Samut Prakan găzduiește „rezumatul” Thailandei: Ancient City

Dacă nu aveți timp să vizitați tot Regatul Siamului – dar cine are?! – însă totuși ați vrea să vedeți cele mai emblematice destinații – și n-ar vrea?! – atunci mergeți la Ancient City, în Samut Prakan. Aici puteți găsi câte un pic din fiecare, fie ele replici ale templelor, scenografii și compoziții peisagistice adhoc. Și nu, nu e o miniatură stil Disney!

Primul sfat: rezervați biletele online, ieșiți mai ieftin. Prețul la fața locului e 700 Baht, dar pe site-ul ăsta e 380 Baht: http://klook.com/…/368-ancient-city-erawan-museum…/…

Iată câteva dintre obiectivele de interes replicate în Ancient City pentru care merită drumul:

Wat Phumin din Nan. Templul original a fost construit în 1776 și are un plan unic, dominat de patru Buddha spate în spate și patru uși de intrare în cele patru direcții opuse. Frescele interioare sunt mai mult decât celebre. 

Casa Khun Phaen din Ayutthaya. O locuință tipică din lemn din regiunea centrală a Thailandei; de fapt, sunt patru case plasate pe o platformă rectangulară, sub cer deschis.

Pavilionul iluminaților. Structura în sine este deosebit de frumoasă, dar în interior vă vor uimi statuile sculptate în lemn ce reprezintă călugări, fiecare cu trăsături și expresii diferite.

Wat Mahathat, Sukhothai. Dacă nu aveți cum să ajugeți în Parcul Istoric înscris în Patrimoniul UNESCO, puteți să vă faceți o idee despre cum arăta marea incintă a templului principal și câteva ipostaze ale lui Buddha din imensul perimetru antic din Sukhothai.

Amprenta tălpii lui Buddha din Saraburi. Chiar dacă originalul, aflat în Wat Phra Phutthabat este ceva mai mare, această replică este la fel de impresionantă.

Sala tronului, Sanphet Prasat, din Ayutthaya. Aceasta era pricipala clădire din Grand Palace pe vremea în care capitala Siamului era la Ayutthaya. Acum, acolo sunt doar ruinele fundațiilor, căci a fost ars din temelii de birmani, în 1767, dar replica din Ancient City dă o idee despre măreția edificiului.

Dusit Maha Prasat Palace din Bangkok. Este reconstrucția sălii de audiențe din prezentul Grand Palace (după planurile originale din 1806, căci de atunci au fost făcute nenumărate modificări).  

Grădinile Bang Pa-In. Vedeți aici amenajările peisagistice „stâncoase”, ale căror origini se duc departe în timp, în epoca Ayutthaya, cu copaci în miniatură și pietre plasate astfel încât să sugereze munții.

Sanctuarul Phimai din Nakhon Ratchasima este considerat cel mai mare monument religios din Thailanda realizat în stil Khmer din gresie și calcar alb.

Aleea celor 80 de Yogi. Mergând pe acest traseu acoperit, veți descoperi cele 80 de statui în posturi diferite, fiecare reprezentând forme de tratament medical ancestral studiat și practicat de generații la rând.

Ceea ce am trecut aici în revistă este mai puțin de10% din ceea ce e de văzut în Ancient City. Cum ajungeți acolo? Cel mai convenabil este să luați skytrain până la stația BTS Keha (trenul este gratis in Samut Prakan). Apoi mergeți vreo 5 minute cu un taxi sau cu Songtaew.

Text adaptat după Richard Barrow.

Fotografii: Richard Barrow

Full credit: www.RichardBarrow.com