Voi ce sărbători locale ați prins prin călătorii? Eu, în cei peste 8 ani de locuit în Thailanda, am apucat destule zile speciale – căci în Regat sunt puzderie de ceremonii, festivități și evenimente publice.
Chiar ieri a fost una dintre cele mai frumoase şi populare sărbători thailandeze, Loy Krathong. Se întâmplă anual cândva în noiembrie, fără dată fixă deoarece data se stabileşte conform calendarului lunar.
Loy Krathong este deosebit de popular printre cei mici, dar este un festival tare iubit şi de cupluri, o veritabilă zi a îndrăgostiților din Thailanda. Cumva, înțeleg romantismul asociat ideii de a lansa pe apă, la lumina lunii pline, alături de ales/aleasă, un coşuleț în formă de lotus, decorat cu flori, cu o lumânare aprinsă şi cu bețişoare parfumate.
Căci de fapt asta înseamnă loy krathong: a face să plutească un krathong, acel coşuleț despre care spuneam mai sus. Sărbătoarea are origini religioase, krathongul fiind lansat drept ofrandă pentru zeița apelor. Ca peste tot în societățile agrare, apa este deosebit de importantă şi thailandezii au purces acum multă vreme a aduce mulțumiri zeilor care se îngrijesc ca muritorii să aibă tot ce le trebuie.
În general cele mai cele speciale locuri de sărbătorit Loy Krathong în Thailanda sunt Chiang Mai şi Sukhothai. Acolo festivalul se întinde pe durata mai multor zile, cu tot felul de parade şi concursuri de miss.
Dar, practic, puteți merge în orice parc sau oriunde vedeți că se adună localnici în fața unui ochi de apă. Sunt şi evenimente luxoase, organizate de hoteluri de 5 stele, cu cină şi artificii.
Anul acesta eu am decis a merge la Muang Boran sau The Ancient City (şi ăsta este „the hill I am willing to die on” în materie de obiective turistice din Bangkok, e preferatul meu şi am să-l promovez oricui mă întreabă ce să vadă prin oraş, atât de mult îmi place; dar despre Muang Boran, altă dată). A fost un eveniment cu intrare pe bază de bilet, sărbătoarea Loy Krathong fiind dublată de aşa-numitul Festival al Lampioanelor.
Şi tare mult mi-a plăcut: ruine, lampioane colorate, copaci decorați cu lanterne multicolore tipice culturii lanna, un mic lac unde se puteau lansa coşulețele la apă, muzică în surdină, mâncare şi suficient de multă lume cât să fie un loc animat, fără a fi sufocant.
Dar vedeți mai exact în poze ce şi cum – cu scuzele de rigoare pentru calitatea unora dintre ele, telefonul nu mă prea ajută noaptea.
Text și foto: www.CristinaFaceAventura.ro