Utile, necesare, esențiale și (aproape) suficiente

Vedem pe diferite platforme de comunicare foarte multe întrebări legate de tema vacanței în Thailada. Iată cele mai frecvente subiecte :

  1. Cum e vremea în luna cutare? Cu varianta „cum e acum vremea în Samui, Phuket etc”?
  2. Ce destinații să includ și cât timp să le aloc?
  3. Cum obțin viza?
  4. Ce să mă fac că am cumpărat bilet, dar depășesc perioada celor 15 acordate prin VOA?  

Credem că merită fiecare câte o limpezire.

  1. Vremea

N-ar trebui să vă influențeze radical; fiecare își ia concediu când poate – doar să știți la ce vă puteți aștepta. Desigur, cei care au multă flexibilitate își pot ajusta perioada de călătorie în funcție de calendarul meteo al Thailandei, detaliat aici. Ca idee, perioada noiembrie-februarie este cea mai agreabilă – dar și cea cu prețuri mai mari. Cel mai cald este în aprilie-mai, cel mai ploios iunie-iulie-august (dar ploile sunt scurte, nu țin cu orele). Asta în linii mari, căci orice prognoză se poate modifica de la an la an, lună la lună, regiune la regiune. Una e să mergi la mare, alta în munții din nord.

  • Destinații și itinerar

Sunt utile recomandările aparent pertinente ale altor călători, în măsura în care cei ce răspund sunt (cât mai) obiectivi și au avut interese, curiozități și așteptări similare cu ale voastre de la voiajul în Thailanda. Vă sugerăm însă o doză de prudență, reflecție și mai ales informație personală; citiți cât mai multe site-uri de turism, bloguri și vloguri, apoi aplicați peste informații grilele personale de interese. Cultură? Aventură? Istorie și artă? Relaxare și snorkelling? Tradiții și ritualuri? SPA și meditație? Pentru că Thailanda are de toate. Unora li se pare că două zile în Bangkok ar fi mai mult decât suficiente; altora – că nu e mare lucru de văzut/făcut în Koh Lanta. „Câte bordeie, atâtea obiceie.”  Aici, pe site-ul oficial al Autorității pentru Turism a Thailandei, găsiți o grămadă de idei.

  • Viza

Sunt două căi mari și late de a obține viza de intrare – le găsiți foarte bine detaliate pe site-ul Ambasadei Regatului Thailandei la București thaiembassy.org/bucharest. Acolo sunt informațiile oficiale, nu le preluați din altă parte! 

Viza turistică de la Ambasadă – citiți foarte atent aici. Se solicită și se primește exclusiv în format electronic și costă 35 Euro. Acordarea ei, dacă au fost îndeplinite în totalitate cerințele, durează minimum 21 zile lucrătoare, maximum 2 luni. Nu există taxă de urgență. Se acordă pentru o ședere de maximum 60 de zile în Regat și are valabilitate de 90 de zile – adică nu cereți în iunie 2023 pentru ianuarie sau februarie 2024, de exemplu. Fiți extrem de atenți la cerințe și atunci când completați dosarul, o eroare de un cuvânt sau o cifră poate împiedica procesul de prelucrare a datelor. Dacă se consideră necesar, vi se vor solicita documente suplimentare.

Obțineți VOA (Visa On Arrival) adică viza la sosirea în Thailanda, fie în aeroporturi fie pe căi rutiere cu puncte vamale internaționale. Este valabilă 15 zile.

VOA se acordă prin completarea unui Formular disponibil la sosire, la care se adaugă:

Pașaportul cu valabilitate de cel puțin 6 luni DUPĂ plecarea din Regat.

Biletul de avion cu data de retur / ieșire de maximum 15 zile de la intrare.

Dovezile de cazare (în engleză) pentru ÎNTREAGA perioadă de ședere în Thailanda.

Două fotografii tip pașaport (3.5 x 4.5 cm)

Dovada deținerii a 10.000 Baht de persoană sau 20.000 Baht de familie (în orice monedă). Extras de cont sau cash.  

Taxa aferentă cererii de viză de 2.000 Baht plus, eventual, 200 Baht pentru accesul rapid. Se plătește DOAR CASH și DOAR în Baht. Există ghișeu de schimb valutar chiar înainte de biroul de VOA.

Dintre aceste două tipuri de viză, alegeți ce vi se potrivește: mai ieftin, mai simplu, mai operativ. Atâta doar să nu vă complicați existența, cum poate fi cazul de mai jos:

  • „Ce mă fac acum?”

Se vehiculează sfaturi și căi de găsire a portițelor, de evitare a amenzilor, de fentare a sistemului dacă deja ați luat bilete și veți sta mai mult de 15 zile (cu VOA) sau de 60 de zile (cu viza de la Ambasadă).

Hai că poate nu bagă de seamă funcționarul… Deși riști să nu fii îmbarcat pe Otopeni dacă biletul tău de retur e peste perioada stabilită prin viză. Uneori, în cazul VOA, chiar dacă treci de îmbarcarea de pe Otopeni, la sosirea în Thailanda te pot trimite înapoi de pe aeroport.

Hai că n-o fi foc să plătesc amenda de 500 Baht pentru două-trei zile depășire a vizei turistice.

Amenda de 500 Baht / zi se aplică doar în cazul depășirii șederii în cazul vizei turistice solicitate și obținute înainte de plecare. În cazul VOA, au fost turiști interpelați de poliție direct de pe stradă, ținuți pe la secții și apoi expulzați cu trecerea numelui pe lista neagră; eventual, li se va refuza ani la rând revenirea în Thailanda.

Hai că fac un „visa-run” – ce mare lucru?! Cumpăr bilet de avion spre Singapore sau să ies o zi în Malaezia vecină, pentru a intra înapoi în Regat…

În cazul VOA, dacă turistul are biletele de avion cumpărate pentru ieșiri scurte (3-5 zile) în țări vecine, plus biletul dus-intors, poate solicita și primi VOA de doua-trei ori, dacă îndeplinește toate celelalte condiții. Oricum, în cazul visa-run, doar o ședere de 4-5 zile, nu o zi-două, poate asigura oarecare liniște.

Oare chiar merită să îți adaugi pe lista de vacanță un stres suplimentar?!

În concluzie, înainte de orice demers legat de viză, informați-vă  pe www.thaiembassy.org/bucharest unde găsiți atât platforma de e-visa, cât și informațiile utile – inclusiv cele referitoare la greșelile cele mai frecvente.

Fotografii: Tourism Authority of Thailand