Into the Wild

Plajele ca plajele, orașele ca orașele – cu temple și străduțe și tuk-tukuri… Dar să ne amintim că natura a avut grijă ca Thailanda să arate compleșitor de verde și sălbatic de stâncos…  

Khao Sok

Căldura, umiditatea și vegetația abundentă fac aproape de nestrăbătut zona tropicală. O fi un clișeu, dar cât se poate de adevărat. Parcul National Khao Sok este locul ce oferă tot ce-i mai spectaculos, etalând frumusețea peisajului tropical la superlativ: păduri dese, cascade ascunse, peșteri mirifice, varietate foarte mare de animale – elefanți, urși, maimuțe, vaci sălbatice și multe alte specii interesante. Parcul este în extindere, iar pe teritoriul său găsim una dintre cele mai rare plante de pe pământ: lotusul sălbatic, a cărei inflorescență atinge 80 cm în diametru. Dar cea mai mare atracție o reprezintă Lacul Choew Lan. A fost creat artificial în 1982, iar pe suprafața sa răsar zeci de roci, ale căror baze au rămas sub apă – un peisaj minunat, rezervat pentru turiștii ispitiți de frumusețile peisajului montan.

Doi Intanon

Poate nu știați că țara celebră grație plajelor incredibile și insulelor romantice are și alte recorduri de relief: cel mai înalt vârf muntos din Thailanda, Doi Intanon, are 2565 de metri! Geografia generoasă a creat aici un adevărat rai al drumețiilor montane, făcând din Țara Surâsului o destinație turistică potrivită pentru toate tipurile de iubitori de natură. Doi Intanon este situat în parcul național bogat în cascade, păduri de arbori caracteristici climatului temperat și atât de multe specii de plante și animale, încât, fiind aproape imposibil să le vedeți pe toate, veți dori să vă întoarceți din nou.

Umphang

Jungla tropicală se dezvăluie cu parcimonie: uneori, își ascunde comorile incredibile – peșteri ciudate, izvoare termale, cascade luxuriante. Dar sub presiunea civilizației, secretele sale sunt din ce în ce mai devoalate și mai accesibile. Există însă un loc în Thailanda unde rar mai calcă piciorul vreunui turist – aceștia fiind munții aflati de-a lungul frontierei cu Myanmar. Dacă sunteți un călător adevărat și vă plac provocările, îndreptați-vă către Umpang. În acestă regiune inaccesibilă, totul este intact și verdele este la el acasă în cel mai autentic mod – așa cum a fost timp de milenii. O atracție remarcabilă este cascada Lo Su You; descoperită abia acum 30 de ani, este considerată cea mai mare din Thailanda.

Cascada Krung Ching / Parcul Național Khao Luang

Perdele de apă curgând pe nouă terase de stâncă, într-un șuvoi desprins din cartea de istorie a naturii… Acesta este cascada Krung Ching. Nu e ușor de ajuns acolo, se merge destul pe jos, dar tot efortul e răsplătit din plin, deoarece poteca vă va purta prin feericul peisaj al Parcului Național Khao Luang.

Peștera Tham Lot / Mae Hong Son

Nu există relaționare simbolică mai firească decât conexiunea dintre „sicriu” și „peșteră”. Dar, când asta se întâmplă literalmente, concret, subiectul devine bizar și înfiorător… Ei bine, nu e cazul să vă alarmați, mai ales că e vorba despre Peștera Lot și sicriele de lemn de tec găsite în galeriile subterane. Peștera, aflată în apropiere de Mae Hong Son, este cea mai remarcabilă atracție naturală, datorită descoperirii sicrielor depuse acolo de mii de ani. Dovadă a faptului că străvechii locuitori ai zonei au fost nu numai practici, ci și înzestrați cu simț estetic deosebit. Formațiunea carstică este interesantă, traversată de un râu subteran și populată de mari colonii de lilieci și lăstuni.

Text Anca Ciuciulin

Foto: Tourism Authority of Thailand. Unsplash. Pixabay. Michael Stemm.