Shopping siamez: bijuterii, nestemate și alte păcate
Subiectul „unde și pe ce dăm banii?” este o preocupare inevitabilă. Menționăm doar în treacăt asemănarea lingvistică între „ban” și „baht” (moneda națională thailandeză) – ceea ce ne face să privim mai prietenos subiectul; și tot în treacăt pomenim evidența că femeile pot fi shopaholice oriunde și oricând, dar mai ales în concediu. Și acuma pe bune: cine poate rezista în fața mătăsii thailandeze?!
De la ultimele trenduri de pe catwalks internaționale, la lucrări de artă plastică modernă și până la micile suveniruri artizanale din piețele de noapte, în Thailanda poți cumpăra tot ce-ți trece prin minte și ce s-a creat vreodată sub soarele tropicelor. Multe călătoare apreciază și profită de costurile reduse ale croitoriei pe comandă, de foarte bună calitate, aducând cu sine de acasă hainele favorite și obținând repede piese croite pe măsură, după același tipar – o cale ideală de a pleca acasă cu o garderobă nouă sau chiar cu rochia de mireasă, lucrată manual la preț foarte mic.
Sursele acestor achiziții sunt, în mare, grupate în câteva categorii:
Luxury shopping: în cele mai trendy mall-uri asiatice din Bangkok și marile metropole, în stațiuni turistice celebre, în resorturi de lux.
În piețele de noapte sau cartierele cu străduțe dedicate comerțului de tot felul, unde boutique după boutique alternează cu saloane de masaj și restaurante cochete.
În zonele rurale, în atelierele meșteșugarilor sau pe tarabele artizanilor diferitelor etnii, înșirați pe marginea drumului.
Dar cine caută cu adevărat o achiziție durabilă va dori să-și cumpere din Thailanda diamante, pietre prețioase și bijuterii scumpe. Iată câteva informații de bază:
Mai întâi, căutați magazinele cu sigla JFC (Jewel Fest Club); este o organizație fondată în 1995 de Tourism Authority of Thailand (TAT), Thai Gem and Jewellery Traders Association împreună cu Tourist Police și Departamentul de Export Promotion. Cumpărând de la aceste magazine autorizate, aveți garanția că obiectele sunt autentice și de bună calitate. Există și outleturi agreate, ce oferă garanția returnării banilor dacă clientul nu este complet satisfăcut.
DA:
Evitați să cumpărați de la orice personaj ce pretinde a fi un reprezentant oficial, ce vă propune chilipiruri sau promoții „one-day sale”. Lucru valabil și pentru taxiuri sau șoferi de tuk-tuk cu promisiuni similare.
Informați-vă dinainte despre magazinele pe care vreți să le vizitați și despre obiectele vizate. Nu intrați la inspirație, nu fiți presați de timp, nu achiziționați la instinct.
Cereți chitanță și document scris detaliat despre respectivul obiect: tipul de piatră, culoarea, greutatea, mărimea, tăietura, calitatea. Dacă este posibil, verificați atent toate aceste detalii înainte de a plăti. Cereți întotdeauna să vedeți piatra la lumina zilei, chiar dacă vi se spune că lampa din magazin are lumină similară cu cea solară.
Solicitați un certificat de laborator emis de Gem and Jewelry Institute of Thailand (GIT) sau de Asian Institute of Gemological Science (AIGS) în cazul bijuteriilor peste un anumit preț sau greutate. Acest act trebuie să fie de dată recentă, nu vechi de câțiva ani. Atenție, niciun laborator nu va certifica valoarea unei piatre prețioase, ci doar emite un raport asupra calităților fizice.
Cumpărați mai degrabă pietre prețioase nemontate în bijuterii. Calitatea unei pietre incluse deja în montură este mai dificil de apreciat, iar elementele de montaj pot ascunde imperfecțiunile ei.
NU:
Nu uitați că nestematele prelucrate/fațetate și metalele prețioase folosite au o valoare stabilită internațional, funcție de calitate și greutate (evaluare în carate).
Nu vă lăsați seduși de persoane care, pe stradă, vă șoptesc despre un bijutier din apropiere, ce are niște oferte teribile. Aproape sigur e un escroc.
Nu cumpărați pe loc. Informați-vă atent și exigent despre pietrele ce vă sunt oferite cu discount, comparați-le prețurile cu ce ați văzut la alți negustori. Dacă diferențele sunt mari, e ceva putred acolo…
Evitați tentația unor bijuterii incredibil de ieftine; dacă o propunere e prea frumoasă să fie adevărată, probabil că așa și e: nu e adevărată.
Nu vă amăgiți că vă veți îmbogăți cumpărând pietre din Thailanda și vânzându-le apoi acasă, cu mega profit.
În concluzie, urmând cu prudență aceste simple reguli, oricine se poate bucura de bijuterii autentice și pietre prețioase care în Thailanda sunt deopotrivă accesibile ca preț și obținute pe baza unui comerț onorabil.