Un poem țesut din mătase: costumul tradițional

Imaginea femeilor thailadeze este legată de câteva atribute fără de care identitatea lor vizuală ar fi săracă. În general sunt făpturi suple, minione, grațioase; comportamentul lor este discret, cu manifestări moderate, gesturi calme, voce cântată și zâmbet suav. Toate acestea contribuie desigur la felul în care este percepută prezența feminină în peisajul siamez – iar costumul tradițional thailadez este în armonie și vine parcă să susțină acest portret.

Indiferent din ce regiune provine și cât de rurală (simplă și elementară) sau festivă (somptuoasă și împodobită) este ținuta purtătoarei, există câteva elemente comune. Cel mai important și omniprezent este modelul țesut al sarongului – piesa principală a costumului – despre care se poate vorbi la nesfârșit, deși este un simplu un dreptunghi înfășurat pe trup, cu marginea de jos frumos decorată.

Sarongul include inevitabil motive geometrice tipice, parte a moștenirii culturale seculare, țesute în casă sau în micile ateliere unde meșteșugul este transmis între generații. Despre culorile textilelor thailadeze: nu există vreo nuanță pe care să n-o întâlnești. Fiecare ținută poate fi un caleidoscop cromatic suprinzător, compus după reguli ce europencelor li se pare cel puțin curajoase, sau poate fi pur și simplu un ansamblu monocrom, armonios creat doar din semitonuri.  

După câteva zile în vizită în Thailanda, veți vedea că multe localnice inclusiv cele tinere poartă sarongul în zone urbane, îl includ chiar în ținuta business. Dar despre asta, într-o poveste viitoare.

Acum, vă arătăm cum a fost declinat costumul, cu toate elemente lui, în ținute reprezentative pentru podium. Remarcați volumetria, aspectul statuar datorat sarongului lung, bluza cu mâneci lungi și strâmte sau un top cu bretele, apoi elementul dinamic – eșarfa denumită sabai, decorată bogat sau plisată, petrecută întotdeauna peste umărul stâng și bijuteriile aurii, minuțios filigranate.

Desigur, nu sunt ținute pentru portul cotidian, ci însumează și rezumă ce trebuie reținut pentru a distinge costumul național thailadez de cel indian sau din alte regiuni ale Asiei de sud-est.  

În imagini: Chut Thai Dusit și Thai Siwalai dress, două exemple regionale interpretate modern, și frumoasa actriță Nune Woranuch.

Credite foto: Atirut Mana / Thirada Dada / Thai Chansoma dress  

Cover Photo: Thirada Dada