Am revăzut recent un reality show filmat în Asia de Sud-Est. Cred că acest gen de emisiune, pe lângă miza de entertainment aventuros, este un mod eficient de prezenta – fie și succint, în cursă contra cronometru – o anume destinație. Privitorul poate capta câteva repere tipice ale fiecărei țări; nu doar ale geografiei și infrastructurii, ci și ale traiului localnicilor, comportamentului și felului cum relaționează cu străinii.
Însă. Concurenții se agitau, zbierau, săreau să pupe și să îmbrățișeze (latin style!) trecători sau chiar călugări… Evident, se încălcau norme elementare de conduită. Poate așa cerea formatul emisiunii. Se permit licențe de etichetă de dragul show-ului, dar pe mine m-a frapat ca un derapaj cultural incomod.
Cred cu tărie că orice vizitator, turist sau călător (căci distincția dintre termeni este esențială) trebuie să se informeze, să își asume și să „consume” cu respect relația cu țara ce îi este gazdă temporară. Pe scurt, să știe în ce se bagă.
Thailanda este un univers complex, la mii de kilometri și secole de noi. Un creuzet unde s-au mixat tradiții, ritualuri, cutume, superstiții, norme și legi nescrise ale etniilor ce o compun. Astfel încât e greu pentru un european să le descifreze, să le pătrundă înțelesurile, să discearnă unde se termină animismul și unde începe buddhismul… De aia există ghiduri de comportament și seturi de reguli pentru a evita gafele în temple, pe stradă, la masă etc. Le-am menționat aici: https://www.thailanda.ro/thailanda/sfaturi-de-buna-purtare/
Esențial este să cunoaștem măcar cei patru piloni ai politeții și reverenței; sunt concepte simple care vor face însă diferența între o simplă excursie și o călătorie frumoasă și bogată:
Expresia și chipul să sugereze respect și autocontrol – sunt valori foarte importante pentru thailandezi. Să ridici tonul sau să manifești furie sunt semne de proastă creștere.
Sanuk – asta înseamnă distracție, bună dispoziție, simțul umorului, stare pozitivă, optimism și disponibilitate. Să le trăiești și mai ales să le manifești.
Naam Jai, „inimă curgătoare, darnică”, are semnificația generozității, dar nu este limitată la aspectele materiale. Adică ospitalitatea și cumsecădenia pentru care sunt recunoscuți thailandezii.
Mai pen rai. Veți auzi foarte des această expresie: „Nu-ți face griji”, „E în regulă”. Sensul este de a nu te lăsa mâhnit sau indispus de incidente minore, dezamăgiri și ghinioane. Pentru mine, este cel mai reconfortant aspect al culturii thailandeze.