Fusta-spirit a tribului Hmong

Minuțios creată, fusta cu „o mie de pliuri” este pașaportul simbolic cu care o femeie Hmong se va alătura strămoșilor, pentru a fi recunoscută și acceptată.

Comunitățile Hmong din nordul Thailandei sunt foarte mândre de hainele lor lucrate integral manual; majoritatea femeilor ce aparțin etniei, regăsită și în Vietnamul vecin, au în portul specific un element distinctiv și prețios: o fustă plisată din cânepă – considerată printre cele mai frumoase articole vestimentare tradiționale din Asia de sud-est.

Cânepa este cultivată, prelucrată și țesută de femei, apoi decorată meticulos prin vopsiri succesive în tehnica batik, cu indigo natural. Odată croită după tiparul unui cerc complet, asamblată și plisată mărunt, fusta este înviorată prin cusături ornamentale cu fir de mătase viu colorată.

Se știe că îmbrăcămintea îndelung elaborată, lucrată manual și ornamentată după tipare ancestrale – precum ia românească! – demonstrază tenacitatea, respectul pentru tradiție, conștiinciozitatea și dorința de a munci din greu, tipice femeilor de pe toate meridianele. Într-adevăr, la multe dintre aceste fuste procesul de lucru a durat între unul și doi ani între faza de semințe și frunze de cânepă până la uimitorul rezultat final. Purtătoarele le prețuiesc pentru rezistență, durabilitate și comoditate în climatul rece, adaptabilitate pentru viața de la munte.

Modelele unice din fiecare „fustă-spirit” pot fi descifrate drept alegorii ce descriu viața de zi cu zi a tribului, precum și simboluri despre natură, agricultură, șamanism, istoria satului respectiv.

Dar, peste toate, femeile Hmong își respectă fustele pentru simbolistica lor.

Potrivit mitologiei, fusta din cânepă „cu o sută de pliuri” reprezintă umbrela ținută de una dintre zeițe și folosită pentru a crea Cerul. Deși sunt purtate cu mândrie ca ținută de zi cu zi, unele dintre cele mai elaborate fuste sunt de fapt făcute pentru momentul trecerii la viața de apoi. Când oamenii Hmong mor, membrii familiei îi îmbracă cu portul tradițional, cu pălărie, pantofi din pânză de cânepă și uneori le pun în gură o monedă de argint; pentru întâlnirea cu strămoșii, femeile Hmong vor purta uneori nu una, ci până la patru astfel de fuste plisate din cânepă.

(Știți că și femeile de la noi erau odată înmormântate îmbrăcate în ie, tot pentru a fi recunoscute de strămoși ca fiind „din neam”?)

Aceste „fuste-spirit” – atenție, cele autentice nu sunt deloc ieftine pe piața artizanală din nord – pot fi clasificate drept opere de artă și purtate cu respectul cuvenit unei moșteniri culturale de excepție.

Credit foto: Anca Ciuciulin; Pomu Design @PomuSapa