Geografie în farfurie

Cele patru regiuni ale Thailandei și profilele lor gastronomice distincte. Descoperiți-le!

Bucătăria thailandeză se bucură de celebritate mondială, datorată în primul rând diversității uimitoare a artei culinare; tot gastronomia este și printre primele motive pentru care Regatul este una dintre cele mai vizitate țări din lume. Cele patru regiuni distincte: Câmpia Centrală, Nord, Nord-Est și Sud au și elemente gastronomice comune, dar și aspecte unice, specifice, ca o semnătură locală pusă de natură, meșteșug și tradiție peste orice loc în care se gătește savuros – fie casă, restaurant, piață, tarabă pe stradă.

Factorul unificator al bucătăriei thailandeze este modul în care se jonglează cu aromele picante, acre, dulci și sărate pentru a crea gusturi vibrante și echilibrate. Ingredientele-cheie includ omniprezentul chili, folosit pentru a adăuga iuțeala aia de foc în aproape fiecare fel de mâncare. Sucul de lămâie și tamarindul oferă gustul acru, în timp ce dulceața provine adesea din zahărul de palmier. Aroma sărată este obținută din sos de pește, cunoscut sub numele de Nam Pla, din Kapi (pastă de creveți) sau din Pla Ra – pește fermentat.

Dragostea thailandezilor pentru mâncare și mai ales pentru mâncatul împreună este poate cel mai bine ilustrată de salutul frecvent auzit: Kin khao reu yang („Ai mâncat deja?” sau „Ai apucat să mănânci?”) și este echivalentul lui „Ce mai faci?”, rostit inevitabil după orice altă formă de salut.

Avertisment: vă sugerăm să citiți pe burta plină ceea ce urmează; apetitul va fi stârnit, foamea vă poate lovi după câteva cuvinte și nu ne asumăm efectele poftei de mâncare implicite.

Nord-est

Este regiunea numită Isan și renumită pentru carnea la grătar, orezul lipicios, salatele vârtos fermentate și farfuriile pline-ochi cu legume și verdețuri proaspete. Populară în toate cele patru regiuni ale Thailandei, bucătăria din nord-est este obiectivul-vedetă al turismului gastronomic și este deosebit de populară în rândul vizitatorilor ce ajung pentru prima dată în Regat.

Este, de asemenea, cea mai frecvent întâlnită bucătărie atât în afara regiunii, cât și în străinătate deoarece localnicii din Isan, o dată angajați departe de casă, duc cu ei ca un „export cultural” și mâncarea tradițională. Secretul ei? Echilibrul de arome și gusturi. Picante, dulci, acrișoare și sărate – toate sunt prezente pe masa de bucătărie din Isaan.

Cele mai renumite și savuroase feluri de mâncare ale regiunii sunt Kai Yang (pui la grătar), servit cu sos dulce și orez lipicios; Som Tam (salata de papaya verde) gătită în mojar și înviorată adesea cu ou sărat sau mici crabi. Apoi Lap (carne tocată sau pește picant), salatele aromate cu lime și mentă, ceafa de porc la grătar și cârnații super picanți. Insectele comestibile, crocante și gustoase, sunt un alt produs apreciat în Isan, prezent mai cu seamă în meniul fermierilor cultivatori de orez.

Nord

Întrebați orice călător ajuns în Chiang Mai ce a mâncat și s-a îndrăgostit de la prima îmbucătură și vă vor răspunde: Khao Soi (tăitei cu curry). Deliciosul fel de mâncare este perla culinară a regiunii Lanna; contrastele de arome și texturi stăpânesc peste melanjul în roșu și galben al fierturii de cocos, tăițeii crocanți domină maldărul subtil de tăiței moi, care la rândul lor guvernează șuvițele suculente de carne de pui ascunse în straturile de la fundul farfuriei: o ierarhie senzorială memorabilă. (V-am zis să nu vă așezați la citit pe burta goală – ci sătui, da?) Ei bine, bucătăria nord-thailandeză înseamnă mai mult decât Khao Soi.

Influențate de gastronomia țărilor vecine cu nordul Thailandei, pe lista delicioaselor mâncăruri locale intră cu mândrie: Kaeng Hung Le (curry condimentat), Khanom Chin Nam Ngiao (tăiței de orez picanți), Kaeng Khanun On (curry cu jackfruit necoapte) și Kaeng Hoa (curry prăjit) – toate conturează un profil culinar extraordinar de amplu al regiunii. Dacă veți călători acolo de pe la mijlocul lunii martie până în aprilie, puteți încerca Kaeng Phak Wan Kai Mot Daeng (supă de legume cu ouă de furnici); este considerată rară delicatesă de lux.

Pont: cel mai bine este să începeți masa cu aperitive locale – Nam Phrik Ong / Nam Phrik Num (un fel de salsa pe bază de chilli), Sai Ua (cârnat cu curry) și Khaep Mu (șorici crocant de porc) – servite cu garnituri de legume doar un pic fierte.

Sud

Profilul culinar al regiunii este poate cel mai puțin cunoscut și înțeles din întreaga panoplie a bucătăriei thailandeze: mâncarea de aici se distinge prin condimente folosite cu precizie, măiestrie și finețe. Dintre toate, vedeta absolută este curry în toate declinările aromelor sale din care se evidențiază „temperamentul incandescent” al ardeiului iute și „personalitatea acră” a tamarindului.

La fel ca în nord, și aici bucătăria thailandeză împrumută savori și miresme de la vecinii săi, în special din Malaezia și Indonezia. Populația majoritar musulmană și preocuparea pentru pescuit sunt factorii ce imprimă caracterul gastronomiei sudice, bazată în mare parte pe fructe de mare, cărnuri și folosirea abundentă de lemongrass și kaffir lime pentru aromă. Felurile de de bază includ Kaeng Tai Pla (curry de pește fermentat), Kaeng Som Pla (supă de pește, iute și acră) și Kua Kling (curry de carne uscată prăjită). Massaman curry este deja celebru în lume; deși ingredientele sale sunt modeste (carne fiartă și cartofi), combinarea echilibrată a ingredientelor aromatice este dusă la rang de artă.

Centru

Bucătăria din această regiune se apropie probabil cel mai mult de ceea ce vizitatorii definesc drept mâncare „thailandeză”. Felurile binecunoscute sunt Phat Thai și pastele de curry care implică ingrediente definitorii: ardei iute, usturoi, galangal, lemongrass și pastă de creveți. Bangkok este în inima regiunii numită „Câmpiile centrale” – arie bogată în câmpuri întinse de orez, râuri cu pește din abundență și cu sol fertil benefic culturilor agricole.

În regiunea Centrală își are originea orezul jasmine –produsul de top în exportul internațional; peste tot în lume se gătește cu acest orez cultivat în mijlocul Thailandei. De asemenea, aici este locul de naștere al inegalabilului curry verde – Kaeng Khiao Wan – și al celebrei supe de creveți, iute și acrișoară: Tom Yam Kung. Salata Som Tam are, de asemenea, o variantă tipică zonei, o rețetă ce include creveți în saramură pentru a spori aroma.

Pentru ochiul (încă) profan, poate fi dificil de distins între elementele regionale specifice bucătăriilor regionale ale Thailandei. Dar, din fericire, nici nu are importanță identificarea pe hartă a delicioaselor feluri de mâncare; totul este să profitați la maximum de universul culinar local și să apreciați bogăția și diversitatea gastronomiei siameze, indiferent de poziția geografică unde v-au dus pașii.

Cover:
Foto: TAT Newsroom