A șaptea țară de sub Soare

Știați că Thailanda se află pe locul 7 în lume în topul țărilor cu celor mai ample și impresionante tradiții?

Clasamentul The Heritage* este întocmit de US News și se bazează pe o medie ponderată între cele cinci atribute luate în calculul referitor la patrimoniul unei țări: este cultural accesibilă, are o istorie bogată, are o tradiție gastronomică excelentă, dispune de nenumărate atracții culturale și impresionant de multe atracții geografice.

Thailanda a obținut 63,2 puncte pentru accesibilitate culturală, 58,7 puncte pentru istoria sa îndelungată, 89,9 puncte pentru mâncare excelentă, 87,2 puncte pentru că are multe atracții culturale și 84,6 puncte pentru zestrea geografică.

La aceste cifre am adăuga încă un element care cu siguranță ar urca Thailanda pe poziție mai înaltă în clasament: thainess, tradus aproximativ prin „thailanditate”. Este o caracteristică a poporului, o avere, o moştenire, un patrimoniu intangibil – şi o atracţie ce stârneşte emoţii în fiecare vizitator. Cultura socială este în sine graţioasă şi prietenoasă. Azi, în epoca în care lifestyle este un concept procesat (prea) artificial, dezarmanta căldură a „thainess” îmblânzește și înduioșează.

Fermecătoarea sociabilitate a thailandezilor nu este nici accidentală, nici zâmbetul cald şi deja celebru nu e un truc turistic. Codurile lor de conduită derivă din învăţăturile buddhiste, din stilul de viaţă rural şi relaxat, din eticheta curţii regale. Noţiuni de thainess sunt menţionate de-a lungul istoriei, în documente şi opere epice sau în textele antice despre cosmologia Thai.

Așadar, dacă am schița un portret de țară, cel al Thailandei ar include și atribute sociale caracteristice – acele tușe pozitive care ne fac să o admirăm neîncetat: frumusețe, sensibilitate, răbdare, cumsecădenie, reverență față de strămoși, iubire necondiționată față de copii, politețe și, întotdeauna și înainte de toate, ospitalitate.

*Iată cum arată clasamentul primelor 10 țări din lume cu cele mai bogate tradiții naționale:

1. Spania 2. Italia 3. Grecia 4. Franța 5. Mexic 6. India 7. Thailanda 8. Egipt 9. Turcia 10. Japonia