Bo Sang, orașul umbrelelor

Într-una din zilele în care mă perindam eu singură pe străzile din Chiang Mai, am zis să dau o fugă până la Bo Sang (uneori numit Bor Sang).

Sătucul este la 10 km de centrul vechi și este specializat în fabricarea umbreluțelor din bambus și hârtie! Totul se învârte în jurul acestor umbrele, foarte colorate și simpatice de altfel. Este o tradiție împământenită, de care locuitorii de aici sunt tare mândri.

Cum ajungi la Bo Sang, din Chiang Mai?

Este destul de simplu! Iei un sŏrng·tăa·ou din stația de la piața Waworot. Pe marginea râului, peste drum de piața cu flori, sunt înșirate camionetele astea albe care pleacă la intervale regulate (cam la fiecare 30 minute) către Bo Sang. Pentru că nu înțelegeam nicicum ce scrie pe ele, am întrebat și am fost îndrumată către o mașină care s-a umplut curând. Am spus colegilor de traseu unde vreau să cobor și au fost toți atenți să mă dea jos la destinație.

Drumul durează cam 30 de minute și te lasă vizavi de Bo Sang Umbrella Making Centre.

Iar costul dus-întors costă cam 1 euro. (30 baht)

Un pic de istorie

Umbrelele de bambus sunt o tradiție în Bo Sang. Se spune că au fost aduse aici de călugărul buddhist PraKhru in-Tha care a fost într-un schimb de experiență la un centrul spiritual din Burma. A văzut că oamenii făceau umbrele din lemn de dud, a fost încântat, a studiat și, când a revenit în țară, a împărtășit procesul cu sătenii din Bo Sang.

Treptat, a dat sătenilor elemente ale umbrelelor, să deprindă manufacturarea; apoi componentele au fost asamblate în umbreluțe colorate. Inițial, erau de uz casnic sau oferite călugărilor; au devenit însă atât de cunoscute și apreciate, încât artizanii au căutat diverse metode de a îmbunătăți și mări producția.

Pe măsură ce se vindeau tot mai multe umbrele, activitatea a devenit o adevărată sursă de venituri pentru comunitate, la sfârșitul sezonului recoltei. Acum, umbrelele nu mai sunt confecționate doar pentru protecție, ci și ca decorațiuni pentru acasă sau pentru ceremonii.

Bo Sang Umbrella Making Centre

Orășelul este destul de gol, pare liniștit și își vede de treabă. Bo Sang Umbrella Making Centre este peste drum de stația unde m-a lăsat mașina. Locul este o combinație între un centru comercial, muzeu și zonă de workshop-uri.

În primul rând, vezi aici întregul proces de confecționare a umbrelei tradiționale thailandeze. Centrul este un atelier deschis, unde turiștii pot vedea etapele în realizarea unei umbreluțe.

Ba, chiar îi vezi pe oameni la lucru. Cum creează flori delicate din pensulă, cum bat ceva ce va deveni hârtie sau cum lasă umbrelele la uscat după ce au fost pictate.

Hârtia este foarte interesantă. Se face din scoarță de dud, cufundată inițial în apă rece pentru 24 de ore. Apoi se fierbe pentru 3 – 4 ore împreună cu diferite tipuri de cenușă. După care se bate serios cu niște ciocane, până se frăgezește. Fibrele se pun din nou în apă, apoi se strecoară cu niște site mari, pe care se și usucă. Și așa se naște hârtia.

Se stropește apoi cu diverse mixturi din fructe care o fac impermeabilă și ușor elastică, pentru a se tensiona pe structura de umbrelă.

Thailandezii le folosesc constant, pentru a se apăra de soare sau de ploile ușoare de aici. Dar la fel de bine pot fi folosite pe post de suvenir. Poți cumpăra de aici umbrele de toate felurile și dimensiunile, plus multe alte produse foarte drăguțe și unicat, având în vedere că se realizează manual.

Căci, pe lângă umbrele, se produc tot felul de alte obiecte din hârtie – evantaie, abajururi, ghirlande luminoase, caiete și carnețele. Iar artiștii pot picta pentru turiști, pe loc, haine, pantofi, huse de telefon sau genți. Sau poți să îți pictezi tu ceva – o umbrelă sau alt obiect, dacă nu te satisface ce au făcut maeștrii umbrelari.

Bo Sang a avut vizitatori celebri

Între care Lady Diana, care a fost pe aici în 1988. Sunt expuse mărturii ale vizitei prințesei, de la poze până la scrisoarea prin care le mulțumește pentru primire și le spune că micii prinți au fost foarte încântați de umbrelele pe care le-a adus cu ea la întoarcere. Tot în cinstea ei au construit o umbrelă uriașă, cu un diametru de 7 metri. O păstrează încă aici, dar este strânsă.

Maeștrii umbrelari dispar

Din păcate, meșteșugul umbrelelor este amenințat cu dispariția. Bo Sang este un loc destul de vizitat și popular pentru turiști, inclus deseori de agenții în tururile organizate în zonă. Cu toate acestea, procesul manual de realizare a umbrelelor de hârtie este unul destul de complex și anevoios, iar jobul e departe de a fi bine plătit. Așa că artizanii umbrelelor sunt tot mai rari, tinerii preferând să își găsească îndeletniciri mai contemporane și mai bine plătite.

Festivalul umbrelelor de la Bo Sang

Deși poți vizita oricând orășelul ăsta vesel (eu am mers la final de noiembrie), cel mai frumos este să nimerești aici în timpul Festivalului Umbrelelor. Este un eveniment de trei zile, care are loc în al treilea weekend din ianuarie și care umple și mai tare de culoare străzile orașului. Fete frumoase și foarte frumoase (din câte am înțeles, se organizează și un concurs de miss) se plimbă pe biciclete și își etalează umbrelele.

De fapt, datorită festivalului am ajuns eu în Bo Sang. Văzusem pe Instagram o poză de aici și am zis că e musai să vin. Ceea ce vă sugerez și vouă, dacă ajungeți în Chiang Mai.

Text și fotografii: Ramona pentru www.insandale.ro