Udon Thani

Orașul acesta pare că și-a stabilit două borne istorice remarcabile: vestigiile din Epoca Bronzului și beneficiile rămase de pe urma uriașei baze americane din anii ’60 și ’70, în timpul războiului din Vietnam.

La 50 km nord de Udon Thani există situl arheologic Ban Chiang, unde s-au descoperit relicve din bronz datând de prin anul 3600 î.Hr. Uimitoarea descoperire pune într-o nouă lumină cele mai vechi civilizații din China și Orient, schimbă termenii istorici acceptați și plasează Ban Chiang pe harta siturilor Unesco a moștenirii culturale universale.

Prezența forțelor armate americane la Udon Thani în secolul trecut a constituit o rampă de dezvoltare a orașului – și nu doar sub aspectul infrastructurii… Baza americană a fost predată autorităților thailandeze după război, în 1976, iar în prezent funcționează ca important aeroport civil și bază pentru Forțele Aeriene Regale thailandeze. Influența americană persistă, la scară mult redusă, prin faptul că o parte din personalul militar și diplomatic a decis să se stabilească definitiv aici. Există consulat U.S., Asociația Veteranilor, stația de radio Vocea Americii. Orașul are cinematografe, restaurante, malluri.

Regal vizual. Dacă vă alocați timp să vizitați zona în decembrie-februarie, natura vă dăruiește un tablou magnific: la 50 km sud de oraș, în districtul Nong Han există cel mai mare lac cu nuferi roșii din Thailanda, o mare de petale de un romantism fără seamăn.