Jay Fai- Doamna bucătăriei stradale

A pornit de la o modestă tarabă, precum sunt cu sutele în Bangkok, preluând tradiția de la tatăl ei; azi, la cei 75 de ani, Jay Fai a ajuns primul vânzător de street food recompensat cu o stea Michelin. Este inclusă în ghidul suprem al gastronomiei mondiale și ocupă locul 5 în lista internațioanală a celor 50 de localuri ieftine decorate cu o stea Michelin. De decenii, gătește în continuare în minuscula bucătărie deschisă către stradă, pe plitele artizanale cu cărbune.

Recunoscută pentru celebra-i omletă cu crab (khai jeaw poo), Jay fusese invitată încă din 2011 în show-uri TV culinare și, mai nou, pe Netflix. În timp, succesul ei uimitor i-a consolidat faima: la restaurantul ei mic trebuie fie să faci rezervare cu o lună înainte, fie să stai la coadă 6 ore, fie să mergi înainte de ora 14 și să îți treci numele pe foaia din stradă, chiar pe peretele cârciumii – unde fii pregătit să plătești prețuri de restaurant, chiar dacă vei mânca la înghesuială.

Pe lângă omletă, te poți delecta cu guay tiew pad kee mow (drunken noodles), în timp ce o poți urmări chiar pe Jay cu ochelarii ei ciudați, învârtind prin tigăi și strigând indicații celor 3-4 angajați ce servesc clienții flămânzi și onorați să mănânce aici.

Unde o găsiți:
327 Maha Chai Road, Khwaeng Samran Rat, Khet Phra Nakhon Krung Thep Maha Nakhon, 10200, Thailand