Straiele noi ale veneratului Luang Pu Thuat

A fost un călugăr buddhist legendar, ce a trăit în Siam între 1582 și 1682; este profund respectat și astăzi, mai ales pentru miracolele ce se presupune că le-a făcut de-a lungul celor 100 de ani.

Statuia lui Luang Pu Thuat de la Templul Huay Mongkol este cea mai mare statuie de acest gen din lume. Aici s-a desfășurat în luna august unul dintre ritualurile cele mai spectaculoase ale Thailandei: ceremonia de schimbare a „robei” ce înfășoară o statuie, un templu, un chedi (turn tipic arhitecturii siameze), uneori un copac bătrân. Astfel de fâșii mari de pânză veți găsi mai mereu lângă temple, unde sunt puse la dispoziția oricui dorește să scrie acolo nume, date, dorințe, rugăciuni, ca pe un acatist de la noi. Peste 2.000 de oameni s-au adunat la Templul Huay Mongkol pentru această ceremonie prin care pânza galbenă, lată de 3 metri și lungă de 399 metri a fost desfășurată, purtată pe brațele credincioșilor și apoi drapată în jurul statuii lui Luang Por Tuad. Procesiunea de la Huay Mongkol a fost condusă de călugării de la templu împreună cu autoritățile guvernamentale ale provinciei Prachuap și reprezentanți ai  Autorității pentru Turism a Thailandei. Evenimentul s-a desfășurat în onoarea aniversării celor 90 de ani de viață a Reginei-Mamă, Majestatea Sa Regina Sirikit, sub lozinca „Cu credință, spre o inimă mai bună”. 

Călugărul Luang Pu Thuat este menționat în cronicile timpurii oficiale ale regatelor din sudul peninsulei Thai, în special în Thailanda, Malaezia și Singapore; pentru mulți buddhiști, locurile prin care a trecut el sunt destinații de pelerinaj. Însă viața sa și faptele sale remarcabile au fost conservate și transmise drept tradiții orale timp de secole. Ca rezultat, legenda lui Luang Por Tuad este un melanj de elemente buddhiste: semne timpurii ale înclinației spre trai monahal, presupusa magie pe care o stăpânea, călătoriile inițiatice, studiul și meditația și, inevitabil, atributul sfințeniei și virtuții monahale.

Se spune că Luang Pu Thuat a salvat nenumărate vieți omenești – fie că erau soldați pe câmpul de luptă, fie victimele unui jaf armat – și de aici pornește povestea și interesul pentru amuletele sacre care îl înfățișează pe Luang Pu Thuat. Mulți oameni din Thailanda, Singapore și Malaezia cred că amuletele acestea dețin mari puteri protectoare, oferind siguranță în vremuri de primejdie, mai ales salvând viețile credincioșilor de la accidente grave de mașină. Adevărul e că în Thailanda veți vedea amulete la tot pasul, la gât, la mâini, la parbriz, în vitrine sau agățate de copaci – și trebuie respectate cum se cuvine, căci fac parte din ADN-ul cultural local care, fără superstiții, n-ar avea același farmec.   

Credit foto: Alain Francois Photos / https://www.facebook.com/alainfrancoisphotos/