Lhong 1919: un proiect urbanistic de nota 10

Azi vă recomand un loc din tot suflețelul meu de oamă călătoare, nici nu ştiu de când nu m-a mai încântat o atracție din Bangkok atât de mult.

Este vorba despre Lhong 1919, un fost depozit devenit locuință pentru imigranți chinezi; este construit, conform unei plăcuțe de acolo, în stilul San He Yuan – un stil arhitectural caracterizat prin trei clădiri care înconjoară o curte interioară.

În cazul ăsta, curtea dă spre râul Chao Praya, căci Lhong 1919 a fost inițial construit pentru comerț, se ştie că pe vremuri unde era râu mare era şi negustorie.

Lhong 1919 a fost ridicat în 1850 în principal din lemn de tec şi cărămidă. A fost apoi renovat acum câțiva ani şi închis din nou până de curând, de se speriase tot omul crezând că încă o clădire istorică va dispărea şi va fi înlocuită de un mall sau un condominium.

N-a fost cazul, Lhong 1919 s-a redeschis şi m-a fermecat modul în care este renovat. Mi-s dragi thailandezii, dar se ştie că-s amatori de kitsch şi, recunosc, mi-a fost teamă.

Însă nici urmă de aşa ceva, mult bun gust, totul foarte simplu, elemente originale, pereții sunt lăsați aşa scorojiți şi cu plante de ies din ei, dar sunt picturi murale peste tot.

De-a lungul unei galerii exterioare au fost păstrate și protejate cu sticlă mici picturi murale originale, în jurul ferestrelor. Sunt destul de şterse, dar sunt nişte adevărate comori de artă plastică. Pe lângă micile desene au fost scrise şi poezii, traducerea lor în thailandeză şi engleză se regăsește pe câte o plăcuță de pe podea. E un loc de-a dreptul încântător!

Eu am fost în perioada aceasta a Anului Nou Chinezesc, am ajuns acolo la 4 după-amiaza aşa că nu era nici lume, iar târgoveții abia îşi mai aşezau din tarabe. Doar vreo câteva food trucks aşteptau muşteriii şi nici prea multe magazine sau cafenele nu prea sunt acolo momentan.

Dacă ați mai fost în Thailanda şi ați ajuns la Asiatique, ei bine, Lhong1919 a fost redeschis cu gândul la acelaşi concept, atâta doar că personal n-aş da cinci Asiatique pe un Lhong 1919, atât de mult mi-a plăcut!

Lhong 1919 este la o stație de sky train de IconSiam, iar drumul de la sky train e şi el destul de pitoresc, prin cartierul vechi Thonburi, pe o stradă cu clădiri nu mai înalte de un etaj, construite în stil chinezesc.

Text și fotografii: #cristinafaceaventura
www.cristinafaceaventura.ro