Blog

La bani mărunţi, cu un bebe de 9 luni. Text: Cătălin Gruia Reportaj apărut în numărul de vară 2011 al revistei National Geographic Traveler Miracolul s-a produs la răsărit: Vladimir şi-a ridicat tremurând funduleţul şi a făcut primii paşi pe plaja Chaloklum din Koh Phangan, în sudul Thailandei. Marea era încă în fierbere după furtuna […]

Text şi foto: Adina Branciulescu În satul pescăresc Chaloklum, noi, farangii pierde-vară măsurăm timpul în seri de jam sessions la Omega Bar. Aici, ca în grădina lui Epicur, se strâng în fiecare miercuri toţi frumoşii nebuni ai Chaloklumului. Casele aliniate la stradă sunt mici şi lipite unele de altele; Omega Bar e singura grădină. Barul […]

Sunt mici ansambluri ca de Lego – temple reduse la scara statuetelor miniaturale şi amplasate lângă locuinţe, birouri, magazine, hoteluri, benzinării, unde vrei şi unde nu vrei, chiar şi la mall-uri. Le întâlneşti de la Bangkok până în cel mai umil sat din cea mai îndepărtată insulă. Căsuţele conţin nu doar imaginea lui Buddha, ci […]

Care ar fi definiţia luxului? Să ai acces la un standard ce pare inaccesibil? Să găseşti puţin timp pentru a fi pur si simplu tu însuţi? Siam Kempinski Hotel Bangkok a găsit cea mai amplă definiţie: o gamă largă de servicii care îndeplinesc criteriile de mai sus şi mai mult decât atât. Situat la doar […]

Puţine sunt combinaţiile mai pline de risc decât aceasta – cel puţin în universul culinar unde Orientul şi Occidentul îşi dau mâna. Gustul unic al alimentelor gătite – sărat, dulce, acru, picant şi amar – a făcut ca bucătăria Thai sa să fie cunoscută şi apreciată în toată lumea; însă exact aceleaşi provocatoare contraste pot […]

Acum câteva luni a fost inaugurată una dintre cele mai inedite atracţii turistice din Chiang Mai: The Tiger Kingdom and Restaurant. „Regatul” – un parc situat la 18 km de Chiang Mai, pe drumul spre Maesa, cam o jumătate de oră cu taxiul – este al doilea astfel de stabiliment din întreaga Thailandă care permite […]

Sau ce poţi să întâlneşti mergând pe una oarecare: trotuare înguste, îngustate şi mai mult de tarabe cu Vuittoane şi Rolexuri. Ochelari Ray Ban cu doi dolari. Pălării tradiţionale. Cercei, inele, ceasuri la kilogram. Bucătării ambulante, unele improvizate chiar pe motorete. Gherete unde se pregătesc supe vândute apoi în punguţe de plastic, snopuri de spaghete […]

Se zice că poţi să mănânci două luni întregi în Thailanda fără să fii nevoit să comanzi de două ori acelaşi fel. Adevăr sau provocare?! Dacă te iei după listele de bucate ale restaurantelor, e adevăr: sunt interminabile. (Provocare e când trebuie să-ţi comanzi singur ceva, sau să-ţi cumperi materia primă: deşi cultura gastronomică excelează […]

La malul marii Andaman am descoperit masajul thailandez Text: Adina Branciulescu Foto: arhiva personala Am intrat ezitand in micutul salon de masaj de pe malul marii. Mi-am lasat slapii la intrare si am salutat incet si rar, incercand sa descopar obiceiurile casei. Pe doua podiumuri mari de lemn, inalte de jumatate de metru, erau aliniate […]

Dacă mai era nevoie de un motiv pentru a vizita anul acesta Thailanda, iată-l: preţ de 99 de zile, între 9 noiembrie 2011 şi 15 februarie 2012, în Chiang Mai se va desfăşura o grandioasă expoziţie horticolă, sub auspiciile regale. Centrul expoziţional şi Parcul Regal Ratchaphruek (80 hectare) vor fi scena de desfăşurare a proiectelor […]

Ţara asta transpiră senzualitate prin toţi porii. Lasă că vegetaţia e frivol de sufocantă, căldura e cea care te dezbracă. Umezeala lipeşte de trup hainele, veşnic jilave; colegele mele de drum nu se mai parfumează (ura!), toţi începem să mirosim altfel, a esenţe, a mirodenii. Nimeni nu mai are nevoie să se cremuiasă. Nu-mi mai […]

Eram obosiţi, flămânzi şi profani. Fără nici o iniţiere, ni se aruncă provocarea să comandăm prima cină într-un restaurant pitoresc, pe una dintre străzile hărmăluitoare din Patong. Gang hunlay. Kow soi gai. Nam prik ong. Yum woon sen. Som tam pu sau Som tam thai? Gai yang – sau poate Mu yang? Să fim serioşi. […]

Aeroportul din Phuket, ora de îmbarcare. La câţiva paşi de culoarul spre avion, două magazine. Unul aparent inofensiv – cu apă, cafea, biscuiţi, ciocolată, reviste, ce-i trebuie omului la drum. Celălalt etalează, suspect de ofertant, de parcă te trage de mânecă, vitrine cu bijuterii scumpe, aur, perle, diamante. În primul magazin, părinţi cu copii deja […]

Jim Thompson s-a stabilit în Asia imediat după Al Doilea Război Mondial, ca șef al biroului din Bangkok al Office of Strategic Services (precursor al CIA). Fostul ofiţer în US Military Intelligence studiase arhitectura, lucrase ca designer și decorator. A colecţionat mii de obiecte tradiţionale asiatice și și-a construit propria casă din fragmentele altor șase […]

Am senzaţia că nu prea există cadenţă prestabilită a felurilor de mâncare. Poţi începe cu ceva dulce şi poţi încheia cu supă, căci nu există felul întâi, felul doi. Iar dacă nu ţi le pui în castronaşe separate, parcă mănânci un fel de terci continuu. La masă nu se pune la masă cuţit, căci e […]

O să mă abţin să fac previzibila comparaţie fluturi vs. flori. E uzată. Poate o să pomenesc de aripi, antene, petale, pistil, stamine, culori irizate. Poate. La enunţul vioi al ghidului: „Azi vizităm o fermă de fluturi” am fost rezervată. Mare chestie – unii care cresc fluturi în loc de oi sau capre. Dar deh, […]

Seară de distracţie turistică în Kamala Beach, lângă Patong: Phuket FantaSea, „The Ultimate Cultural Theme Park”. Un experiment atât de excesiv şi suprem şi tematic – mai puţin cultural – cam la limita suportabilităţii. Mai întâi, dumneata, ca plătitor de bilet la distracţie, erai un pic frăgezit la ochi şi urechi de-a lungul aleilor din […]

E un ritual acceptabil: din voiaj trebuie să revenim cu ceva pipăibil. Ne cumpărăm amintiri, fiecare după plac: magneţi de frigider, albume, brelocuri, statuete, căni, tricouri inscripţionate. Industria de suveniruri n-o să moară vreodată. Dar să nu judecăm, eu una nu pledez pentru shopping intelectual, rafinat, cult. Mi se pare înduioşător ce vezi prin aeroporturile […]