Hai (Hui) în exoticul Krabi

Experiența familiei Hai Hui în Thailanda – impresii și recomandări

Provincia Krabi este locul de plecare către cele mai frumoase insule ale Thailandei, unele complet nelocuite, unde stânci înalte și abrupte din calcar, îmbrăcate în junglă luxuriantă, se prăvălesc în irizațiile de smarald ale Mării Andaman. Aici poți avea parte de relaxare pe plaja Railay, de distracție pe plaja Ao Nang, de o vizită în Parcul Natural Thung Teao, o excursie în insulele Phi Phi sau în insula Koh Lanta Yai.  

Orașul Krabi, mica și liniștita capitală de provincie de pe Râul Krabi, e punctul de pornire fie spre plaje și insule fie, în direcția opusă, spre mlaștinile cu mangrove – o excursie aici va fi absolut memorabilă. De la debarcaderul Khao Pha începe periplul pitoreștilor bărci lungi, cu ciocurile lor semețe, ce străbat labirintul de canale dintre magrove – a căror faună e ca o incursiune în manualul de zoologie… Iată câteva repere de neratat din Krabi – însă paleta atracțiilor este încă și mai vastă…

Insulele Phi Phi sunt unele dintre cele mai spectaculoase din Thailanda, la doar 90 de minute cu feribotul de orașul Krabi. Veți găsi aici tot ce este necesar pentru distracția tropicală supremă: snorkeling, scufundări, drumeții. Phi Phi Don este renumită pentru apele turcoaz și plajele sale și de aceea aceasta este destinația principală a majorității turiștilor. Phi Phi Leh este nelocuită: aici peisajul paradisiac include golfuri și plaje sălbatice ascunse între stânci înalte, drapate în abundenta vegetație tropicală.

Parcul Natural Pădurea Thung Teao este o zonă marcată de o biodiversitate uimitoare,  completată cu un traseu natural. Este renumit în special pentru Piscina de Smarald și Helesteul de Cristal (Sa Morakot), două iazuri viu colorate de reflexia soarelui. Acesta se află în mijlocul unei păduri seculare, neatinsă de civilizație (cu excepția turiștilor). Apa este limpede și caldă, perfectă pentru o baie la orice oră.

Izvoarele termale Klong Thom sunt situate în jungla de lângă Rezervația Naturală Khao Phra Bang Khram; la originea acestor izvoare termale sunt straturile geologice milenare cu activitate vulcanică. Se apreciază că apele acestea ameliorează o serie de afecțiuni medicale precum reumatismul, sciatica și problemele dermatologice.

Koh Poda este una dintre cele mai populare insule din arhipelagul Krabi – situată la doar șase kilometri de plaja Ao Nang. Durează aproximativ 25 de minute pentru a ajunge acolo cu barca cu coadă lungă. Insula e acoperită cu palmieri și pini și aproape în întregime înconjurată de o plajă de nisip alb moale; este sinteza unei magnifice scenografii tropicale cu de toate! Inclusiv un recif de corali aflat la 20 m de plajă, populat cu nenumărate forme de viață marină.

Wat Tham Sua

Numită „Peștera Tiger” este una dintre cele mai faimoase formațiuni carstice din zonă, în apropiere de orașul Krabi. Parte a unui complex de temple buddhiste în care călugării trăiesc și se închină și a unui labirint de peșteri naturale înconjurate de jungla luxuriantă. În interiorul uneia din peșteri se află ceea ce pare a fi amprente labe de tigru încorporate în piatră – de aici denumirea. Însă principala atracție turistică este „amprenta lui Buddha”, până la care se urcă cele  1.272 trepte spre vârful stâncii de calcar. Priveliștea de sus merită fiecare treaptă…

Koh Lanta Yai

Insula se află în largul coastelor provinciei Krabi și, spre deosebire de insulele Phi Phi, nu este încă atât de „bătută” de turiști. Având doar 20 km dintr-un capăt în altul, Koh Lanta Yai este locul ideal pentru relaxare: plaje liniștite, peisaje superbe și prețuri decente.

Ao Nang  

Sigur că puteți da skip tuturor destinațiilor de mai sus, pentru a sta numai și numai la plajă – caz în care Plaja Ao Nang ar putea fi un loc optim (dacă nu căutați neapărat relaxarea în locuri mai pustii). Este lungă de aproape 1 km, este destul de aglomerată, lumea nu vine aici pentru meditații și solitudine, ci pentru că este o zonă animată atât ziua, cât și pe timpul nopții. Un șirag aparent nesfârșit de baruri și restaurante bordează plaja unde nu veți duce lipsă de cocktailuri și tot felul de preparate culinare. Plaja Ao Nang este și punctul de pornire în excursii și minicroaziere, în această zonă având birourile foarte multe agenții de turism locale.

Text și foto: Florin Gheorghiescu
https://familiahaihui.ro