De ce se scot pantofii?

Obiceiul de a intra desculț în locuințele asiaticilor are câteva explicații. Dacă la noi este doar din rațiuni de păstrare a curățeniei – dar majoritatea europenilor își pun papucii de casă – în Orientul Extrem scosul pantofilor se face automat și fără excepție. Și nu vorbim de temple, unde este obligatoriu oricum, ci de locuințe.

Desigur, ideea e să nu duci în casă praful și murdăria de afară; apoi, se știe că în Asia stilul de viață este centrat pe… pardoseală: se mănâncă, se doarme, se fac lecții sau se lucrează. Mesele sunt joase, se stă pe perne sau pe podea direct – activitățile toate se petrec la nivelul podelei, unde oricum e și ceva mai răcoare. Dar, în plus, gestul fizic are și scop psihologic: mișcarea de a urca treapta de la intrare induce atenție că pășești în spațiul privat al familiei, că ai fost acceptat și deci vei avea respect pentru ospitalitatea și intimitatea casei.

În plus, asiaticii cred că e foarte sănătos să umbli desculț, știu despre reflexologie și o practică de peste 5.000 de ani. Când ai picioarele goale sunt stimulate punctele de presopunctură – altminteri, captive în pantofi toată ziua și cu tălpile pe plasticul papucilor de acasă, picioarele nu mai au ocazia să respire, să se destină și să se relaxeze.

Ce-ar fi să încercați, în iulie și august, să umblați desculți măcar în casă?