Amazing Thailand prin ochii unui jurnalist deprins cu frumosul.

Maria Andrei ne-a povestit – și ne-a confirmat – că o vizită în Thailanda este oricând o aventură exotică, captivantă și plină de descoperiri surprinzătoare. În special atunci când ajungi pentru prima oară în „țara zâmbetului”, ei bine, sufletul ți se va deschide într-un surâs permanent, odată ce vezi, simți, palpezi, guști tot ce are mai bun de oferit această țară spectaculoasă. Thailand is truly amazing!

Phang Nga, Insula Phuket și capitala Bangkok, doar câteva dintre cele mai populare destinații ale Thailandei, oferă combinația perfectă între încântătoarele peisaje naturale și cultura locală, la care se adaugă plusul de modernism pe care ți-l dorești uneori. Ce să faci în Phang Nga sau Phuket? Ce să vezi în Bangkok? Hai să explorăm!

Situată la o oră și jumătate de Phuket, Phang Nga este o provincie binecuvântată cu o varietate de atracții naturale absolut remarcabile, oameni prietenoși, mereu cu zâmbetul pe buze, o bucătărie delicioasă și un vibe extraordinar!

Phang Nga Bay National Park: o minune naturală

Phang Nga Bay, golful din provincia Phang Nga, este o bijuterie a naturii de care te vei îndrăgosti pe loc. Parcul Național Phang Nga Bay este renumit pentru peisajele sale impresionante, cu stânci calcaroase care se ridică dramatic din apele de culoarea smaraldului, aceste formațiuni geologice unice care sunt rezultatul a milioane de ani de eroziune, oferind o imagine spectaculoasă.

Pe lângă explorarea peisajelor pitorești, vizitatorii pot face plimbări cu caiacul printre mangrove și peșteri ascunse, pentru a avea parte de o perspectivă unică asupra biodiversității locale.

Koh Panyee: satul pe stâlpi

Koh Panyee este o comunitate insulară mică, aflată la aproximativ 20 de minute de mers cu barca tradițională (cu coada lungă) de la cheiul Surakul din provincia Phang Nga. Pe insulă locuiesc permanent aproximativ 1.600 de persoane din 360 de familii și cu toții sunt urmașii, direcți sau indirecți, ai lui Toh Baboo și ai familiei și prietenilor săi, care au fost primii oameni care s-au stabilit pe Koh Panyee în urmă cu aproximativ 200 de ani.

Toh Baboo și alte două familii au părăsit Indonezia natală cu o barcă pentru a căuta un nou loc de trai. Și-au făcut un jurământ că, dacă unul dintre ei va găsi un loc în care să existe mulți pești și unde toată lumea să poată trăi, le va semnala celorlalți ridicând un steag pe un munte cât mai înalt posibil.

Toh Baboo a descoperit Koh Panyee și, respectându-și promisiunea, a ridicat un steag în vârful stâncii sale înalte. Așa a primit insula numele de Koh Panyee (scris și Ko Panyi) – care în thailandeză înseamnă „Insula steagului”.

Satul are o școală, o moschee, un centru de sănătate, o mulțime de mici magazine de suveniruri și o mână de restaurante mari cu vedere spre Marea Andaman. Există chiar și bungalouri care oferă cazare peste noapte. Merită văzut terenul de fotbal plutitor, construit de copiii din sat folosind resturi vechi de lemn și plute de pescuit, care a ajutat Panyee FC să devină una dintre cele mai de succes echipe de fotbal juvenil din sudul Thailandei.

Vizitatorii pot explora piața locală, unde se vând produse de artizanat și suveniruri și pot savura preparate culinare tradiționale, precum peștele proaspăt gătit în stil local. Koh Panyee reprezintă ocazia de a experimenta o bucățică din viața de zi cu zi a unei comunități unice.

James Bond Island – celebră și frumoasă

Cunoscută inițial sub numele de Khao Phing Kan, această insulă era o liniștită zonă indigenă thailandeză înainte de a deveni celebră. Numele său englezesc, James Bond Island, a venit după ce a fost aleasă pentru a apărea în secvențe din celebrul film din franciza James Bond, The Man with Golden Gun (1974).

De atunci, această recunoaștere globală a făcut-o o destinație căutată atât de călători, cât și de pasionații de film din întreaga lume. Dar insula pe care o cunoaștem purtând numele lui James Bond, a purtat, de fapt, trei nume semnificative de-a lungul istoriei. Inițial, localnicii au botezat-o Ko Khao Phing Kan, întruchipând spiritul împrejurimilor sale pitorești și al formațiunilor unice.

Pe măsură ce timpul a trecut și au apărut turiștii care să se minuneze de frumusețea sa, o stâncă aparte, din calcar, care se ridică din mare, i-a adus un alt nume – Ko Ta Pu. Dar niciuna dintre aceste denumiri nu a catapultat cu adevărat această bijuterie ascunsă pe scena mondială înainte de 1974, atunci când faimosul agent 007 James Bond a pus piciorul pe țărmurile sale pentru clasicul The Man with Golden Gun. După ce a onorat ecranele cinematografelor din întreaga lume, Ko Khao Phing Kan a intrat în istoria turismului drept Insula James Bond.

James Bond Island și Khao Phing Kan sunt două dintre cele mai celebre atracții din Phang Nga Bay. Insula James Bond, cu stânca sa iconică în formă de cui, a devenit un punct de referință turistic datorită apariției sale în filmul din seria James Bond.

Samet Nangchee Viewpoint: panorama de neuitat

Pentru cei care iubesc panoramele spectaculoase, Samet Nangchee Viewpoint este de ne-ra-tat! Acest punct de belvedere oferă o vedere panoramică asupra golfului Phang Nga, în special la răsărit sau apus, când lumina învăluie peisajul cu o aură aproape mistică.

De acolo, de sus, vei putea admira fantasticele formațiuni calcaroase din Golful Phang Nga, dar și minunatele păduri de mangrove care cuprind ca într-o îmbrățișare verde țărmurile cu ape calde ale provinciei.

La îmbăiat de elefanți

Un alt lucru pe care mi-am dorit să îl fac în Thailanda, pe lângă toate celelate experiențe, fie ele de wellbeing, gastronomice sau de aventură, a fost să intru în contact cu comunitățile locale si să înțeleg mai bine cultura unui popor atât de deschis și prietenos cu toți cei care le vizitează țara.

Iar o vizită la un sanctuar pentru elefanți este un must do atunci când ajungi în această parte a lumii. Experiența a fost senzațională! La Khao Lak Elephant Home animalele sunt foarte bine îngrijite, iubite și protejate într-un loc care le permite, totodată, și libertatea de care au nevoie. Am plimbat, spălat și uns cu noroi – ca protecție împotriva insectelor – un animal absolut remarcabil, de care m-am îndrăgostit iremediabil! Elefanții, și nu numai, au nevoie de noi mai mult ca oricând, dat fiind faptul că expansiunea umană le limitează din ce în ce mai mult habitatul natural, iar sanctuarul acesta este un exemplu de cum ne putem implica, fiecare dintre noi sau la nivel de comunitate, pentru a soluționa diverse aspecte ale lumii care ne înconjoară.

Resorturi de excepție

Hotelul Marriott din stațiunea Khao Lak este, cu siguranță, cea mai bună alegere dacă ajungi în Phang Nga, fiind poziționat pe o plajă  spectaculoasă și înconjurat de un parc natural din care nu lipsesc copacii frangipani, bananierii sau cococtierii. Numeroasele fântâni arteziene și piscinele generoase, umbrite doar de copaci exotici, sunt și ele un punct de atracție pentru cei care aleg să se cazeze în acest resort.

Decorat în stil minimalist, cu influențe tradiționale thailandeze, Marriott Khao Lak impresionează prin atenția la detalii, calitatea serviciilor și ospitalitatea personalului. Zona de Spa a hotelului este, la rândul său, o adevărată oază de liniște, unde ședințele de masaj thailandez – renumit deja în întreaga lume și cu șanse mari să intre în Patrimoniul UNESCO – sunt chiar la ele acasă!  

VA URMA.

Text și fotografii: Maria Andrei – Artistic Director. Traveler. Journalist. Producer & Host of “Life & Style cu Maria Andrei” @PrimaTV. Material preluat de pe www.maria-andrei.ro