“E unică senzația de a fi înconjurat de atâta natură”

Cornel Lazia e fotograf. Adică are ochiul expert în culori și în detalii. Cu toate astea, veți vedea mai jos, a reținut alte senzații (gustative, și tactile) și mai ales o senzația auditivă ciudată și nostimă: vizita unei șopârle Gecko!


Cele mai frumoase amintiri ale mele din Thailanda sunt…

Prima și cea mai frumoasă amintire este prima dimineață în Thailanda cu dușul de la ora 6:30, duș care l-am făcut în aer liber pe terasa camerei în care stăteam, fiind înconjurat de frunzele imense ale vegetației din grădină (de fapt, era o vilă în hotelul Dhara Dhevi al lanțului Mandarin Oriental – în Chiang Mai). Apoi venitul de la câteva grade cu plus și un București gri și morocănos … trecerea la 30 de grade celsius dis de dimineață și natura luxuriantă din jur e greu de reprodus in cuvinte… Și acesta era doar începutul.

Prima dimineață în Bangkok și view-ul de la fereastra camerei de la etajul 30. După mai mult de o săptămână de hoinărit în zona de nord a Thailandei, prin sate și orășele, pentru mine – un fan al marilor metropole, revenirea în urban-ul aglomerat și totusi atât de diferit a fost binevenită și fascinantă în același timp.

Noaptea petrecută în bungalow-urile din Fern Resort (Mae Hong Son). Camerele noastre erau înconjurate de vegetație sălbatică … aproape te puteai simți că în junglă. E greu de reprodus senzația de a fi înconjurat de atâta natură, având un comfort peste medie.

O povestire hazlie … în prima seară când am închis ușa camerei (vilei) și încercăm să mă adun și să pun cap la cap avalanșa de senzații și informații cu care am fost înconjurat, am auzit un sunet, care îmi părea a fi o sonerie sau un senzor electronic, chiar dinspre ușa. Am crezut că a venit cineva de la recepție și m-am dus și am deschis ușa … nimic. Mă uit în jur, nimic în afară de o liniște vie (cu atât natură în jur). Închid ușa și sunetul se repetă cu o perioada între aleator și programat … aproape ca un senzor de proximitate … m-am dus și am început să caut să văd dacă nu era ceva deschis, vreun device pornit și să reperez mai exact sunetul. Venea clar din zona de intrare. După aproape o oră de căutat și ceva bănuială care s-a adeverit, plus 2 conversații online cu niște prieteni și un mic insight venit de la wikipedia am descoperit sursa … era un gecko (o specie de șopârle) chiar pe ușa mea de la intrare în exterior. Haios, având în vedere că sunetul este un pic hilar.

Cu siguranța m-aș mai duce în Thailanda. Pentru diversitatea locurilor, frumusețea acestora și frumusețea oamenilor . O bunătate nativă este prezentă la tot pasul chiar și în cele mai comerciale locuri. Și, nu în ultimul rând, pentru infrastructură, care este foarte ok pentru turism.

Thailandezii sunt ciudați pentru că…

Sincer să fiu … nu prea am găsit nimic ciudat specific thailandez, mi s-au părut printre cei mai normali oameni, poate seninătatea lor poate părea uneori ciudată dar pentru mine era cel mai bun semn de normalitate.

Mi s-a părut ciudat (în sensul bun) obiceiul cu iazurile de lângă mănăstiri și locurile sfinte, unde sunt peștii cărora toată lumea le dă mâncare și nu au voie să fie pescuiți.

Mi-a plăcut conceptul de ofrande care se recuperează și se revând la temple. Ofrandă fiind doar un fel de purtător temporar al unor rugăciuni și dorințe. Și mi-a plăcut mult ideea de casă a spiritelor ce este construită lângă orice casă normală. Nu cred că aceste obiceiuri sunt doar în Thailanda, cred că ele există în tot universul buddhist.

Aș mânca…

Aproape orice conține mango: salatele , sticky rice si PAD GRA PROW (carne de vită cu busuioc).

Cititorii acestui site trebuie să nu rateze zona…

Nu am o zonă anume (noi am fost într-un circuit organizat, cu multe „surprize” și locuri în nordul Thailandei) Cred că cel mai bine este să explorezi cât mai mult. Ca zone și regiuni… Pai este un orășel unde m-am simțit bine în amestecul de localnici cu mulțimea de turiști și străini ce sălășluiesc prin zonă. Apoi urmează Chiang Mai și Golden Triangle. Apoi grădina regală din Doi Tung și îmi este teamă că lista devine foaaarte lungă. Experiențele sunt la fiecare colț de stradă…

Turiștii care ajung în Thailanda nu trebuie să rateze…

Un spa de calitate, un restaurant „de cartier“ și o croazieră pe un râu într-o barcă tradițională.