carbon” din Thailanda și să contribuie la reducerea deșeurilor care ar putea contribui la efectul de seră, la praful PM2,5 și la schimbările climatice.

De fapt, declarația de destinație cu emisii scăzute de carbon din Ko Mak a fost semnată la 25 septembrie 2012, iar încă din 2015 au fost introduse trei campanii principale:

1) Eat it Fresh, care a militat pentru ca restaurantele, hotelurile și stațiunile de pe insulă să cumpere fructe de mare de la pescarii locali și a stimulat cultivarea legumelor și fructelor fără pesticide;

2) Ajută-l pe Ko Mak, care a încurajat turiștii către un comportament „verde”, cum ar fi reutilizarea prosoapelor și oprirea aparatelor electrice când nu sunt folosite; tot acum s-a demarat un proiect de plantare a 10.000 de copaci pe insulă;

3) O gazdă bună pentru încurajează localnicii să reducă activitățile producătoare de carbon, cum ar fi sortarea deșeurilor și utilizarea celulelor solare cu energie regenerabilă.

Din 2020, s-au inclus alte activități de promovare a turismului cu emisii scăzute de carbon: turiștii pot culege legume dintr-o grădină solară, se pot caza la hoteluri selectate după criterii ecologice, pot participa ca voluntari la Trash Hero (colectarea de gunoi) și pot utiliza instrumentul online „Ko Mak Low Carbon Calculator”.

Turismul responsabil nu mai este o utopie. Și chiar dacă timpul curge la fel pe Ko Mak, urmașii domnului Ann pot privi altfel către viitor.

Detalii www.kohmaklowcarbon.com

Credite foto: Autoritatea pentru Turism a Thailandei