Ce minunății și ce emoții ascund apele din Trang

Acum 7 ani pe vremea asta eram în provincia thailandeză Trang și nu făceam doar ce se vede în poze, adicătelea snorkelling cu vestă. Da, nu toți știm să înotăm, la mine-n sat în Bărăgan sunt ciulini, nu piscine.

Dară pe lângă snorkelling cu vestă, am mai făcut și altele în Trang. De pildă, m-am dat de ceasul morții prin Burta Dragonului, așa cum e poreclită Peștera Le Khao Kop.

O foarte recomand pentru complexitate, lipsa de turiști străini și dacă nu sunteți claustrofobi. Eu nu sunt și tot am început să strig după mama de frică pe acolo.

În Le Khao Kop se intră cu bărcuțe. Peștera își merită porecla de Burta Dragonului, uneori spațiul e atât de strâmt încât parcă ești cu adevărat în pântecele unei creaturi de piatră.

Pentru a trece prin spațiile astea trebuie să facem pe morții; ne întindem pe spate în canoe și stăm nemișcați. Cel mai bine închidem și ochii pentru că la un moment dat plafonul e atât de jos încât e dificil să nu ne panicăm.

Eu nu m-am panicat văzând, ci simțind. Am atins plafonul cu nasul și cu pieptul și atunci am zis că gata, mor! Am strigat după mama în timp ce thailandezii cu care eram chicoteau, ei au nasuri și piepturi mici și n-au perceput pericolul așa ca mine, iar vâslașul îmi ținea fruntea, să nu mă ridic și să mă lovesc.

Vâslașul ținea și loc de ghid și, după ce am scăpat din locurile celea strâmte, am ajuns a admira și diferitele formațiuni din peșteră. Acuma, să nu vă așteptați la un ghid titrat; omul ne prezenta locurile în genul: „și, vedeți, stânca asta are formă de elefant”.

Tot atunci am mers și la altă peșteră, una de smarald. Sau Tham Morakot, cum este numele ei thailandez. Aceasta este destul de cunoscută, se află lângă insula Koh Muk din provincia Trang și nu-i de speriat.

Sau nu mi-a părut mie; după ce am trecut prin Burta Dragonului a fost chiar lejer să traversez prin apă un tunel întunecat de 80-100 de metri.

Tham Morakot se traversează înot. Dacă știți a înota, desigur. Dacă nu, pățiți ca noi: un capăt de frânghie legat de barcă, celălalt capăt la ieșire din peșteră și încet-încet am reușit.

De cealaltă parte este ceva splendid, o lagună fără altă modalitate de a intra ori ieși în afară de peștera aceea. Apă de culoarea smaraldului, pereți înalți din stâncă de jur-împrejur și speranța că poate găsim o comoară – căci legenda zice că aici își ascundeau pirații prada pe vremuri.

N-am găsit nici comoară, nici pirați, doar cam prea mulți turiști la momentul vizitei noastre.

Poze de la Tham Morakot am doar de la intrare/ieșire, iar de la Le Khao Kop n-am deloc, dar găsiți pe internet cât cuprinde.

Text și fotografii: @cristinafaceaventura
https://www.facebook.com/cristinafaceaventura/

www.CristinaFaceAventura.ro