Zori noi pentru templul străvechi

Wat Arun și faimoasa pagodă renovată

După cei trei ani de șantier, cu reparații și renovări minuțioase, pagoda legendarului „Templu al Zorilor” va fi redeschisă vizitatorilor la finalul acestui an.

Dl. Yuthasak Supasorn, Guvernator al Tourism Authority of Thailand, a declarat: „Aceasta a fost cea mai amplă și laborioasă lucrare de renovare a templului din istoria sa recentă. Importanța proiectului și a templului Wat Arun în cultura și civilizația thailandeză, dar și în industria turismului nu pot fi subestimate. A fost lăcașul nu mai puțin celebrei statui „Buddha de Smarald” și, de-a lungul deceniilor, a devenit una dintre cele mai vizitate destinații din întreaga Thailanda. Finalizarea lucrărilor de renovare și redeschiderea oficială însoțită de ceremoniile din decembrie 2017 sunt surse de enormă mândrie și satisfacție pentru poporul thailandez”.

Sub directa coordonare a Departamentului de Arte Frumoase din Thailanda, templu a fost renovat începând din 2014 – scopul principal fiind consolidarea fundației spectaculoasei pagode. Aceasta, elementul arhitectural distinctiv al monumentalului Wat Arun, are 66,80 metri înălțime, este decorată cu scoici și cochilii marine și cu fragmente de porțelan chinezesc ce strălucesc magic în lumină, mai ales la răsăritul soarelui.

Imaginea magică a strălucitoarei construcții a fost „vizualizată” inițial de Somdet Phra Chao Krung Thon Buri (Regele Taksin cel Mare) în 1768, după ce – părăsind orașul Ayutthaya – a ajuns la acest templu buddhist chiar în momentul ivirii zorilor… El a fost și cel ce a comandat prima restaurare a templului și l-a redenumit Wat Chaeng – Templul Zorilor.

Așadar, un eveniment cu totul special va fi organizat preț de 10 zile, între 25 decembrie și 5 ianuarie 2018, pentru a sărbători încheierea renovării. Festivitățile vor include un omagiu adus Regelui Taksin cel Mare și acțiunilor de conservare din timpul regatului său, precum și spectacole de dans și reprezentări artistice ale culturii antice siameze. Se va organiza o expoziție a istoriei templului, ce va etala importanța rolului său în societatea thailandeză; un punct focal va fi un display cu fotografiilor templului, premiate de-a lungul timpului – dintre care primele datează din 1865.

Un act cultural de reverență în fața strălucirii istorice a simbolicului Wat Arun.