Supă thailandeză

Pe lângă tom yum goong (supa picantă cu creveți), tom kha gai este unul dintre cele mai faimoase feluri de mâncare thailandeze, care este însă consumat mai degrabă ca un curry decât ca o supă. Îl veți găsi așadar adesea asociat cu o farfurie de orez.
Ingredientele pentru această rețetă tom kha gai sunt destul de simple, ceea ce este cel mai important este metoda de preparare – în special pentru că această supă are la bază laptele de cocos. Dacă iubești laptele de cocos, îți va plăcea tom kha gai.

Rețeta supă thailandeză. Ingrediente pentru 3-4 porții:

* 400 de grame (am folosit 2 piept de pui)
* 6 căni de lapte de cocos (dacă utilizați lapte de cocos la cutie, poate doriți să adăugați puțină apă pentru a-l face mai puțin gros)
* 1 bucată de galangal
* 3 tulpini de lemongrass
* 1 ceapă albă mare (sau 2 cepe albe mici)
* 2 roșii
* 6 frunze de Kaffir
* 200 de grame de ciuperci (puteți să folosiți pleorotus sau champignon brune)
* 4-6 ardei iuți chili (depinde cât de iute doriți să fie)
* ½ linguriță sare (după gust)
* 4 linguri de suc de lime
* un buchețel de coriandru proaspăt

Mod de preparare Tom Kha Gai

Luați o bucată de galangal de dimensiunea unui deget mare și tăiați rădăcina în felii subțiri. Poate fi puțin dur.

Apoi curățați lămâia, dar păstrați coaja care va aroma preparatul cu parfumul său uimitor.

Porniți aragazul la foc mediu și adăugați aproximativ 3 căni (sau ½) din laptele de cocos într-o cratiță de dimensiuni medii. Puneți oala pe foc și aruncați imediat galangalul tăiat în felii și lemongrass în oală, peste laptele de cocos.

În timp ce laptele de nucă de cocos începe să se încălzească, tăiați puiul – se va folosi de preferat piept de pui pentru această rețetă. Feliați puiul în bucăți de dimensiuni medii. 
Chiar înainte ca laptele de cocos să ajungă la punctul de fierbere, adăugați puiul, apoi adăugați celelalte 3 căni de lapte de cocos. Acum, reduceți focul la mediu, deoarece nu doriți ca laptele de cocos să se încălzească prea repede sau să ardă.

Feliați ardeii iuți în diagonală și adăugați-i direct în supă.
Amestecați în supă, apoi adăugați aproximativ 200 de grame de ciuperci pleorotus.

Laptele de nucă de cocos nu ar trebui să fiarbă, ci doar să fie ținut la foc mic. Deoarece laptele de cocos este atât de “delicat”, atunci când amestecați, asigurați-vă că mișcați lingura numai într-o direcție, altfel riscați ca laptele de cocos să se agite prea mult și va începe să se coaguleze. Fiți, așadar, blânzi cu laptele de cocos!

Curățați și tăiați 2 cepe albe mici și tăiați-le julienne (dacă ceapa dvs. este foarte mare, utilizați doar 1). Adăugați ceapa în supă.
Apoi, tăiați roșiile la fel ca ceapa, în felii groase. Așteptați până când tom kha gai este pe punctul de a fierbe, apoi adăugați roșiile.

Luați frunzele de kaffir, rupeți-le cu mâna și puneți-le direct în supă. Ruperea frunzelor de kaffir le va elibera aroma.
Adăugați aproximativ ½ linguriță de sare (gustați înainte de a adăuga mai mult)

Amestecați încet supa, timp de aproximativ 5 – 10 minute, asigurându-vă că nu ajunge la fierbere – și dacă se întâmplă – scădeți focul. 

După aproximativ 5 – 10 minute de gătit opriți complet focul și continuați să amestecați timp de 2-3 minute.
Tăiați apoi o mână de coriandru proaspăt și adăugați-l în supă – coriandrul va găti suficient în supa deja fierbinte.

Ultimul pas este să stoarceți câteva lămâi într-un castron și să adăugați apoi aproximativ 4 linguri de suc de lămâie la tom kha gai (după gust). 
Asigurați-vă că faceți câteva teste de gust pentru a vă asigura că este suficient de sărat și acru. Este posibil să fie nevoie să adăugați puțină sare suplimentară sau suc de lime pentru a obține aroma dorită.

Când tom kha gai este gata, puneți-l într-un castron și serviți-l lângă o porție generoasă de orez fiert.