Sfaturi de bună mâncare & etichetă în cultura gastronomică thailandeză

Pentru thailandezi, nu doar că mâncarea este un aspect esențial al vieții, dar mâncatul în sine este la rang de       „religie socială”, de experiență comună – căci cel mai adesea ei mănâncă în oraș. Deși veți vedea oameni de unii singuri la câte o masă, acest lucru este considerat mai sanuk (nu e distractiv) și mâncarea mai aroy (nu chiar delicioasă). Când o familie sau un grup de prieteni vor lua masa în oraș, vor comanda de obicei mai multe feluri diferite, pentru a fi împărțite. În general acestea pot include pește, curry sau supă, un fel de mâncare cu carne, neapărat legume și orez. Fiecare își ia cu măsură de pe platourile puse pe masă doar una sau două linguri din felurile de mâncare comune și le pun pe farfuria proprie lângă sau pe porția individuală de orez. Un gest tradițional de respect față de importanța orezului în cultura și istoria Siamului este să mâncați o lingură de orez înainte de orice altceva. Vreți să mai citiți? Aici am scris deja despre eticheta unei mese thailadeze și aici am divagat liric despre universul gastronomic din perspectiva călătorului european.

Protocol și ustensile

Cele mai multe feluri de mâncare din Thailanda sunt consumate cu lingură și furculiță. Nu prea se pune cuțit la masă – este considerat „armă” –, motiv pentru care orice e în farfurie vine de la bucătărie deja tăiat bucățele. Pot fi folosite bețișoarele din lemn și o lingură pentru a aborda eficient unele preparate cu tăiței cum ar fi khao soi. În nordul și nord-estul Thailandei, în loc de orez simplu apare adesea orezul lipicios ce poate fi mâncat (neapărat cu mâna dreaptă!) după ce i s-a dat formă de bilă, înainte de a fi mixat cu celelalte alimente pe care le-ați adăugat în farfurie.

Dacă totuși sunt nevoiți să mănânce singuri la masă, thailadezii își comandă ceea ce se cheamă „farfuria cu de toate”, cum ar fi pad krapao. Mâncăruri precum curry verde sau curry roșu sunt în mod normal prezente pe meniurile mari, de familie, la care participă mai mulți consumatori.

Veți găsi din abundență feluri vegetariene sau vegane dacă sunteți adepții acestor  diete. Oricum, diversitatea culinară în fiecare dintre provinciile din Thailanda e uluitoare; se zice că poți mânca aici 200 de zile la rând, fără să repeți vreun fel. (Ce bine de cei care pot sta acolo 200 de zile, să verifice chestia asta!)

Street food, experiențe și descoperiri

Dacă sunteți prima dată în Asia, este posibil să descoperiți că organismul și mai ales stomacul dumneavoastră au nevoie de răgaz pentru a se adapta la rigorile, subtilitățile, bizareriile sau nivelul de picanterie al bucătăriei siameze.

Odată depășit șocul ineditului, veți descoperi că mâncarea locală consumată la  tarabele stradale este una dintre bucuriile dăruite de soartă: delicii simple, ieftine, proaspete. Adică de neratat. Desigur că orice „prima oară” poate fi intimidant, așadar iată câteva sfaturi practice:

• Optați la început pentru mâncare proaspăt și cât mai simplu gătită, nu vă aventurați direct în gama curry sau fierturi elaborate. Apoi, după 2-3 zile, vă puteți relaxa în privința aspectelor digestive.

• O introducere excelentă în cultura alimentară thailandeză poate fi un food court dintr-un centru comercial, cu avantajul suplimentar al aerului condiționat.

• Ca regulă generală, căutați tarabele stradale unde e coadă iar vânzătorii nu prididesc cu gătitul și restaurantele cu mese puține, dar mai toate ocupate – adică locurile care sunt populare printre thailandezi. Dar nici nu renunțați la un loc doar pentru că e prea liniște acolo; dacă la ora 15 nu e nimeni la coadă la taraba aia, s-ar putea să fi fost plină de clienți la prânz, mai cu seamă angajați care au pauză la amiază.

• Mențineți-vă nivelul de hidrare pe tot parcursul zilei. Adesea, o tulburare digestivă atribuită consumului de „ceva suspect” se datorează lipsei de hidratare adecvată. Plusați la cantitatea de apă, chiar dacă sucurile proaspete vă trag de mânecă la tot pasul.

• Nu beți apă de la robinet în Thailanda. Nu că n-ar fi potabilă, dar nu suntem adaptați la compoziția sa. Apa servită în restaurante și la tarabele stradale va fi apă îmbuteliată.

• Gheața este produsă în mod igienic din apă verificată, curată, iar cuburile de gheață de la restaurante și tarabele de mâncare sunt sigure. Pentru a fi extra  precaut, căutați cuburile sau bilele de gheață în loc de varianta zdrobită.

• Multe tarabe și restaurante din zonele turistice populare vor avea meniuri în limba engleză însoțite de poze, așa că nu vă fie teamă să încercați ceva nou. Dacă nu vă va plăcea, ați cheltuit doar 1-2 euro; dar dacă tocmai ați descoperit că acela e noul fel de mâncare preferat?!

• Nu vă faceți griji dacă bolul de tăiței comandat pare pe jumătate gol – e așa pentru a facilita amestecarea condimentelor.

• Pe masă veți găsi diferite condimente în funcție de locul respectiv și de felurile comandate. Cel mai comun condiment este phrik nam pla, un fel de sos ce conține ardei iute în sos de pește. La tarabele cu tăiței este probabil să vedeți ardei roșu măcinat, arahide măcinate, oțet cu ardei iute și zahăr. Adăugați după cum este necesar, pentru a se potrivi preferințelor dvs. de gust. Îndrăzniți cu măsură. Nu uitați că ceea ce pentru noi este picant, la thailandezi va fi năsprasnic.

• Dacă mâncați ceva prea picant: o lingură de orez simplu este mai eficientă decât apa potabilă la stingerea incandescenței de pe limbă.

• Nu tot personalul ce pregătește / vinde / servește știe engleză. Și, în unele locuri mai departe de principalele zone turistice, cei care servesc pot fi prea timizi pentru a prelua comanda de la străin! Zâmbiți, nu vă enervați, cu siguranță nu veți rămâne flămânzi niciunde în Thailanda.

• Ajutați vânzătorii și plătiți cu monede sau bancnote mici. Nu e politicos să plătiți pentru un fel de mâncare de 40 de bahți cu o bancnotă de 1.000 de bahți.

Până la urmă, să nu vă fie frică să ieșiți din zona de confort. O parte din plăcerea de a mânca este să descoperirea unor noi locuri, gusturi, arome și savori. Iar la acestea, Thailanda e campioană mondială.

Text: Anca Ciuciulin

Foto: Tourism Authority of Thailand / fanclubthailand.co.uk