Hai să ne fim de ajutor și să ne dăm mai departe idei și povețe rezultate din experiențe thailandeze recente. Le așteptăm și pe ale voastre!
Descărcați Google maps versiunea offline a regiunilor și orașelor unde veți sta. E de un ajutor inimaginabil.
Taxiuri: și Bolt și Grab (varianta thailandeză a lui Uber) sunt foarte bune. Diferența e că Bolt e mai ieftin, dar se achită doar cash, în timp ce Grab permite linkuri către cardurile bancare cu care vreți să plătiți. Atențiune, e posibil să vi se ceară bani în plus pentru taxa de autostradă dacă șoferul va merge pe acea rută; majoritatea întreabă sau cer dinainte, dar nu toți.
În Thailanda e cald, asta e o axiomă. Între aprilie și august e foarte cald. Iar în mai și în iunie e cuptor. Desigur, temperaturile variază în funcție de regiunea vizitată – aici, detalii. Am găsit extrem de utile acele cooling neck towels, sunt ca un soi de gulere pline cu particule speciale; odată cufundate în apă rece, conținutul se umflă și se păstrează reci ore în șir. Se pot pune și pe cap ca o bandană. Unii folosesc cu succes mini ventilatoarele portabile cu încărcare la usb.
Nu strică să cumpărați pachețele cu pudră electrolitică pentru a prepara băutura ideală dacă transpirați mult. Probioticele pentru stomac sunt importante, din prudență pentru cei ce se adaptează mai greu la alimentația atât de diferită de cea românească.
În Bangkok, ferryboatul gratis nu mai este gratis. Veți plăti între 20 și 80 baht pentru un drum sau traversare. Oricum, merită pentru bucuria de a vedea orașul de pe râu. Atenție, pontonul de la Wat Pho este actualmente în construcție – s-ar putea să nu vă anunțe nimeni. Și de două ori atenție, nu luați o cursă cu barca de la pontoane private căci va fi foarte scumpă.
M-am convins încă o dată că cea mai bună sursă de informații este la hotel; niciodată nu m-au mințit și n-au încercat să mă țepuiască.
Și pentru că nu e călătorie aia fără un pic de shopping, eu una voi merge de fiecare dată la The Old Siam Plaza din Bangkok; este mall-ul de unde cumpără mai ales localnicii. (Pont: la ultimul etaj veți lăsa ceva baht pe saronguri și eșarfe din mătase.) Iar la Icon Siam vă sugerez să mergeți pentru acel indoor street food market, e uriaș și are aer condiționat. Căci și popasurile dese pentru mâncare sunt obligatorii în Thailanda.
Text Anca Ciuciulin
Fotografii IconSiam via Tourism Authority of Thailand