Sunt multe locuri pe care istoria și cultura thailandeză le consideră definitorii pentru identitatea țării: străvechile capitale ale Regatului, miile de temple, junglele stufoase, insulele paradisiace, plajele perfecte, savorile unice ale gastronomiei… Toate compun un puzzle caleidoscopic și ademenitor ce oglindește imaginea țării și constituie atracții turistice irezistibile.
Dar există un loc anume, un punct suprem pe harta Regatului, un obiectiv pe care fiecare călător trebuie să îl bifeze și un obiect sacru pe care toți thailandezii îl venerează profund.
Acesta este Wat Phra Kaewo, Templul lui Buddha de Smarald, ce face parte din vastul complex arhitectural religios situat în centrul orașului Bangkok, aproape de altă construcție emblematică, Marele Palat. Unicitatea acestui cel mai important templu thailandez este datorată statuii lui Buddha șezând în poziție de meditație. Sculptura nu este din smarald, desigur (referirea se face la culoarea verde), ci dintr-un singur bloc de piatră semiprețioasă, jad sau jasp; are doar 66 cm înălțime, dar o forță spirituală ce concentrează puterea, divinitatea, esența buddhismului.
Regele Thailandei este singura persoană care are dreptul să atingă statuia, într-un ritual ce are loc de trei ori pe an, în cadrul unor ceremonii speciale în timpul cărora se schimbă, în funcție de sezon, elementele textile ce simbolizează hainele lui Buddha. Legenda spune că această statuie a fost descoperită în secolul al XV-lea în Chiang Rai, în nordul Thailandei, dar până la sfârșitul secolului al XVIII-lea a petrecut mai bine de 200 de ani în Laos.
Interesant este și parcursul „locativ” al sacrei statuete: prima image apare în 1434 în Chiang Rai; apoi, îi este semnalată prezența până 1468 în templul Wat Phra Kaeo Don Tao din Lampang, pentru ca mai pe urmă să fie adăpostită în maiestuosul Wat Chedi Luang din Chiang Mai, până prin 1552. Cine știe cum ajunge la Luang Prabang în actualul Laos, apoi la Vientianne; stă vreo câțiva ani la Wat Arun în Thonburi pentru ca din 1784 să își găsească locul definitiv în Bangkok.
Se crede că prezența statuii lui Buddha de Smarald aduce prosperitate în țara în care „trăiește”, de aceea thailandezii o venerează atât de mult.
Foto: Shutterstock, Pixabay, กสิณธร ราชโอรส – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org
Sodacan – By Supanut Arunoprayote https://commons.wikimedia.org