Antiteze thailandeze în Khao Sok

Ți s-a întamplat vreodată să urăști și să iubești în același timp?

În Khao Sok am ajuns prima oară în 2012, la capătul unei călătorii de 30 de ore care m-a purtat de la București la Belgrad, apoi la Istanbul, Bangkok și în final la Surat Thani – capitala provinciei în care se află Parcul Național Khao Sok.

Rezervasem pentru următoarele trei zile un bungalow la un mic resort plutitor, pe lacul Cheow Lan, iar transferul se făcea cu barca rapidă. Așadar, am adăugat la cele 30 de ore încă vreo 30 de minute de mers cu barca… și un episod de rău de mare. Infern.

Barcagiul, un tânăr localnic, aproape că radia de fericire că ne poate arăta și nouă un loc atât de special… Ba s-a și abătut din drum să ne arate niște mici caverne formate în rocile de calcar ce se înălțau semețe înspre cer. Interesant, cu siguranță – dar eu nu voiam decât să mă odihnesc și nu mai ajungeam odată la destinație… În cap mi-a încolțit ideea că universul conspira împotriva mea și că de fapt nu aveam să mai ajung vreodată acolo. „Ziua” asta ce începuse la București cu peste 30 de ore în urmă nu avea să se mai termine vreodată. Și mai era și răul de mare și barcagiul ăsta cu menire de Cerber și căldura și umiditatea…

Era momentul să urăsc Khao Sok-ul cu toată ființa mea. Când, în sfârșit, am ajuns la resort, am pus capul pe pernă și am murit.

M-am trezit abia a doua zi spre prânz, cu razele soarelui de aprilie thailandez mângâindu-mi obrajii. Am deschis cele două uși mari către ponton și am pășit în rai. În fața mea se așternea unul dintre cele mai frumoase și cu siguranță cele mai fotogenice peisaje din lume. Apa turcoaz a lacului căpăta în lumina soarelui licăriri aurii, iar pădurea care ne înconjura etala probabil toate nuanțele cunoscute de verde, străpuns din loc în loc de stânci de calcar alb. Superb. M-am îndrăgostit pe loc. Mi-a fost rușine că putusem să simt altceva decât admirație.

Am revenit de-atunci în Khao Sok de multe ori, la fel de fascinată și de bucuroasă că mi-a fost dat să descopăr locul acesta atât de special.

Câteva lucruri despre Khao Sok:

Parcul Național Khao Sok este o pădure tropicală virgină, veche de peste 160 de milioane de ani – adică printre cele mai vechi de pe Pământ – și găzduiește sute de specii de animale și plante indigene. În mijlocul parcului național, pe o suprafață de 165 de kilometri pătrați, se întinde Lacul Cheow Lan, un loc spectaculos prin formațiunile carstice care se ridică din apă. Unele au peste 900m, adică de trei ori înălțimea celor din Halong Bay din Vietnam.

Parcul Național Khao Sok se află la jumătatea distanței dintre Marea Andaman și Golful Thailandei, fiind ușor accesibil din Krabi, Phuket sau Surat Thani. De altfel cel mai apropiat aeroport este cel din Surat Thani.

Dacă ajungi în Khao Sok e musai să ajungi și aici:

Elephant Hills Luxury Tented Camps, prima „tabără” cu corturi de lux din Thailanda care îmbină ideea de safari a parcurilor naționale africane cu mediul spectaculos al pădurii tropicale din Parcul Național Khao Sok. Așa cum îi spune și numele, acest loc oferă și experiența întâlnirii cu elefanții pe care îi au în grijă în sanctuarul de la Elephant Hills.
Îi găsiți aici: https://www.elephanthills.com/

Text: Mădălina Elena Nan
Foto: cover – Sucha Kittiwararat