Pad Thai

Pad thai este adesea considerată mâncarea națională thailandeză. Cu toate acestea, ea este cunoscută numai de vreo 50-75 de ani. De fapt, pad thai este mâncarea fast food în Thailanda, care se găsește în magazinele ce vând tăiței sau la vânzătorii stradali, la unul dintre multele cărucioare volante. Se pronunță ‘fad tai’, ‘fat tai’ sau ‘paad tai’.

Rețeta pad thai. Ingrediente pentru 4-6 porții:

* 1 pachet tăiței din orez (din cei lați)
* 1/3 cană cu sos de pește
* 1/3 cană cu apă de tamarind
* cană cu zahăr brun sau de palmier
* 3-4 lingurițe ulei
* 150 grame creveți, curățați
* aproximativ 200 grame brânză tofu, tăiată cubulețe
* 4-5 căței de usturoi, mărunțiți
* 3 bucăți arpagic tăiat mărunt
* 3 ouă bătute
* 2 căni germeni de fasole
* ½ cană alune prăjite, mărunțite
* 2 lime tăiate în sferturi
* frunze de coriandru

Mod de preparare pad thai:

Se pun tăițeii din orez într-un castron mare și se adaugă apa fierbinte astfel încât să îi acopere. Se lasă 20-30 de minute până se mai înmoaie, dar nu de tot. Se scurg de apă și se pun deoparte.

În alt castron, se amestecă sosul de pește, apa de tamarind și zahărul, pentru a pregăti un sos.

Adaugă condimente pentru a obține un echilibru perfect de dulce, acru și sărat. Încălzește uleiul la foc potrivit, într-o tigaie sau într-un vas cu fundul întărit.

Adaugă creveții și călește-i până se pătrund. Ia-i apoi de pe foc și pune-i deoparte.

Adaugă brânză tofu în uleiul fierbinte și călește-o până începe să devină maro.

Adaugă usturoiul și arpagicul și mai călește timp de un minut, sau până când usturoiul devine maro.

Lasă focul mai mic, adaugă tăițeii scurși de apă și întoarce-i cu grijă pentru a se încălzi bine pe toate părțile.

Trage tăițeii într-o parte, pentru a face loc în vas sau în tigaie și pune ouăle în zona rămasă liberă.

Bate ouăle până obții un amestec compact, pe care mai apoi îl mărunțești și-l amesteci ușor cu tăițeii.

Adaugă sosul pregătit mai devreme și amestecă în așa fel încât sa nu înmoi complet tăițeii. S-ar putea să nu ai nevoie de tot sosul.

Ia vasul de pe foc și adaugă încet germenii de fasole, creveții și jumătate din cantitatea de alune.

Răstoarnă amestecul într-un castron sau pe un platou.

Pune și alunele rămase și coriandrul.

La fiecare masă, pregătește feliuțe de lime pentru a stoarce peste tăiței, în scopul de a le da mai mult gust.

Variațiuni de Pad Thai:

Înlocuiește creveții cu carne de pui sau de porc.

Elimină cu totul carnea, pentru un preparat vegetarian. În loc de sos de pește, folosește sos de soia.

Pentru a prepara apa de tamarind, folosește o bucată de pulpă de tamarind (fruct care se poate cumpăra din orice piață asatică sau latino), cam de mărimea unei nuci. Zdrobește-o într-o cană în care se află aproximativ 1/3 apă fierbinte, până se dizolvă. Strecoară zeama obținută pentru a îndepărta fibra și orice sămânța și continuă cu rețeta.

În loc de apă de tamarind folosește suc de lămâie, suc de lime, oțet din cidru sau oțet din orez.

În loc de zahăr brun sau de palmier, folosește zahăr alb.

Adaugă 1 sau 2 lingurițe de ketchup sau sos chili la ingredientele pentru sos, pentru un gust diferit.

Adaugă un vârf de ardei iuți tocați mărunt împreună cu brânza tofu, pentru a obține tăiței mai picanți.

Alte garnituri posibile: ridiche albă murată, germeni de mazăre, castraveți tăiați feliuțe subțiri.

Rețetă preluată din www.tuktuk.ro