Unde îl mai vedem pe Buddha culcat?

Dacă plănuiți să vizitați capitala Thailandei ați pus cu siguranță pe listă și celebrul templu în care se află imensa statuie a lui Buddha culcat: Wat Pho.

Acolo însă probabil veți fi nevoiți să faceți slalom printre milioanele de turiști (vorba vine, dar cu miile tot sunt lângă sau în templu, așteptând să intre și să-i dea ocol), astfel încât m-am gândit să vă prezint o alternativă interesantă la această destinație ultracăutată și, deci, ultraaglomerată. Iată locul unde puteți vedea în liniște și pe îndelete o statuie uriașă a lui Buddha culcat – chit că cea din Wat Pho nu prea are egal.

Wat Bang Phli Yai Klang este într-adevăr destul de neaglomerat, turiștii străini nefiind familiarizați cu el, deși statuia lui Buddha culcat de aici este chiar mai lungă decât cea de la Wat Pho (53 de metri vs. 46). Probabil și pentru că e departe de centru, nu se prea poate ajunge direct cu metroul sau trenul, iar traficul e adesea criminal pe drumul principal care duce la templu.

Mai e un detaliu atractiv aici, ca un fel de bonus emoțional: în spatele statuii se află o scară pe care puteți urca în interior și atinge inima lui Buddha. Bineînțeles, ideal e să n-o atingeți cu mâna goală, ci cu o foiță de aur pe care o cumpărați din incinta templului și care rămâne lipită acolo.

Peste drum de Wat Bang Phli Yai Klang se află o pagodă în care vizitatorii pot urca până la ultimul etaj pentru o priveliște asupra cartierului. Eu n-am mai fost la pagoda aceasta, era foarte cald și deja devenisem morocănoasă.

Eu una am să revin acolo – nu doar pentru a (re)vedea priveliștea, ci și pentru a testa unul dintre restaurantele locale de pe malul canalului Samrong; tare bine mirosea când am trecut pe acolo!

În apropiere se află un alt templu, Wat Bang Phli Yai Nai, unde obiectivul principal sunt… toaletele. Acestea au costat, se spune, peste 5 milioane de baht (aproape 130 de mii de euro) și-s mai luxoase decât casele multor thailandezi. De altfel, se știe că multe temple thailandeze se întrec în excentricități, am și scris pe blogul meu cel cu statuia lui Donald Duck din Chiang Mai.

Sunt multe, multe temple neobișnuite pe care le-am văzut de când locuiesc în Thailanda, le voi dedica un articol amplu… într-o bună zi. Dar până atunci vă las cu poze de la Wat Bang Phli Yai Klang, unde Buddha se odihnește în tihnă.

Cum ajungeți la Wat Bang Phli Yai Klang: Cu taxiul faceți cam 40 minute din oraș, dacă nu e vârf de trafic. Templul este mai aproape de Aeroportul Suvarnbhumi, de unde ați face cam 20 minute. Puteți merge cu BTS până la stația Samrong și de acolo cu taxi sau monorail până la stația Si Thepa, iar de acolo tot cu taxiul.

Text și fotografii:  www.CristinaFaceAventura.ro / #cristinafaceaventura