Chiang Mai

Este destinația prioritară pentru căutătorii de autentic, de tradiții și meșteșuguri, de atracții culturale și vestigii istorice, de viață artistică intensă, de peisaje unice și ritualuri ancestrale, de festivaluri pitorești, de gastronomie unică și experiențe spirituale în complexe religioase somptuoase.

În plus, este și un foarte important centru universitar, iar comunitățile de occidentali rezidenți cvasipermanenți – majoritatea „digital nomads” – sunt din ce în ce mai largi. Pe scurt, provincia Chiang Mai este o bornă emoțională, o lume aparte ce a reușit să își păstreze independența față de controlul siamez până la începutul secolului 20. Supranumit „Sufletul străvechiului Regat Lanna”, orașul Chiang Mai a cunoscut o dezvoltare extraordinară în ultimii ani.

Pentru că nu putem epuiza lista de atribute și superlative ce i se potrivesc, iată doar câteva dintre lucrurile de văzut și făcut în provincia și orașul Chiang Mai:

– Începe cu un tur al complexului de temple de la Wat Phra Sing, cea mai faimoasă construcție din Chiang Mai. Maiestuosul Wat Chedi Luang, deși pe jumătate ruinat, ți se va imprima în suflet, iar o oră de conversație cu unul dintre călugării buddhiști e un prilej unic de a cunoaște lucrurile elementare ale filosofiei lor.

– Templele situate pe artera comercială îngustă ce leagă râul Ping de Poarta Tha Phae trebuie neapărat văzute.

– O incursiune dimineața în Warorot Market pentru produse artizanale și agricole locale și o seară petrecută în Chiang Mai Night Bazaar pentru suveniruri și degustări de la fiecare tarabă cu streetfood sunt experiențe pe care vei dori să le repeți.

– Vizitează Muzeul Național. Situat pe artera principală de la periferia orașului, aici sunt păstrate cele mai importante obiecte de artă și meșteșugărit din nordul Thailandei.

– Mergi la Grădina Zoologică. Amplasată la marginea vestică a orașului, la poalele munților, este a doua ca mărime din Thailanda.

– Fă-ți cumpărăturile ca un thailandez. Încearcă una din cele trei piețe tradiționale: Dalat Tung Fa Bot, situată la sud-est de Chiang Mai, piața Klong Toey sau piața Lang Krasuang.

– Învață să gătești preparate tradiționale. La Four Seasons, orele de gătit se țin într-o bucătărie răcoroasă în aer liber. De asemenea, Thai Farm Cooking School reprezintă o experiență culinară de la început până la sfârșit.

– Fă o excursie în Parcul Național Doi Suthep, mândria provinciei Chiang Mai, situat la 16 km nord-vest de oraș. Priveliștea de pe terasele complexului omonim asupra orașului, vibrația pioasă a zecilor de călugări și credincioși, frescele antice, statuile lui Buddha și scara monumentală străjuită de Naga merită cel puțin o jumătate de zi petrecută în acest loc fermecător.

– Alocă timp pentru un tur al Grădinii Botanice Queen Sirikit, situată pe Valea Mae Sam la 27 km nord de Chiang Mai.

– Pentru turiștii curioși, o drumeție către triburile seminomade din zona deluroasă a nordului este o experiență inedită; puține sunt locurile unde identitatea culturală a „hill tribes” mai poate fi observată aproape nealterată.

– Fă o plimbare pe elefant. Elephant Nature Park dă o nouă înfățișare experienței tipice cu aceste animale; aici mai degrabă oamenii lucrează pentru elefanți, și nu invers!

– Thailanda își arată abundența de orhidee la festivalul anual Chiang Mai Flower Festival. Sau poți opta pentru o vizită la o fermă de orhidee din Valea Mae Sai.

– Și dacă tot ești aici, poți încerca și dansul clasic thailandez. La Institutul de dans thailandez, se organizează și lecții pentru începători.

– Dacă te afli în Thailanda pe la sfârșitul lui decembrie, participă la Chiang Mai Winter Fair. În cadrul acestei sărbători, au loc manifestări culturale, concursuri de frumusețe și parade.

– Nu rata o vizită în satul Bo Sang, renumit pentru calitatea umbrelelor de hârtie, pictate manual de artizani.

– În nordul provinciei Chiang Mai, poți face o călătorie cu barca pe râu către Chiang Rai sau cu motocicleta prin inima Triunghiului de Aur.

– Vizitează parcurile naționale din Thailanda de Nord. Cel mai cunoscut dintre ele, Doi Inthanon, se află la 58 km nord-vest de Chiang Mai.

– La sud și sud-est de Chiang Mai se află orașele istorice Lamphun și Lampang, unde poți vedea câteva dintre cele mai elegante exemple de arhitectură birmaneză.

– Nu ocoli nici orașele Mae Hong Son și Pai, unde drumețiile și raftingul sunr principalele atracții.

– La nord de Chiang Mai se află Chiang Rai și regiunea celebră cunoscută ca Triunghiul de Aur, cândva patrie a celor mai puternici contrabandiști de opiu din lume.

Inapoi la Nord