Sfaturi, idei și alte chestii utile de știut / luat în bagaj

Succesul unui voiaj depinde (și) de ceea ce pui în valiză, nu doar de ceea ce găsești la destinație; un călător informat este cu un pas înaintea ignoranților.

Alimentare + Medicale:

  • Mâncarea thailandeză este genială. Gradul de picanterie generată de condimentele incluse în produsele culinare are însă alte repere decât ale noastre: „puțin picant” înseamnă pe românește: „picant, nu glumă”. Nu faceți pe vitejii. Chiar și dacă cereți „nepicant”, eu tot aș fi prudentă și aș zice „mai pet” (nu iute). Dacă vă iuțiți, nu beți apă că nu vă trece – mâncați orezul care este omniprezent pe mese. Citiți ce am scris aici și aici.
  • Dacă aveți alergii sau intoleranțe de vreun fel, să aveți la dvs. antihistaminicele recomandate și o listă a alergenilor (pentru a o arăta la restaurante). Dacă aveți alergie la odorizante de cameră/potpourri etc, hotelurile trebuie anunțate în acest sens. Există pe multe site-uri templates pentru carduri de alergic.
  • Medicația uzuală – și-o știe fiecare dintre cei ce fac un tratament; să aveți rezerve suficiente (puse în bagajul de mână, nu de cală!, eventual și rețeta cu diagnosticul) pentru că în farmaciile thailadeze nu întotdeauna sunt de găsit produsele respective.
  • Nu este obligatoriu să faceți vreun vaccin. Este la latitudinea fiecăruia dacă dorește să se vaccineze contra hepatitei sau tetanosului, de exemplu. Ținând cont că nu vom străbate junglele neumblate, mlaștinile sau cătunele cele mai îndepărtate, nu e pericol de malarie, febră Dengue etc. Un spray antițânțari este OK; atenție, brandurile locale sunt mai eficiente decât Autanul, deci se poate cumpăra de acolo.
  • Pentru cine are probleme circulatorii, dar și din prudență, pe durata zborului este indicată purtarea ciorapilor medicinali compresivi.
  • Masca nu este obligatorie în Thailanda, dar să o aveți la îndemână – mai mult de jumătate dintre thailandezi o poartă frecvent, chiar dinainte de pandemie.
  • Perna de avion. Unii o găsesc utilă, deși este un obiect oarecum voluminos și poate fi incomod de purtat după aceea în valiză două săptămâni – deși poate suplini o pernă prea tare sau prea moale în camera de hotel. Up to you.

Haine:

  • Recomand să luați lucruri ușoare, din materiale naturale: bumbac, in, viscoză – căci mătase ne cumpărăm de acolo! Mai degrabă bluze sau tunici, decât tricouri; mai degrabă din pânză decât din jersey. Evitați poliesterul, deși se usucă mai repede. Asta teoretic, căci acolo fie e răcoare în cameră sau în baie, fie e umezeală mare afară – bref, am avut surpriza că niște pantaloni lăsați pe sârmă nu s-au uscat nici în două zile.
  • Jeans – mai bine nu, căci nu îi veți purta acolo deloc, sunt groși, grei și ocupă destul loc în bagaj. Dacă vă gândiți că e frig în avion, propun combinația pantaloni din bumbac sau din in și un dres pe dedesubt; ține de cald și apoi se poate face ghemotoc în valiză și nu ocupă loc. Ținând cont că majoritatea plecărilor din România sunt programate în sezonul (nostru) de iarnă, sugerez să purtați o vestă sau o canadiană din puf, care se strâng mici-mititele în valiză. Asta în cazul în care nu vă conduce cineva până la aeroport și îi puteți lăsa canadiana groasă. În avion este binevenit un șal din lână subțire, pe post de pătură-glugă. Eu folosesc chiar un sarong.
  • Bermude și bluze cu bretele: ideale pentru tropice. Cu o mențiune: intrarea în temple presupune ca umerii și genunchii să fie acoperiți – fie cu șalul / sarongul de mai sus, fie primind (uneori contra cost) o fustă sau un chimono de la intrare. Deci, mai bine bermude mai lunguțe sau bluze cu umerii acoperiți, așa că scăpați de grija etichetei.
  • Bijuterii minimale. (Asta e subiectiv, totuși; mie mi-a fost jenă să mă târguiesc prin sate sărmane pentru vreun chilipir dacă purtam ditamai aurul – însă era primul meu press trip și dorisem să epatez).
  • Pălărie de soare: pe cât posibil, cu boruri scurte și din pânză subțire – să se poată rula și băga în geantă. Nu cărați umbrele, nici pelerine. Nu uitați de ochelarii de soare și loțiune cu SPF mare!

CEL MAI IMPORTANT: încălțămintea!

În Thailanda se intră desculț în spații private și mai ales în toate clădirile buddhiste și în temple. Pentru că nu va trece zi să nu vizităm vreunul, încălțatul-descălțatul va fi probă impusă. Deci, luați încălțaminte pe care să o puteți pune/scoate repede și fără efort. Adică fără șireturi. Fie că sunt pantofi sport, loafers, balerini, sandale cu velcro sau șlapi.

Text: Anca Ciuciulin
Credit foto: Pixabay.com