Mitologie și alegorie la Festivalul Lumânărilor din Surin

Thailanda este o țară atât de dăruită cu frumusețe și bogăție, încât de-a lungul secolelor poporul a găsit de cuviință să celebreze darurile naturii și să le completeze printr-o spiritualitate la fel de generoasă. De aici, zecile de ritualuri, ceremonii și festivaluri ce punctează calendarul lunar al fiecărei regiuni siameze.

Pe tot întinsul Regatului, în iulie thailandezii organizează, elaborează și iau parte cu entuziasm la procesiunile extrem de pitorești ce marchează sezonul ploios și „rain retreat” sau „începutul postului buddhist” – adică o perioadă de trei luni în care călugării (teoretic) nu vor ieși din mănăstiri. Practic, scopul ceremoniilor este de a duce la templele locale lumânările gigantice, sculptate precum niște dantelării fantastice. Asta pentru că, în mod tradițional, înaintea sezonului ploios credincioșii donează călugărilor buddhiști atât articole domestice pentru uz personal, dar și lumânări pentru a fi aprinse în temple spre obținerea bunăvoinței superioare, harului și bunăstării pentru comunitatea respectivă.

Cele mai interesante manifestări au loc în provincia Surin, în multe localități rurale, însă cele mai elaborate pregătiri și parade au loc în Ubon Ratchathani.

Parada festivalului lumânărilor din Ubon Ratchathani este un spectacol în care pleiada de personaje fantastice modelate din ceară se înlănțuie cu mulțimea dansatorilor și cântăreților îmbrăcați festiv precum într-o mitologie adhoc, ce curge de-a lungul străzilor preț de câteva ore, în aplauzele și admirația sutelor de localnici și turiști.

„Lumânările” sunt de fapt care alegorice de dimensiuni mari, unele cât un vagon de tramvai sau cât un camion. Sunt ansambluri sculptate în ceară pe structuri de ipsos sau lemn, decorate cât mai bogat, ce reprezintă scene și personaje legendare hinduse și din mitologia buddhistă și apoi plimbate pentru a fi votată cea mai impresionantă lucrare!

Desigur, ca la orice festival, parada este însoțită de dansatori costumați tradițional, muzicanți, concursuri de miss și belșug de mâncare.   

Credit foto: Richard Barrow