Valul de fierbințeală ce te izbește când ieși din aeroport nu te deranjează, căci îl percepi ca pe un salut binevenit, un semn că gata, ai ajuns în Thailanda cea exotică și e normal să te întâmpine așa. Doar că umiditatea și căldura presupun și pretind o etapă de acomodare pentru orice călător venit din climat temperat.
Ca orice țară de la tropice, Regatul are experiență și e pregătit să facă față gradelor Celsius. Casele rurale tradiționale sunt înălțate pe piloni, iar parterul este liber pentru circulația aerului. Pardoselile sunt din materiale reci (gresie, beton, lemn) ce înlocuiesc covoarele. Aerul condiționat este dotarea standard în majoritatea hotelurilor, taxiurilor, centrelor comerciale și micilor magazine sau restaurante, dar și în mijloacele de transport public precum Skytrain BTS și metroul MRT din Bangkok.
Fie că ați ajuns aici pentru prima dată, fie că sunteți un vizitator recurent, sperăm că sfaturile și sugestiile de mai jos vă vor ajuta să depășiți eventualul inconfort al climei tropicale din Thailanda.
Notă: Cele mai calde luni din Thailanda sunt martie, aprilie, mai. Dacă vă programați voiajul în timpul sezonului răcoros (că „rece” nu-i putem zice), adică din noiembrie până în februarie, temperaturile sunt mai confortabile, în special în regiunile de nord și nord-est.
Mențineți hidrarea optimă
Când sunteți în vacanță în Thailanda, adesea veți subestima cantitatea de apă ce trebuie băută pentru a înlocui lichidul pierdut prin transpirație. Adesea, simptomele atribuite disconfortului unei toxiinfecții alimentare se datorează, de fapt, deshidratării. Din păcate, acea sticlă rece ca gheața de bere Chang, Singha sau Leo poate fi o bucurie și un justificat răsfăț, dar nu contribuie suficient la aportul necesar de lichide. Apa – și încă multă! – e obligatorie în timpul zilei.
Pe cât posibil, nu beți apă de la robinet ci apă îmbuteliată; e ieftină și se găsește la orice colț de stradă. Puteți avea la îndemână un termos sau o sticlă reîncărcabilă. Gheața este în general sigură, așa că nu vă frământați prea tare dacă să puneți sau nu gheață în băuturi.
Dacă vi se pare că apa plată e prea… plată și fadă, puteți încerca să adăugați ceva mai vioi. Spre exemplu Utaitip, un soi de sirop din extracte de plante și flori, inclusiv scorțișoară, iasomie, lotus și lemn de sapan. Adăugați câteva picături în apă și rezultă o băutură răcoritoare și sănătoasă. Băuturile similare cu aceasta sau care folosesc floarea plantei butterfly pea sunt adesea folosite de hoteluri ca tratație tradițională de bun venit; e o infuzie de culoare albastră care se transformă în violet dacă picurați suc de lămâie. Puteți cumpăra și pentru acasă, se găsesc în piețe și magazine cu produse alimentare.
Apoi există pe străzi, piețe și în locurile populate standuri și tarabe cu smoothies din fructe – o variantă delicioasă de hidratare. Da, au ceva calorii – și ce?! Dar dacă vă preocupă asta, optați pentru apă de nucă de cocos, o altă modalitate excelentă de a înlocui electroliții pierduți, sau cereți ceai cu gheață thailandez (cha yen) și ceai de lămâie (cha manao). Așadar, nu există să faci 10 pași fără să găsești cum să potolești setea cu ceva.
Răcorire în farfurie
Știți deja importanța mâncării în cultura thailandeză. Localnicii tind să mănânce puțin și des și această abordare este derivată din adaptarea la climă și căldură excesivă. Și oricât de contra-intuitiv ar părea, consumul de mâncăruri picante vă poate ajuta să vă răcoriți. Această filozofie de a lupta cu „focul culinar” funcționează ca un mecanism perfect: iuțeala ardeiului determină activarea sistemului de „aer condiționat intern” al corpului. Mâncarea picantă te poate face să transpiri, ceea ce e benefic căci sudoarea se evaporă și te răcorește.
Atenție, totuși: ceea ce credeați acasă că e picant, în Thailanda e înmulțit cu 10; comandați la început cu prudență acel pad kaprao – căci mulți viteji au capitulat la primele îmbucături din jarul pus în farfurie. Thailandezii au alți senzori decât românii în privința condimentelor năprasnice.
Veți remarca un lucru: căldura scade pofta de mâncare celor veniți în vacanță, dar asta nu înseamnă că nu vă puteți cumpăra câteva delicii locale delicioase pentru a vă menține răcorit.
Fiți atenți la clinchetul clopoțelului când trec pe stradă vânzătorii de înghețată. Cunoscută în thailandeză ca i-tim, această înghețată asemănătoare cu sorbetul este adesea făcută din nucă de cocos, servită într-un cornet sau chiar într-un sandviș și asigură o cale rapidă, ieftină și gustoasă de a învinge căldura.
Și nu în ultimul rând, luați în calcul că pepenele verde (taengmo) este una dintre cele mai eficiente căi pentru a potoli setea și a înlocui apa eliminată din organism – ca și chompoo, numit rose apple. Oricum, nu greșiți încercând nu doar fructele, ci și deserturile locale. Când căldura crește, thailandezilor le place să mănânce din căni sau boluri gheață rasă cunoscută sub numele de nam khaeng sai. Se adaugă în gheață sirop dulce, fructe, ierburi sau topping-uri pentru a-i da aromă, iar unele dintre ingrediente ajută cu adevărat corpul să-și mențină temperatura scăzută.
Text: Anca Ciuciulin
Foto: Unsplash.com/ fanclubthailand.co.uk/ Tourism Authority of Thailand