Lecția de gătit. Și nu numai

Locul unde s-au desfășurat faptele de vitejie culinară* este la doar 22 km de Bangkok, pe malul unui mic canal navigabil, are o grădină bogată, verde, imensă și se numește simplu și concis: The Thai House. Nici n-ar fi avut nevoie de adjective suplimentare, căci casa întrunește chiar esențialul arhitecturii și ospitalității tradiționale thailandeze.

Construcția din prețiosul lemn de tec este deopotrivă solidă și grațioasă și concepută pe sistem modular/pavilionar; am aflat că acest model permite dezasamblarea și reamplasarea unei unități de locuit pe măsură ce componența familiei proprietarului se schimbă. Se mai însoară unii, se mai mută alții…

Am stat în salonul deschis către grădină, admirând mobilierul și tablourile, ronțăind niște longan și tamarind. Am vizitat zona casei destinată închirierii: sunt șase camere, foarte curate, de o simplitate elegantă și suprinzător de răcoroase, deși eram nu prea departe de megalopolisul ce deja fierbea – ca să menținem un termenul din vocabularul culinar.

Dar scopul nostru era să învățam ceva despre ABC-ul mâncării thailandeze.

Gazdele, trei surori zâmbitoare: două gemene care ne-au condus întâi prin piața din apropiere să cumpărăm ingrediente și să ne familiarizăm cu universul legumelor siameze. A fost o lecție veselă și utilă cu doamnele Pla și Pu. La fel de veselă și extrem de fluentă în engleză s-a dovedit Pang, sora cea mică ce ne-a fost instructor-chef la masa de lucru, la umbra unui șopron ce sclipea de curățenie. Am primit șorțuri, ustensile, ingredientele proaspete, foile cu rețete explicate în detaliu.

Meniul a fost așa: Larb Moo ca aperitiv, adică o salată picantă cu carne de porc. Apoi legendara Tom Yam Kung, legendara supă iute-acrișoară de cocos cu creveți. Au urmat Phad Thai, tăiței prăjiți și Kaeng Ka-Ri Kai ca fel pricipal, adică un curry galben cu pui.

Fiecare fel tradițional, cu gustul original inconfundabil, gătit cu entuziasm, a produs curiozitate și exclamații. Am văzut cum și de ce se taie carnea în fâșii subțirele – ca să se frigă rapid și să nu fie nevoie de cuțit când mănânci. Am aflat despre Phad Thai faptul că tăițeii nu se fierb, ci se țin la muiat în apă 3 minute. Am urmărit cum taie thailandezele ceapa (la fel ca noi) și tulpinile de lemongrass (cumva în diagonală), care e ordinea în care se adaugă în tigaie ingredientele (previzibilă), cum se mânuiește paleta (ca și când ai rașcheta pereții vasului), când se consideră că e gata (mult mai repede decât a-i crede). Cele trei surori au stat lângă punctele de lucru unde echipele de românce s-au întrecut în îndemânare și manevre.

S-a gătit, dar s-a și mâncat.

###

Istoria locului a început în 1989. Părinții celor trei surori au lucrat în turism, au fost ghizi, inclusiv la Grand Palace în Bangkok. Cum mulți turiști doreau să afle detalii și despre traiul localnicilor, Paiboone și Pip Fargrajang au decis să construiască o casă tradițională, autentică, din lemn de tec – dar nu numai pentru propria familie, ci și… vizitabilă. Astfel încât au început să găzduiască în acest loc liniștit călătorii dornici de ospitalitate autentică și gastonomie în stil thailandez. Lecțiile de gătit au apărut firesc, după un an de la inaugurarea casei de oaspeți. Dna. Pip gătește și azi alături de fiicele sale într-un fel de te lingi pe degete încă ore bune după ce experiența s-a terminat. Cu timpul, oaspeții au revenit, le-au devenit prieteni și au recomandat mai departe The Thai House.

Ceea ce facem și noi acum, după ce am văzut și testat tot ce are de oferit.

*Aveți grijă să nu mâncați prea mult la micul dejun, să aibă loc cele trei feluri foarte copioase pe care le veți prepara cu mâna voastră (și cu priceperea instructorilor).

The Thai House – Bangyai District, Nonthaburi

https://thaihouse.co.th/ staythai@thaihouse.co.th

Text și fotografii: Anca Ciuciulin / thaihouse.co.th/