Și până la urmă, de ce călătorim în Thailanda?

Undeva pe traseul nostru intim, între creier și inimă, se ivește întrebarea asta fix ca un preludiu al viitorului voiaj… De ce ne arde de plecare? Ce ne mână la drum?

Sigur că avem fiecare motive și motivații, scopuri, pretexte și argumente. Dar responsabilul de netăgăduit este dorul de ducă. Îl hrănim cu orele petrecute pe site-uri ca să căutăm zboruri ieftine și cazări convenabile. Îl stimulăm când frunzărim iar și iar pașaportul, să re-re-re-verificăm data expirării.

Făcutul bagajelor este un preludiu deopotrivă incitant, presant, punctat cu dileme organizatorice… Dar nicio grijă, căci (aproape) orice ai uitat acasă vei găsi de cumpărat în Thailanda.

Îl ducem cu noi în avion, ne alină lungile ore de zbor precum un preludiu la entuziasmul ăla fermecător – pentru mine cel puțin – când trec de ghișeele VOA, ies pe la Gate 6 și dau cu plămânii în arșița de lângă aeroportul Suvarnabhumi. Fix atunci, trecând pe lângă statuetele aurii de pe autostradă, se instalează certitudinea că, de peste 13 ani, sunt o parte din Siam și că Siamul este, din nou, parte din mine.

Paranteză: îmi pare overrated afirmația că omul călătorește ca să se găsească în primul rând pe sine. Poate se aplică la unii, cărora exotismul voiajului le dă reset. Nu judec. Dinamismul presupus de o călătorie poate fi un combustibil pentru reevaluare.

Ce mă bucură este regăsirea curiozității, la fel de proaspătă ca prima dată – sentimentul e neprețuit și deloc alterat de blazare. Curiozitate pe care o regăsesc la fiecare om din grup, care mă întreabă înainte de plecare de ce revin cu încăpățânare în Thailanda. Păi nici n-ai cum să te plictisești de țara asta. Și poate aici e beneficiul major al unei călătorii: afli, înveți, înțelegi o cultură și o națiune atât de diferite de ale noastre. Ai parte în fiecare zi de alte priveliști, alte experiențe, alte sunete, alte mâncăruri…

Desigur, depinde enorm de ceea ce vrei să faci tu cu tine și mai ales cum vrei să te întorci din vacanță / concediu / circuit / excursie. Bronzat și îmbuibat ca din orice resort internațional sau dintr-o croazieră? Sau plin de amintiri inedite, exotice, culese personal din acest unic univers cultural și istoric – fie că ai făcut snorkelling, fie ai urcat prin jungle spre triburi, fie că ai fotografiat temple în Bangkok, ruine milenare în Sukhothai sau elefanți lângă Chiang Mai, fie că te-ai îndrăgostit de mătasea lui Jim Thompson sau de artizanatul piețele de noapte.

Încă ceva: dorul de ducă ți se va consolida în mijlocul aceste nații prietenoase și zâmbitoare; până la urmă, de ce ai nevoie? Un pat curat, haine puține, ochii larg deschiși și mintea asemenea.

Chiar, pe voi ce vă mână la drum spre și în Thailanda? 

Text și fotografii: Anca Ciuciulin