Întrebați pe oricine vine din călătorie care a fost bunătatea dulce după care s-a lins pe degete și la care visează înghițind în sec… Exact. Vi se va răspunde fără ezitare: mango cu orez lipicios. Turiști și localnici deopotrivă declară că acestă delicatesă națională este pe cât de simplu de preparat, pe atât de savuroasă și memorabilă.
Orezul lipicios cu mango poate fi găsit mai peste tot în Thailanda – de la tarabele cu mâncare stradală, la cârciumioarele de pe marginea șoselelor; de la restaurante tradiționale modeste până la fabuloasele brunch-uri duminicale de lux oferite de hoteluri de top din Bangkok.
O porție de orez glutinos ca niște mini mărgeluțe, fiert la abur, apoi copleșit generos de o cremă groasă rezultată din laptele de cocos îndulcit; alături de feliile de mango solar – dulce, bine copt și radiind un miros inconfundabil… De pe marginea farfuriei se preling spre mango încă două-trei linguri de sos de cocos, după care se împroașcă peste tot ansamblul un topping crocant din fulgi de mung. Ați prins imaginea, da?
Mango este una dintre cele mai populare fructe din Thailanda, cunoscut sub numele de „ma-muang” în limba thailandeză și este folosit atât în deserturi, cât și în preparate sărate. Aroma de mango thailandez este unică în lume, are un soi de personalitate gustativă inconfundabilă și de aceea este preferatul absolut al poporului.
Există mai multe soiuri de mango cultivate în Thailanda, ce diferă în funcție de culoare, aromă, parfum, dimensiune, formă și solul în care cresc. Cele mai populare și folosite pentru preparatul cu orez lipicios sunt soiurile Nam Dok Mai și Okrong. Deși vă puteți răsfăța cu acest desert pe tot parcursul anului, sezonul de vârf pentru recoltarea fructului este între lunile aprilie și iunie, așa că profitați dacă mergeți în acest interval!
Orezul lipicios se cultivă în mai toate țările din sud-estul și estul Asiei. Numele corect este orez glutinos (în ciuda faptului că nu conține gluten), dar, deoarece devine „lipicios” după gătit, s-a adoptat un „pseudonim”. Din punct de vedere istoric, provine din centrul Thailandei și din nord-est, acum însă este popular în toată țara. Unii înlocuiesc orezul lipicios normal cu orez negru lipicios sau îi adaugă coloranți alimentari naturali, cum ar fi „butterfly pea” (pentru nuanțarea în mov) sau frunze de pandan (pentru verde).
Așadar, ingredientele necesare sunt:
– Orez lipicios thailandez
– Lapte de cocos
– Zahăr și un praf de sare
– Mango galben bine copt (dar nu răscopt)
– Topping opțional: fasole galbenă mung
În acest videoclip puteți vedea cum se prepară bunătatea asta în doi timpi și trei mișcări: