Moo Ping, Gai Ping și Gai Satay – adevărate vedete de street food

Da, ați ghicit. Sunt faimoasele frigărui pe care le găsiți peste tot sfârâind pe micile grătare ale comercianților de pe străzile din Thailanda. Astăzi vă voi spune câteva cuvinte despre fiecare.

Moo Ping se traduce ,,grătar de porc”; sunt făcute din spată de porc tăiată fâșii și marinată în condimente precum coriandru, lemongrass, piper, usturoi, sos pește, sos stridii, sos soia și zahăr de palmier. Unii comercianți mai folosesc și slănină sau burtă de porc pentru a face aceste frigărui și lapte de cocos în compoziția pentru marinat.

Gai Ping – unde gai înseamnă pui, iar ping – grătar – sunt așadar fie din carne de pui, fie din diferite organe precum ficatul, pipota sau inima, lăsate la marinat câteva ore, la fel ca și cele de porc.

Gai Satay sunt frigăruile din piept de pui servite într-un sos de alune. Mai puțin întâlnit ca mâncare stradală, acest gen de frigărui își are originea în țările limitrofe (Malaezia, Indonezia) unde se prepară din carne de vită. Cum în Thailanda nu prea se consumă vită, frigăruile au fost adaptate bucătăriei thailandeze prin modificarea atât a materiei prime (din vită în pui) cât și, în mică măsură, a compoziției condimentelor pentru marinat. Adică se folosește cantitate mai mare de lapte de cocos împreună cu sosul de tamarind, turmeric, usturoi, coriandru, scorțișoară, chimen, piper și zahăr de palmier.

Spre deosebile de primele două feluri de frigărui – la care sosul Prick nam pla (sos de ardei iute cu sos de pește) este din ardei iute amestecat cu sos pește, sos de lime și frunze de coriandru – la frigăruile satay sosul este special, făcut din arahide, sos tamarind, sos pește, sos red curry, zahăr de palmier și lapte de cocos.

Când doriți să cumpărați aceste frigărui – care sunt extrem de apetisante – nu vă speriați că vânzătorul nu înțelege engleză. Puteți să vă alegeți din frigăruile gata făcute și să le puneți pe grătar pentru a le încălzi, după care vi se vor înmâna frumos împachetate.

Prețul unei astfel de frigărui începe cu 5, 10 sau 15 Baht. Rar am întâlnit unele mai mari, al căror preț era 20 Baht (sub 3 lei); costul depinde de locul unde vă aflați și de mărimea frigăruii.

Primele două tipuri de frigărui se mănâncă împreună cu orez glutinos (sticky rice), numit în thailandeză hao ni hao pe care  îl găsiți la 5 sau 10 baht pungulița. Iar puiul satay este de obicei acompaniat de khao hom mali, adică orez jasmine.

Oricum, vă îndemn să nu vă rețineți, când apetitul vă dă ghes; frigăruile sunt pe cât de accesibile, pe atât de savuroase.

Text: Gabriel Hoadrea / Thailanda Calatorii cu buget restrans

Foto: Tourism Authority of Thailand / Unsplash / Pixabay